Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akgün; “Tarlasını Ekemeyecek Çiftçiye Destek Versin”

Edirne Ziraat Odası önceki dönem Meclis Başkanı ve CHP önceki dönem Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Akgün, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesi uygulamasına tepki göstererek; “Böyle yapacağına, tarlasını ekemeyecek duruma gelmiş çiftçiye destek versin” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 14:34
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Akgün; “Tarlasını Ekemeyecek Çiftçiye Destek Versin”

Edirne Ziraat Odası önceki dönem Meclis Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Akgün, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı, 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesini düzenleyen İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik hakkında açıklama yaptı.

Edirne’de çiftçilik yapmaya devam eden Akgün, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulamaya tepki gösterirken; Trakya Birlik tarafından ton başına 20 bin TL açıklanan yüzde 44 ham yağ oranlı ayçiçeği için ön alım fiyatını da değerlendirdi.

“DEMEK Kİ İNSANLARI TARLASINI EKEMEYECEK DURUMA GETİRMİŞLER”

Akgün, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulamasının hiç düşünülmeden yapılmış bir uygulama olduğunu belirterek; “Bunu hiç düşünmeden yapılmış bir uygulama olarak görüyorum. AKP iktidarı, sen bu milleti tarlasını ekemeyecek duruma düşürdüysen oturup düşün. Tarlayı milletin elinden alıp başkasına verecek. Bu, son derece faşizan bir uygulamadır. Ne komünist ülkelerde, ne de dini esaslara göre yönetilen ülkelerde olur. AKP iktidarı, kendi kendine açık veriyor. Demek ki insanları tarlasını ekemeyecek duruma getirmişler, ‘Senin elinden alıp başkasına veririm’ diyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmamıştır, olamaz. Böyle yapacağına, tarlasını ekemeyecek duruma gelmiş çiftçiye destek versin. Devlet gibi davran. Biz, devlet gibi davranan iktidar istiyoruz. Biz, Süleyman Demirel’in, Bülent Ecevit’in iktidarını istiyoruz. Ama tarımı bu kadar zor duruma soktular. Tarım, hayvancılık bitiyor. Onlar saçma sapan uygulama peşinde koşuyorlar. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama olmuş? Ayıptır, yazıktır, günahtır” ifadelerini kullandı.

“İKTİDARI VİCDANLI DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM”

Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AK Parti) seslenen Akgün; “AKP iktidarını vicdanlı davranmaya davet ediyorum. İktidar olabilirler ama bir türlü devlet gibi davranamadılar. Yıllar önce bizim bölgemizde buğdayın, tohumluk vasfını kaybettiğine dair Tarım İl Müdürlüğümüz, Zirai Araştırma Enstitümüzün birlikte yaptığı çalışmalardan bizim haberimiz yokken, devletimizin yetkililerini köyümüzde gördük. ‘Devlet size tohumluk verecek’ dediler ve o yıl bütün çiftçilerimize devlet üretme çiftliklerinde üretilen buğday tohumunu bize hediye ettiler. 1 yıl sonra taban fiyatı, 1 yıl öncekinden 1 kat daha fazla açıklanınca hiç düşünmeden devletimize olan borcumuzu ödedik” dedi.

“ONLARI ÖRNEK ALSINLAR”

Akgün, konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun uygulamalarını örnek gösterirken; “Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş bunu çok güzel uyguladı. Milletin ekemediği tarım arazilerini aldı; nohut, mercimek, fasulye ekti. Bunlar da o bölge insanına ucuz mamul olarak geri döndü. Tunceli eski Belediye Başkanı da aynı uygulamaları yapmıştı. İnşallah onları örnek alırlar. Bizi tarlamızı ekebilecek duruma getirsinler” sözlerine yer verdi.

TRAKYA BİRLİK’İN AYÇİÇEĞİ ÖN ALIM FİYATINI DEĞERLENDİRDİ

Trakya Birlik’in ton başına 20 bin TL açıkladığı yüzde 44 ham yağ oranlı ayçiçeği için ön alım fiyatını da değerlendiren Akgün; “Ne iyi, ne de kötü diyebilirim. Çünkü Trakya Birlik’te görev yapan arkadaşlarımızın tamamı bizim gibi çiftçidir. Onlar da daha yukarılarda fiyat açıklamak isterler. Demek ki Trakya Birlik’in imkânları bu kadar. Ama bu kimseyi aldatmasın; ön alım fiyatı açıklandı. Trakya Birlik’in üreticisini mağdur etmeyeceğine inanıyorum. Çünkü bizim kuruluşumuz. Malını oraya veren çiftçilerin hiçbiri ‘Trakya Birlik’e neden mal verdim?’ demedi. Böyle olacağına inanıyorum. Ama keşke 16-17-18 TL olsaydı da biz 250-300 kilogram ayçiçeği biçseydik. Ortaya çıkan kuraklıktan dolayı ayçiçeğimize 100 TL de verseler çiftçiyi kurtaracak değil. Kuraklık için çalışmalar mutlaka yapılmalıydı. 8-10 yıldan beri bu kuraklığı birkaç defa yaşadık ama hiç kimse bir şey yapmadı. Türkiye’de üreten insanlar, tarım ve hayvancılık dışlanmış durumda. İnşallah en kısa sürede AKP iktidarından kurtulup, Türk tarımının önünün açılmasını umuyorum” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.