Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Asgari ücret iki ucu keskin bıçak”

ETSO Başkanı Sezai Irmak, dün açıklanan asgari ücreti değerlendirdi. Irmak asgari ücreti iki ucu keskin bıçağa benzeterek; “Aşağıda kalırsa alttakini kesiyor, yukarıda kalırsa da işvereni kesiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2023 17:38
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Asgari ücret iki ucu keskin bıçak”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, dün 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücret hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklanan rakamın asgari ücretliyi de, işvereni de tatmin etmediğini söyleyen Irmak; “Asgari ücret çalışanı da, işvereni de memnun etmedi. Asgari ücret iki ucu keskin bıçak gibi. Aşağıda kalırsa alttakini kesiyor, yukarıda kalırsa da işvereni kesiyor. İşveren asgari ücretin daha makul olmasını istiyor, çünkü maliyetler çok yükseldi. Personel maliyetleri o kadar yükseldi ki, bunun bile altından kalkamıyoruz, zor kalkıyoruz. 2 seneden beri asgari ücretteki hızlı artışlar işvereni çok sıkıntıya soktu. Ama tabii ki işçiyi de düşününce, onların da bu paralarla geçinememeye başladığını görüyoruz. Ben de herkes gibi markete, kasaba gidiyorum ve fiyatlara bakıyorum, harcamalar çok arttı. Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Ekonomi yönetimine kolaylıklar diliyorum. İnşallah tez saatte bu faiz-enflasyon sarmalından kurtuluruz. Burada şahsen işveren olarak ben bu tablodan çok memnun değilim ama dediğim gibi işçi de memnun değil” dedi.

“GEÇEN AY 22 İŞÇİLİK BİR BÖLGEYİ KAPATTIM”

Kendi işyerinden de örnek veren ETSO Başkanı Irmak, geçen ay maliyetlerin artması sonucu 22 işçinin çalıştığı bir bölgeyi kapattığını söyledi. Irmak; “Ben kendi adıma söyleyeyim, geçen ay 22 işçilik bir bölgeyi kapattım. İşin altından kalkamıyorum, maliyetler yüksek. Aslında sektörel bazda farklılıklar arz ediyor. Lokanta sahibiyse bir şekilde kuru fasulyeye 5 lira zam yapıyor ve çıkarıyor. Ben distribütörlük yapıyorum ve kar marjımız sabit. Öyle bir noktaya geldik ki, bu kar marjının tamamı işletme maliyetine gidiyor. Çok küçük bir primimiz var, prime çalışıyorsun. Yavaş yavaş haşlanıyoruz ama farkında değiliz. Baktım, dönemiyorum, bir bölgeyi bıraktım. Biraz daha izleyeceğim, önümüzdeki dönem olmazsa biraz daha küçülmeye gideceğim. Azıcık aşım, kaygısız başım diyeceğim” ifadelerini kullandı.

 “BU BİR KISIR DÖNGÜ”

İşverenin, asgari ücrete gelen zammı karşılamak için ürettiği ürüne zam yapacağını belirten Irmak; “Bu bir kısır döngü. Üretilen mala zam yapılacak, devamı gelecek. Temennim; ne bu kadar asgari ücret artsın, ne bu kadar diğer ürünlere zam gelsin. Şu anda bize yansıyan bir zam talebi yok herhangi bir üründe ama gelecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.