Batı Trakya’da kültür, eğitim, araştırma, milli kimlik sorunları gibi birçok konuda faaliyet gösteren Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı, Edirne’yi ziyaretinde Batı Trakya’da yaşayan Türklerin sorunları ile ilgili açıklama yaptı.
Baltacı, ‘batiekspres.com’ internet haber sitesine yaptığı açıklamada, Batı Trakya’da yaşayan Türklerin, Türkçe eğitim alması konusunda yaşadıkları engellemelere dikkat çekti. 449 öğrenci kapasiteli okullarındaki öğrencilerinde harabe bir tütün deposunda eğitim öğretim gördüklerini açıklayan Baltacı, mevcut okulun da kapatılarak Türkçe eğitimin engellenmek istediğini söyledi.
Batı Trakya’da yaşayan gençlerin ana dillerinde eğitim almaları konusunun en büyük sorunları olduğunu, bu konuda çeşitli engellemelerle karşılaştıklarını belirten Dr. Baltacı; “Bizim Batı Trakya’da engellemeler hiç bitmiyor. Psikolojik baskıları çok yaşıyoruz. Türkçe eğitim görmememiz için okullarımız kapatılıyor, derneğimize maliyeden sistemli olarak denetimler geliyor. Sadece yerel medya değil; Atina medyası da hemen hemen her gün bize karşı negatif gündem oluşturuyor. Eğitimle ilgili bir Türkçe eğitim veren ortaokul, lise istiyoruz. Bizim çocuklarımız tütün deposundan bozma bir okulda eğitim görüyor. Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde, ‘Yunanistan demokrasinin beşiğidir’ iddiası var ama maalesef 499 öğrenci sayısı olan okulumuz, harabe tütün deposunda ders görüyor” ifadelerini kullandı.
Baltacı, Türk öğrencilerin modern bir okulda eğitim görmelerini istediklerini belirterek; “Bizim talebimiz; çocuklarımızın modern, dijital döneme yakışan bir okulda eğitim görmeleri fakat talebimiz geri dönüyor. Bunun yanında mevcut okulumuzu da kapatarak ana dilimiz olan Türkçe eğitim görmemizi engellemek istiyorlar. Lozan Antlaşması’na aykırı davranılıyor. Avrupa mahkemelerinde alınan net karara rağmen bizden alınan, İskeçe Türk Birliği tabelasındaki ‘Türk Birliği’ yazısını asmamıza izin vermiyorlar. Türk adı bizim için yasak. ‘Toplum olarak Türk değilsiniz ama birey olarak Türk olabilirsiniz’ diyorlar” dedi.
1982 yılında kurulan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği hakkında da bilgiler veren Baltacı; “Derneğimiz 1982 yılında kuruldu. O dönemin çok önemli şahısları olan Doktor Sadık Ahmet, İbrahim Şerif ve İsmail Rodoplu gibi bizim için lider konumunda olan şahıslar tarafından kuruldu. Derneğimizin kurulduğu dönemde Türk kelimesine izin verilmediğinden Batı Trakya Azınlığı ismiyle kurulmuş. Derneğimizin faaliyet alanı, kültür, eğitim sorunlarıyla ilgilenmek, araştırmalar yapmak, müftülük işleri, milli kimlik sorunlarıyla ilgilenmek. Aynı zamanda Avrupa Birliği’nde çok sistemli çalışan bir ekibimiz var. İnsan haklarıyla ilgilenen bölümümüz var. Genç akademisyenler topluluğumuz ve üniversite öğrencilerimiz derneğimiz bünyesinde, Yunanistan’ın çeşitli kentlerinde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Tamamı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimizden oluşan İskeçe’deki Kültür Merkezi’mizde faaliyet gösteren Mucize Tiyatro’muz var. Tiyatromuzdaki yaklaşık 100 öğrencimiz ana dilimiz Türkçe olarak çok iyi şekilde performans sergiliyorlar. Ana dilimizi, dinimizi, örf ve adetlerimizi, sanatımızı, kültürümüzü gelecek nesillere iletmek adına onları destekliyoruz. Bu yaptığımız, bizim için bir nevi mücadele, sorumluluktur. Gençlerimiz ciddi anlamda derneğimize ilgi duyuyor. Batı Trakya’da büyük katılımlı bir dernek ve tiyatro oluşumu yok. O anlamda hem dernek, hem de tiyatro topluluğu olarak tekiz” diye konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK