Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayçiçeği Üreticisini Zor Bir Yıl Bekliyor

Yaşanan kuraklık ayçiçeği üreticisini vurdu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçeği üreticisini zor bir yılın beklediği, bazı bölgelerde hiç hasat yapılamayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2024 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2024 14:50
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Ayçiçeği Üreticisini Zor Bir Yıl Bekliyor

Yaşanan kuraklık Edirne ve çevresinde en çok ayçiçeği üreticisini zorda bırakacak gibi duruyor. Kuraklık sebebiyle bazı bölgelerde ayçiçeği hasadının hiç yapılamayacağını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, devletin ton başına verdiği desteğin, dekar başına vermesinin üreticiyi bir nebze de olsa rahatlatacağını söyledi. Kuraklığın sebebini, yaz yağmurlarının yağmamasının yanında, kış aylarında da toprağın yeterli doyuma ulaşacak yağmuru almamasına bağlayan Arabacı; “Ayçiçeğinde son durum şu an itibariyle bütün üreticilerin beklemediği şekilde gelişti. Ayçiçeğinin ekiminden sonra kış dönemlerinde yağışlar aldık ama toprağın doyuma ulaşabileceği yağışları almadık. Bugün buğdayın, ayçiçeğinin acil ihtiyacını karşılayacak kadar yağışlar aldık. Kış yağışlarımız kuvvetli olmadığı için yaz döneminde aşırı sıcaklık ve kuraklıktan dolayı da taban suyunun yeterli olmamasıyla birlikte ürünler strese girdi. Ürünün gelişimi açısından tam kafa yapma döneminde ayçiçeğini çok etkiledi. Hatta birçok tarlada kafa yapısı çok ufak oldu ya da tam çiçek açmak üzereyken yakıcı sıcaklarda kavruldu. Belirli alanlarda hiç biçilemeyecek araziler oldu. Bazı köylerimizde maalesef ki hiç hasat edilmeyecek ayçiçeklerimiz var. Geçtiğimiz yıllara göre verim kaybı düşecek. Üreticilerimizi gerçekten zor bir sene bekliyor. Hasat dönemimize çok az bir süre kaldı. İnşallah üreticilerimizin yaptığı masrafı alabileceği bir yıl olur ama bu yıl gerçekten zor bir yıl. O yüzden biz bakanlığımızdan bu konuyla ilgili ciddi bir destek bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl kuraklıkla alakalı Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne şehirlerine ton başına bin lira olan desteği bin 500 liraya çıkarmıştı. Geçtiğimiz yıl verilen ton başına 500 lira desteği ton başına değil de dekar başına kuraklık desteği bekliyoruz. İnşallah bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yaparak desteklerse belki üreticilerimiz bir nebze rahat nefes alır. Şu anki tabloya baktığımızda verim ciddi anlamda düşük olacak ve hiç biçilmeyen arazilerimiz olacak. İnşallah bakanlığımız yeterli desteği verir” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZE DESTEĞİNİ ARTTIRMASINI BEKLİYORUZ”

Bu kurak ve zor yıllarda devletin üreticinin yanında olmasını beklediklerini, ton başına destek açıklanacaksa da en kötü 3 bin lira ve üzerinde olması gerektiğini söyleyen Arabacı; “Normal yıllarda ayçiçeği fiyatı belirlenirken bir parite vardır. Bu da buğday fiyatının iki katıdır. Bu yıl buğdayda geçtiğimiz yıllara göre açıklanan en kötü fiyat açıklandı. Bu kurak ve zor yılda devletimizin üreticilerimizin yanında olmasını ve üreticilerimize desteğini arttırmasını bekliyoruz. Bir bakanlığımızda pirimin en kötü ton başına olursa 3 bin lira ve üzeri olan bir rakam açıklamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

“ÇÖMLEKKÖY BARAJINI BİTİREREK ÜRETİCİLERİMİZİ SUYLA BULUŞTURMALIYIZ”

Nehirlerdeki kuraklıkla alakalı da Çömlekköy barajının bir an önce bitirilerek üreticilerin suyla buluşturulmasının önemine değinen Arabacı; “Nehirlerdeki kuraklıklarla alakalı Vali Bey ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle toplantılar yapıyoruz. Nehirlerdeki mevcut suyumuzu kesinti yapıp en azından aşağıya kadar kademeli olarak indirip en azından üreticilerimizin maliyetini kurtaracağı bir yıl olması için emek veriliyor. Şu anki akan debiyle, mevcut suyla verim kaybı ve bir takım sıkıntılar olacaktır. Bunun tek çözümü Bulgaristan’dan bir miktar su salınması. Bununla ilgili tarım bakanlığımız, dışişleri bakanlığımız ve bürokratlarımız Bulgaristan’la temas içerisinde. Daha herhangi bir sonuç çıkmadı ama inşallah sonuç çıkar, çıkmadığı takdirde gerçekten işimiz bu şartlarda zor. Bu da bize Çömlekköy baraj projesinin hızlı bir şekilde bitirilip üreticilerimizin suyla buluşturulması gerektiğini gösteriyor. Bizim kendi kendimize yetebilmemiz için Çömlekköy barajını bitirerek üreticilerimizi suyla buluşturmalıyız. Bununla hem çeltik alanlarına su salabileceğiz hem de kuru tarım yapan alanların sulanabilir hale gelecek. Hem üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatacak hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacak” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.