Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aslan; “Kuzucu Köyünde Meyve Bahçeleri Satılıyor!”

Edirne İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, Havsa’nın Kuzucu köyündeki meyve bahçelerine dikkat çekti. Aslan, meyvecilik yapılan 3 bin dönümlük bahçelerin satılmaya devam ettiğini söylerken; konuyla ilgili söz alan CHP Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla da ekim alanının 3 bin dönümden 800 dönüme kadar düştüğüne dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 18:03
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Aslan; “Kuzucu Köyünde Meyve Bahçeleri Satılıyor!”

Edirne İl Genel Mecisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu’nun meyve ekim çeşitleri ve ekim alanları hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Tunay Aslan, raporda Edirne merkezde meyve ekim çeşitleri ve ekim alanlarının miktarlarını açıkladı. Aslan, 2024 yılında yapılan meyve projeleri ile ilgili de konuştu.

“2024’TE MEYVECİLİK PROJESİ YOK”

Aslan, Edirne merkezde İncir (Yaş), Elma (Golden), Elma (Starking), Elma (Granny Smith), Diğer Elmalar, Armut, Ayva, Kayısı, Kiraz, Vişne, Şeftali, Nektarin, Erik, Dut, Badem (Kabuklu), Ceviz (Kabuklu), Muşmula, Sofralık Üzüm (Çekirdekli), Sofralık Üzüm (Çekirdeksiz) ve Şaraplık Üzümler olmak üzere 20 çeşit meyvenin üretildiğini açıkladı. Aslan, Kayısı, Nektarin, Dut, Vişne, Muşmula ve İncir ürünlerinde meyvelerin dağınık ağaçlar halinde olduğunu söylerken; 2024 yılı içerisinde yapılan meyvecilik projesinin ise olmadığına dikkat çekti.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA MEYVE GÖREMEYEBİLİRİZ”

Aslan, Edirne’de meyve üretiminin sıkıntılı olduğunu söylerken; “Benim en çok dikkatimi çeken, önümüzdeki dönemde Kuzucu köyünde olacak. Kuzucu köyünde 3 bin Elma, Armut bahçesi ve birçok meyve bahçeleri var. Onlar teker teker satılıyor. Bakımları zor, su yok, maliyetleri yüksek. Soğuk hava deposu var ama bugün meyve üretmek gerçekten zor. Yaş meyvenin tüketilmesi lazım. Üreten için çok masraflı. Aracı kazandığı, üreten kazanamadığı sürece sıkıntı devam edecek. Üretici çok düşük maliyetlere veriyor. Tarladan çıkardığı malını 2 ile 5 TL arasında veriyor. Ama aracının eline geçince fiyat 1 kat yukarıya çıkıyor. Aracıdan daha yukarıya çıktığında ise tezgâhlarda 20-50 TL görebiliyoruz. Bu nedenle meyvecilik bitiyor. Önümüzdeki yıllarda meyve göremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“3 BİN DÖNÜM ARAZİNİN 800’E DÜŞTÜĞÜ SÖYLENİYOR”

Aslan’ın konuşmasının ardından konuyla ilgili söz alan CHP Havsa İl Genel Meclisi Serdar Çığla, meyvenin besin ve sanayi yönünden önemli olduğunu belirterek; “Meyveciliğe 10-15 yıl önce büyük teşvikler verildi. İnsanlar bu konuda bilgilendirildi. Kuru tarım yapılan yerlere su getirildi ve meyveciliğe yönlendirildi. Kuzucu çok küçük bir köyümüz ama 3 bin dönüm meyve çeşitleri ekildi. Önce kirazlar, ardından şeftaliler ve elmalar gitti. Şu anda da armutlar gidiyor. Buradaki soğuk hava deposunun yapılmasında İl Özel İdaresi’nin de katkısı oldu. Çatısında da güneş enerjisi paneli var. Ama bunlara rağmen maliyetler çok yükseldi. Piyasaya sürülmeyen, taze olarak tüketilmeyen malların işleme alt yapısı da kurulmamış. Birileri dışarıdan geldi, tarlayı satın aldı ama bakımını yapmadı. Neden aldılar bilmiyoruz. Bütün ağaçlar kurudu ve kesiliyorlar. Devlet bir şey yapıyor ama devam etmesini sağlaması lazım. Kimin eline geçerse geçsin bu işin bir bedeli olmalı. Devlet buraya para yatırdı, teşvik verdi. İşletmelerin devam etmesi gerekir. Şimdi 3 bin dönüm arazinin 800 dönüme düştüğü söyleniyor. Üretim bitti. Bu iş 10 yılda kayboldu. Daha önce burası üretiyordu. 2024 yılında 1 tane proje hazırlanmamış. Belki 2023’te de proje yok. Meyve çeşidimiz çok, topraklarımız buna uygun. Ama böyle plansızlıkla olmaz. Bunun zahmetini toplum olarak çekeceğiz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.