Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arabacı’dan Çeltik Fiyatlarında Revize Talebi

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, TMO tarafından açıklanan çeltik fiyatlarının, üreticinin beklentisinin altında kaldığını söyleyerek; “Bakanlığımızın bununla ilgili gerekli çalışmayı yapıp, bizim talebimiz doğrultusunda fiyatları revize etmesini talep ediyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 13:50
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Arabacı’dan Çeltik Fiyatlarında Revize Talebi

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasat dönemine sayılı günler kala Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan çeltik fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.

Arabacı, bu yıl Tunca ve Meriç nehirlerinde kuraklıktan dolayı yaşanan su probleminin çeltik üreticilerine etkisine dikkat çekerken; bölgede gerçekleştirilen çalışmaları hatırlattı. Çeltikte hasat dönemine az bir zaman kaldığını belirten Arabacı, TMO tarafından açıklanan çeltik fiyatları ile ilgili de konuştu. Arabacı, üreticinin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan talebini açıkladı.

“ÇELTİKTE SU SIKINTISI YAŞADIK”

Çeltik üreticisinin bu yıl zor bir yıl yaşadığını belirten Arabacı; “Çeltikte ciddi anlamda su sıkıntısı yaşadık. Meriç nehrinde de sıkıntılar yaşandı. Hatta belirli aralıklarla, kontrollü bir şekilde su kesintileri yapıldı. Ama bu yıl en büyük sıkıntı Tunca nehrinde oldu. Tunca’dan sulanan çeltiklerde 2 aydan fazla sıkıntı yaşandı. Çeltiği eken üreticimizin, zirai mücadelesinden sonra su sıkıntısı başladı. Bu süreçte Valimizin başkanlığında bir toplantı yaptık. Valimizin talimatıyla Tunca nehrinde dönüşümlü sistem sulamasına geçtik. Dönüşümlü sistem sulamasında da Bulgaristan sınırından Edirne’ye kadar olan üreticilerimizi mağdur etmemek için elimizden gelen emeği verdik. Valiliğimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ve bölge muhtarlarımız ile ortak bir çalışma neticesinde kesintili sulama sistemi yürütüldü. Suyun bol olduğu bölgelerde belirli aralıklarla su kesintisi yapılarak alt kısma su iletilmesi sağlandı. En azından cansuyu diyebileceğimiz kadar su verildi” ifadelerini kullandı.

“ÇELTİK VERİMİNDE ETKİSİ AZ DA OLSA OLACAKTIR”

Arabacı, Edirne merkeze yakın olan bölgelerde çeltik üretimi yapan çiftçilerin, suyun yetmemesi nedeniyle alanlarını bıraktığını açıklarken; “Ama sonuca baktığımızda dönüşümlü sistemde de elimizden gelen mücadeleyi edip üreticilerimizin sulamasını sağladık. Bunun neticesinde tabii ki zarar görecek alanlar var. Bir kısım alanlarda tabii ki verim kaybı olacaktır. Ama sonuç itibariyle hasat dönemine kadar bu süreci yürüttük. İnşallah üreticimiz ürünlerini toplar, hasadını yapar. Edirne ekilişinin tamamına baktığımızda; Tunca nehrinde zarar gören kısım tabii ki azınlıkta kalıyor. Bir miktar verim kaybı olacaktır. Tunca nehrinde olan sıkıntı, Meriç nehrinde de oldu ama Meriç, Tunca kadar çok ciddi sıkıntı yaratmadı. Orada 3 gün arayla 24 saat kesinti yaparak idare edildi. Ama o bölgede de kooperatiflerimiz bölge bölge idare ederek sorunu aşmaya çalıştılar. Sonuç itibariyle Meriç’te de, Tunca’da da su sıkıntısı vardı. Bunun verime etkisi az da olsa olacaktır. Şu anda hasada başlayan çok az üreticimiz var. Önümüzdeki hafta birçok yerde hasat başlayacaktır. Hasat başladıktan sonra bunları yorumlamak daha kolay olacaktır. Verimlerin kaç kilo civarında olacağını daha iyi göreceğiz. Ama şu anda az da olsa zarar görülecek” dedi.

“İNŞALLAH BAKANLIĞIMIZ BU FİYATLARI REVİZE EDER”

TMO’da çeltik fiyatlarının açıklandığını belirten Arabacı; “Sayın Bakanımız TMO fiyatlarını açıkladı. Fiyat açısından baktığımızda; şu anda odalarımızın ve birliklerimizin maliyetleri içerisinde dekar başına en düşük maliyet 25 TL ile 30 TL arasındadır. Bugün açıklanan fiyatlara baktığımızda, küçük tane 22 TL, orta tane 25 TL, iri tane de 31 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar beklentinin altında kaldı. Biz, küçük tanenin en az 25 TL’den, orta tanenin en az 28 TL, iri tanenin de en az 33 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bakanlığımız bu fiyatları revize eder. Çünkü üreticilerimizin buğday, ayçiçeği ve çeltikte çok zor bir yıl geçirdi. İnşallah bu fiyatlar revize edilir ve dediğimiz rakamlar olursa, üreticimiz bu zorlu sürecin ardından bir nebze olsun para kazanıp, önümüzdeki dönem sürdürülebilirliğini devam ettirir. Bakanlığımızın bununla ilgili gerekli çalışmayı yapıp, bizim talebimiz doğrultusunda fiyatları revize etmesini talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.