Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Meclisin bugün düzenlenen toplantısında Turizm Komisyonu’nun Gazi Mihal Bey Hamamı kazı çalışmaları hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Salih Akar tarafından sunulan raporda, Gazi Mihal Bey Hamamı kazı çalışmalarının son durumu ile ilgili bilgi verildi.
Akar, hamamın 1422 yılında Mihal Bey tarafından yaptırıldığını söyleyerek; “Evliya Çelebi, ‘Gayet büyük hamam olmakla birkaç halvetinde debbağlar, mavi, kırmızı, sarı, gül rengi ve turuncu sahtiyan boyarlar’ diye bahsetmektedir. Evliya Çelebi, 16’ncı yüzyılda hamamın belki bir kısmının fonksiyon değiştirmiş olduğunu ve debbağhane (dericilerin deriyi sepileyip terbiye ettikleri yer, tabakhane) olduğunu anlatmaktadır” ifadelerine yer verdi.
1829’daki Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rusların Edirne’yi işgal etmelerinden itibaren hamamın tamamen kapatılarak kendi haline terk edildiğini belirten Akar; “Hamam bugün yarı harabe durumdadır. Gazi Mihal Bey Hamamı’nın kazı çalışmaları, Edirne Valiliği tarafından Edirne Arkeoloji Müzesi denetiminde 29 Şubat 2024 tarihinde başlamış olup, 3 Haziran 2024 tarihinde tamamlanmıştır. Yaklaşık 3 aylık yapılan kazı çalışmalarında özgün giriş zemin kotlarına ulaşılmış ve hem kadınlar, hem de erkekler tarafındaki soyunmalık bölümlerinin temellerine ulaşılmıştır. Aynı zamanda her 2 soyunmalık bölümündeki özgün havuzlar ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarında yapı çatısındaki muhdes katmanlar da temizlenmiş ve yapının özgün kiremit örtüsüne ulaşılmıştır” dedi.
Akar, hamamın 2024 yılı 1. etap restorasyon uygulamasına ait ihalenin, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde 1 Ekim 2024 tarihinde yapıldığını açıklarken; “24 Ekim 2024 tarihinde yükleniciyle sözleşme imzalanmış ve yer teslimi yapılmıştır. 1. etap restorasyon kapsamında yapılacak uygulamalar; öncelikle yapının beden duvarlarının statik açıdan güçlendirilmesi, gerekli duvar tamamlamalarının yapılması, özgün kubbelerin askıya alınarak gerekli raspa ve sağlamlaştırmanın yapılması ve çatının projesine göre alaturka kiremit örtüyle kaplanmasıdır” sözlerine yer verdi.
Akar’ın sunumunun ardından raporla ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, hamamın 1829’dan beri kaderine terk edildiğine dikkat çekerek; “Neredeyse 200 yıldır ayakta kalmak için direnmiş. Osmanlı’ya neredeyse 1 asır başkentlik yapmış Edirne’nin her köşesi tarih fışkırıyor. Bizim de Edirneliler olarak tarih ve kültür turizmi olarak müthiş nimetlerimiz var. Bunlardan faydalanmak lazım. Bir bir ortaya çıkıyorlar. Burasının da restorasyonu bittikten sonra şehrimize güzel bir turizm destinasyon merkezi olur” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ