Edirne’de 1. Murat Anadolu Lisesi tarafından 19-21 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Dünya Felsefe Günü etkinlikleri başladı.
Deveci Han Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Müzekka Bayrak, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ozan Demiralp, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte 1. Murat Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo sunuldu. Programın açılış konuşmasını 1. Murat Anadolu Lisesi Müdürü Yakup Öz yaptı.
Öz, konuşmasında Dünya Felsefe Günü’nün 2002 yılında ilan edildiğini belirterek; “Kasım ayının her üçüncü perşembe günü kutlanmaktadır. Bu konuda önerinin, Türkiye Felsefe Kurulu tarafından getirildiğini ve UNESCO tarafından kabul edildiğini hatırlatmak iyi olur. Tüm felsefe dostlarının Dünya Felsefe Günü kutlu olsun. Siyasetten sanata, dinden bilime kadar her olgu ve kavramı kendi kendine mesele edinebilen felsefe ve felsefi düşüncenin gelişmediği toplumlarda birçok alanın ne olduğu ve gerekliliği anlaşılamamaktadır. Bu sebeple geleceğimiz olan gençlerin, sorgulayan, irdeleyen, araştıran, felsefi bakış açısı edinmiş bir zihne ulaşması, tüm öğretmenlerin, özellikle de felsefe öğretmenlerinin sorumluluğundadır. Felsefe, hayatı sorgulamamızı, var oluşumuzu anlamlandırma çabamızda yeni bakış açısı kazanmamızı, değerleri anlamlandırılarak doğru eylemlerle beslememizi ve dogmalardan arınmış bir yaşam sürebilme olanağını bizlere sunmaktadır. Felsefe, insanlık tarihi boyunca var olmuştur. Felsefe, insanoğlunun hayatındaki temel sorulara cevap arar. Felsefenin amacı; dünya ve insanlık hakkında anlam ve anlayış üretmek, bilgiyi derinleştirmek, düşünmeyi sorgulamak ve çözüm üretmek için yollar bulmaktır” ifadelerini kullandı.
Öz’ün konuşmasının ardından etkinlikte Prof. Dr. Hasan Aslan ve Dr. Birgül İmece, “Felsefenin Dünü, Bugünü, Geleceği” konulu forumda konuşma yaptılar. Dr. Birgül İmece, konuşmasında soru sormanın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Hasan Aslan ise felsefenin dünü, bugünü ve geleceği ile ilgili konuşurken; felsefenin günümüzde eskisi kadar etkili olmadığını söyledi. Aslan, felsefenin 70-80 yıl öncesine göre dahi dışarıda kalan bir etkinliğe dönüştüğünü belirterek; “Okullarda bile okutulan felsefenin insan yaşamına, diğer alanlarla ilişkisine baktığımızda; onun salt birtakım bilgiler olduğunu, öğrencinin sınav açısından öğrenmesi gereken kitabi bilgiden öteye gitmediğini görüyoruz. Bunu yalnızca bizim ülkemiz için düşünmeyin. Bu durum bütün dünyada böyledir. Felsefenin zayıflaması ya da zayıflatılması belirli ülkelerde olan bir durum değil. Bugün ABD’deki kütüphanelerde felsefe ile psikoloji kitapları iç içe girmiştir. Felsefe kitabı alacağınız zaman psikoloji rafına gidiyorsunuz” dedi.
Dünya Felsefe Günü etkinlikleri yarın 1. Murat Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilecek P4C eğitimi ile devam edecek. Etkinlikler, 21 Kasım Perşembe günü Deveci Han Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ