Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belediyeden Tohum Takas Şenliği

Edirne Belediyesi tarafından 3'üncü Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 14:07
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Belediyeden Tohum Takas Şenliği

Edirne Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde 3'üncü Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi. Programa, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ediz Ün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

Gerçekleştirilen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ellerinde bulunan ata tohumlarını alanda bulunan ata tohumlarıyla takas yapmak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Oluşan kuyruklarda bulunan insanlara Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da tohum verdi.

“YERLİ TOHUM ÖNEMLİ”

Programda gazetecilere yaptığı açıklamada yerli tohumun önemine değinen Gürkan, “Daha önce başlattığımız tohum takas geleneğini pandeminin olduğu yıllarda yapamamıştık biliyorsunuz. Bu yıl 3’üncüsü yapıyoruz. Park Bahçeler Müdürlüğü’müz yapıyor. Yerli tohumun, ata tohumlarının önemini, daha doğrusu doğal gıdanın, sağlıklı gıdanın önemini bütün dünya pandemide öğrendi. Biz de burada bir farkındalık yaratmak amacıyla bu yerli tohum takas günlerini ya da tohum, takas günlerini başlatmıştık yıllar önce. Buradaki amaç şu, gelecek nesillerin daha sağlıklı, daha doğal dış etkilerden olabildiğince arınmış tohumlarla sağlıklı gıda ürünleri üretmemiz. Niye yerli tohum dediğimizde şöyle bir bakmak lazım. Yerli tohumlar oranın iklimine, o bölgenin hastalıklarına, o bölgenin coğrafyasına, doğal koşullarına, doğal şartlarına yüzlerce, binlerce yıldır genetik olarak uyum sağlamış, direnmiş ve bugüne kadar yaşamayı başarmış tohumdur. Yani yerli tohumun aslında bir anlamdaki özeti de budur. Yani oranın coğrafyasına, oranın toprak yapısına, iklimine, hastalıklarına direnç geliştirmeyi becerebilmiş ve yıllar yüzyıllar içerisinde de varlığını sürdürebilmiş tohumdur yerli tohum. Bu anlamda yerli tohum önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da bu gelenek devam edecektir” dedi.

“TEMİZ İÇME SUYU VE SAĞLIKLI GIDA OLMADAN CANLI YAŞAMI DEVAM ETMEZ”

Temiz içme suyu ve sağlıklı gıdanın insan yaşamındaki önemine değinen Gürkan, “Şimdi bu yıl 11 katılımcımız var. Ve 3’üncüsünü düzenliyoruz. Farklı şehirlerden. Tabii biz de o şehirlere gidiyoruz. Yerli tohumlarımızı tanıtıyoruz. Oradan da bize gelip o bölgenin yerli tohumlarını tanıtıyor arkadaşlarımız. Böyle bir dayanışma var belediyelerimiz arasında. Bunun hem Edirne için hem de gelecek nesiller için ne kadar önemli ve değerli olduğu tartışılmaz bir gerçek. Pandemide bunu hepimiz öğrendik. Canlı yaşamanın dünyada devam edebilmesi için 2 şey olmazsa internet olmadan olur, elektrik olmadan olur, işte petrol olmadan olur. Ama temiz içme suyu ve sağlıklı gıda olmadan canlı yaşamı devam etmez. Bu yüzden bunu çocuklarımıza öğretmeli ve gelecek nesillerin bizlerden en azından daha sağlıklı daha doğal beslenmelerini sağlamamız, gerçekleştirmemiz gerekli” ifadelerine yer verdi.

“EDİRNE’NİN TOHUMLARI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULUSAL TOHUM BANKASI'NDA SAKLANIYOR”

Edirne’nin ata tohumlarının Ulusal Tohum Bankası’nda saklandığına vurgu yapan Gürkan, “Biz bu işe ilk başladığımızda arkadaşlarımız bir saha çalışması yaptılar. Bilirsiniz çiftçilikle uğraşan aileler bilir. Köylü aileler bilir. Biraz karpuz ekersiniz. Evin bahçesine getirirsiniz. Bir araba karpuzu. Komşu gelir sizden ücretsiz alır. Kavun ekersiniz aynı şekilde. Mısır ekersiniz. Diğer baklagilleri ekersiniz. Aynı şekilde. Siz o komşunuzdan bir ücret almazsınız ama bir tek şey istersiniz, çekirdeklerini getir dersiniz. O gelen çekirdekler tohumudur bunun. Onları bir gazete kâğıdı üzerinde ya da bir tülbent üzerinde kurutursunuz. Ondan sonra onu paketleyip ya bir tülbentle ya bir gazeteye sarıp evlerin odalarına, mutfakların kirişlerine sokarsınız, saklarsınız. Biz böyle bir çalışma yaptık. 3 yıl önce ve çiftçilikle uğraşmış evlerimizde bu şekilde 120 çeşit yerli tohum bulduk. Ata tohum bulduk. Ve bunları çoğaltmak adına da her yıl ücretsiz tohum takas şenliği düzenlemeye karar verdik. Bu şenliklerinde temel mantık, sizin elinizde yerli biber tohumu var. Onu getiriyorsunuz ücretsiz olarak veriyorsunuz. Ücretsiz olarak karpuz tohumu alıyorsunuz. Ücretsiz olarak mısır tohumu getiriyorsunuz. Salatalık tohumu alıyorsunuz gibi bir mantığın üzerine kurduk bunu. Başarılı da oldu. Ulusal Tohum Bankası, Ulusal Tohum Bankası’nda saklanmak üzere biliyorsunuz onlar 100 yıl sonrasına ve daha uzun vadeli planlar yapıyorlar, saklamalar yapıyorlar. Edirne'de o yerli tohumları, ata tohumları sadece bizim belediyemizde buldu ve 18 çeşit Edirne yerli tohumu şu anda Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Tohum Bankası'nda saklanıyor gelecek nesillerimi için” şeklinde konuştu.

“HARMAN22 VE ORAK 22 TOHUMLARI ÜRETİLDİ”

Cumhuriyet Çiftliği hakkında bilgi veren Gürkan şöyle konuştu: “Bir de Karaağaç'ta Cumhuriyet Çiftliğimiz var. Orada da bir tarımsal farkındalık, yerli tohumun ata tohumunun farkındalığını oluşturmak için küçük bir alanda bir Cumhuriyet Çiftliği kurmuştuk. Orada da her yıl farklı ürünler üretiliyor. Tabii burada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün güzel yürekli, iyi yürekli, yöneticilerinin desteğiyle burada her yıl farklı farklı buğday, farklı farklı arpa tohumları üretildi. En son ismini Cumhuriyetimizin yüzüncü yılından alan Harman 22 ve Orak 22 tohumları üretildi. Trakya Araştırma Enstitüsü tarafından kendilerine de bu değerli çalışmalar için bir kez daha hem Edirne için hem de insanlık adına teşekkür ediyorum.”

Şenlik bugün 17.00’da sona erecek

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.