Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aile ve Sosyal Hizmetler İle Milli Eğitim Bakanlıklarının 2025 Yılı Bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Milli Eğitim Bakanlığı 2025 yılı bütçesine ilişkin, "Yatırımlar için ayrılan pay yüzde 10 bile değil. Bu bütçeyle yeni büyük yatırımlar yapma imkanı yok." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2024 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2024 16:05
Kaynak: AA
Aile ve Sosyal Hizmetler İle Milli Eğitim Bakanlıklarının 2025 Yılı Bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri üzerinde İYİ Parti milletvekilleri söz aldı.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, hedeflerinin güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü Türkiye olduğunu belirterek, aile temeli sağlam olmayan toplumların ayakta kalamayacağını söyledi.

Ailenin korunması ve güçlendirilmesi programının merkezi bütçedeki payının yüzde 0,11 olmasını eleştiren Taşçı, bu durumun hükümetin söylemleriyle çelişkili olduğunu savundu.

Taşçı, Polis Akademisi ve Adalet Bakanlığı verilerine göre kadın cinayetlerinin temelindeki ortak paydanın ağırlıklı olarak geçim sıkıntısı olduğunu belirtti.

"Çok acil bir çocuk koruma eylem planı hazırlamak zorundayız" ifadelerini kullanan Taşçı, kanunların var olmasının uygulanmasının da var olduğu anlamına gelmediğini savundu.

Taşçı, bütçenin şehit yakınları ve gaziler için ayrılan payını da eleştirerek, şöyle konuştu:

"15 Temmuzda yaralanma derecesine bakılmaksızın 'gazi' unvanı verip de terörle mücadelede aldıkları derin yaraların izlerini bir ömür vücutlarında taşıyacak olanlara engel şartı getirerek kendi aralarında da böldüğümüz, rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezlerine erişimde yaşadıkları güçlükler başta olmak üzere saymaya kalksam hepimizi gerçekten insanlığımızdan da utandıracak onca sorunu çözüm bekleyen gazilerimiz ve şehitlerimizin emanetleri için Bakanlık bütçesinden ayrılan pay yüzde 0,03. 125 milyon 303 bin lira. Bu da aslında 'Gaziysen bana ne? Git, evinde otur.' demenin başka bir biçimi, başka bir şekli, daha bürokratikçe olanı değil mi aslında?"

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Milli Eğitim Bakanlığı 2025 yılı bütçesi üzerine konuşacağını, bütçenin geçen yıla göre yüzde 33 arttığını ancak hiç yeterli olmadığını savundu.

Sunat, bu bütçenin zaten yüzde 80'ninin personel giderlerinden oluştuğunu belirterek, "Yatırımlar için ayrılan pay yüzde 10 bile değil. Bu bütçeyle yeni büyük yatırımlar yapma imkanı yok." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "laiklik ve İttihat ve Terakki Cemiyeti"ne ilişkin ifadelerini eleştiren Sunat, şunları kaydetti:

"Söylemleriniz ve eylemlerinizle tepkileri üzerinize çekmek milli eğitime ne kazandırıyor Sayın Bakan? Laiklikle ilgili çarpıtmalara ne gerek var? Bu tartışmalar yıllar önce bitti. İttihat ve Terakki'yi yermek size mi kaldı Sayın Bakan? Üstelik, tarih de bilmiyorsunuz, 1940'lı yılları siz hatırlıyor musunuz ki 'Bunlar, şunlar hatırlamaz' diyorsunuz. Bu provokasyonlara gerek yok. Siz, teknolojideki hızlı gelişmeler doğrultusunda geleceğin becerilerinin eğitim sistemine nasıl hızlı bir şekilde entegre edileceğine kafa yorun. Bozduğunuz okullar arası başarı ve imkan farklılıklarını nasıl düzelteceğinizi düşünün. Siz, yoksul öğrencilere yönelik ne gibi tedbirler alacağınıza kafa yorun. İktidarınız yüzünden giderek artan fırsat eşitsizliğini nasıl azaltabileceğinizi düşünün."

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti sıralarının boş olduğunu belirterek, AK Parti'nin bütçeye ve muhalefetin görüşlerine saygı duymadığını savundu.

Milli Eğitim Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin 1 trilyon 451 milyar civarında olduğunu anımsatan Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bütçeyi niye veriyor bu millet dişinden tırnağından artırıp? Diyor ki; 'Bu milletin evlatlarına nitelikli, kamusal ve eşit eğitim fırsatı sağlayın. Bu memleketin Mardin'indeki çocuk da Bursa'sındaki çocuk da kamusal eğitimi parasız olarak alsın, çağın şartlarıyla birlikte, tıpkı eski Türkiye'de bizim olduğumuz gibi babası işçi, çiftçi, köylü, işsiz olan dar, sabit gelirli kesimlerin de çocukları eğitim imkanıyla birlikte ekonomik ve sosyal statü değiştirebilsin.

2002 tarihinden bugüne kadar, önceden bütün eğitim çağındaki çocukların yüzde 1'i özel eğitim alırken devrinizde şu an yüzde 9-10'lara çıktı. Özel okul oranları 2002 yılında yüzde 2 seviyesindeyken şimdi yüzde 20'lere yaklaştı. Özel okulla kamu okulu arasındaki fırsat eşitsizliğini devasa hale getiren bu sistem yetmezmiş gibi, kamu okulları içerisinde aynı ilde, aynı ilçede devlet okullarının biriyle diğeri arasında da devasa bir fark oluşturdu."

- "Mezunların yüzde 30-35'i iş bulamaz durumda"

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yükseköğretim kurumları üzerine söz aldığını söyledi.

Üniversitelerin "olmazsa olmazı"nın özerklik olduğunu belirten Akalın, Türkiye'de 209 üniversitenin çoğunda altyapı ve alan hocalarının eksik olduğunu, resmi rakamlara göre mezunların yüzde 30-35'inin iş bulamaz durumda olduğunu ifade etti.

"Üniversite sayısını arttırdık" ifadesinin başarı olarak sunulmaması gerektiğini savunan Akalın, "Üniversite açmak yerine mesleki ve teknik eğitim sorununu çözüp, yüksek eğitimin üzerinde yükü atıp, üniversitelerin önünü açsaydınız bu kadar verimsiz üniversite açmak zorunda kalmazdı; üniversitelerimiz de sanayimiz de çok farklı durumda olurdu." dedi.

Kaynak: AA

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.