Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AİLE HEKİMLERİ: GEÇİNEMİYORUZ

Edirne Aile Hekimleri Derneği Başkanı Taylan Önal, verilen ödeneğin yetersiz olduğunu, ödeneklere ve maaşlara yapılması gereken ücret arttırımı istedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2023 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2023 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
AİLE HEKİMLERİ: GEÇİNEMİYORUZ

Edirne Aile Hekimleri Derneği, Aile Sağlığı Merkezleri için verilen gider ödeneğinin yetersiz olduğunu, ödeneklere ve maaşlara yapılması gereken ücret arttırımı taleplerini açıkladı. Edirne Aile Hekimleri Derneği Başkanı Taylan Önal, aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanı ebe, hemşire, tıbbi sekreter, ATT ve ASM personellerinin talepleri ile ilgili açıklama yaptı.

Aile sağlığı merkezlerinin 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunduğuna dikkat çeken Önal; “Son 5 yıl içerisinde bu giderlerin enflasyon artışı yanında, ASM giderleri için ödenen gider ödemesi artışı çok geride kalmıştır. Birçok aile hekimi, ebe, hemşire asli kadrosuna dönmüş, birçok ASM kira, elektrik faturasını ödeyememekte, standart sağlık hizmeti verilecek tıbbi ve hijyen malzemesini alamamakta, artan personel giderleri sebebiyle birçok ASM personel işten çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

SON 5 YILLIK ORANLARA DİKKAT ÇEKTİ

Önal, son 5 yıl içerisindeki resmi TÜFE artışını hatırlatarak; “Son 5 yıl içerisinde; resmi TÜFE artışı yüzde 331, asgari ücret artışı yüzde 611, kira artışı yüzde 400 olmuşken ASM giderleri için yapılan artış sadece yüzde 330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir” dedi.

“AÇIKLANAN ORAN HAYAL KIRIKLIĞI OLDU”

Önal, 5 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan yüzde 17,55 zam oranı ve 8 bin 77 TL ek ödemenin, aile hekimliği çalışanlarının hak edişlerine ve hizmetin yürütülmesi için gerekli ASM gider ödeneğine oransal artışının hayal kırıklığı olduğunu belirterek; “Aile hekimleri ve ASÇ’lerin sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların artacağını ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçektir” sözlerine yer verdi.

SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİNİ SIRALADI

Aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanı ebe, hemşire, tıbbi sekreter, ATT ve ASM personellerinin taleplerini açıklayan Önal; “İvedi olarak 05.07.2023 tarihinde açıklanan 8 bin 77 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan hem aile hekimleri, hem de ASÇ’lerin ilk 1000 puana kadar olan temel hakediş katsayısı acil olarak yüzde 100 arttırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak ediş alınması önlenmeli, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zamdan bağımsız olarak yüzde 50 arttırılmalı, ASM gider ödeneği oranları tüm ASM sınıflarında yapılacak değişiklikle yüzde 50 acil olarak arttırılmalı, sosyo ekonomik gelişmişlik düzey ödemesinde bölge oranları deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı yüzde 100 arttırılmalı, destek ve teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalı, destek ve teşvik ödemesinde aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücret oranı yüzde 3’ten yüzde 21’e çıkarılmalı, ASÇ’ler için belirlenen hak ediş ücreti üst limiti tavan ücretin 1,5 katı uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmeli, aile hekimleri ve ASÇ’lerden alınan vergi yüzdelik dilimi sabit olmalı ve bu oran en fazla yüzde 20’yi geçmemelidir” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.