Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acet; “Bir Okul Çantası Kaç Liraya Doluyor?”

Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesi öğrencilerin ve velilerin okul ve kırtasiye masrafları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bir okul çantası kaç liraya doluyor?” diye sordu. Acet, geçen yıla göre bu yıl artan okul masraflarını hesaplarken; velilerin ve öğrencilerin karşı karşıya kaldığı olumsuzluklara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
Acet; “Bir Okul Çantası Kaç Liraya Doluyor?”

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, yarın başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesi öğrencilerin ve velilerin okul ve kırtasiye masrafları ile ilgili açıklama yaptı.

Acet, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında öğrenciler ve velilerin, artan okul ve kırtasiye masraflarıyla karşı karşıya olduğunu söyleyerek; “Özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz, eğitim giderlerini de ciddi anlamda katlamıştır. Yüksek kayıt ücretleri ve zorunlu bağış uygulaması, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, okul kıyafetleri, servis ücretleri vb. gibi temel okul ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar, öğrenci ailelerin bütçelerinde büyük gedikler açmaya başlamıştır. Bu durum, özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

FİYAT KARŞILAŞTIRMASINI AÇIKLADI

Velilerin, bir öğrencinin okul masraflarını karşılamak için temel kırtasiye malzemelerinden okul kıyafetlerine, spor ayakkabısından beslenme masraflarına kadar geniş bir yelpazede harcama yapmak zorunda kaldığını belirten Acet; “2024-2025 eğitim-öğretim yılında bu masraflar, geçen yıla kıyasla önemli ölçüde artmıştır. Geçtiğimiz iki yıldaki fiyat karşılaştırması, çocuğunu devlet okuluna gönderen velilerin sırtındaki yükün belirgin şekilde artmaya başladığını göstermektedir. Okul kıyafetleri, 2023-2024 eğitim öğretim yılında bin 250 TL’yken bugün yüzde 60 artışla 2 bin TL; okul çantası 250 TL’yken bugün yüzde 60 artışla 400 TL; beslenme çantası 80 TL’yken bugün yüzde 50 artışla 120; spor ayakkabı 400 TL’yken bugün yüzde 63 artışla 650 TL; 100 yapraklı defter 15 TL’yken bugün yüzde 67 artışla 25 TL, kalem, silgi ve kalemtıraş gibi kırtasiye ürünleri 30 TL’yken bugün yüzde 50 artışla 45 TL oldu” dedi.

“VELİLERİN BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞAMASINA NEDEN OLUYOR”

Acet, son bir yıl içinde temel kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında en az yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda artışlar yaşandığını söyleyerek; “Özellikle okul çantası, spor ayakkabısı ve defter gibi temel ürünlerdeki fiyat artışları dikkat çekmektedir. Bu masraflar, her öğrenci için ayrı ayrı düşünüldüğünde, bir ailenin bütçesi üzerindeki yük daha da ağırlaşmaktadır. Örneğin; bir ailenin iki çocuk için okul alışverişi yapması gerektiğinde masraflar iki katına çıkmakta ve bu durum velilerin maddi anlamda büyük zorluklar yaşamasına neden olmaktadır” sözlerine yer verdi.

“BİRÇOK AİLE OKUL İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAZ HALE GELDİ”

2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bir okul çantasını doldurmanın toplam maliyetinin, öğrencinin sınıf seviyesine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değiştiğine dikkat çeken Acet; “İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin TL’yi geçmiştir. Eğer teknolojiye yönelik ihtiyaçlar (tablet, hesap makinası vb) da eklenirse, bu rakamlar 10 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır. Eğitim masraflarındaki artışlar, özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitime erişim imkânlarını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir” dedi.

“EĞİTİME ERİŞİMDEKİ EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRİYOR”

Acet, her geçen yıl artan okul ve kırtasiye masraflarının, eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirtirken; “Dar gelirli ailelerin çocukları, bu masrafları karşılayamadıkları için eğitimde dezavantajlı duruma düşmektedir. Özellikle kırsal bölgelerde ve düşük gelirli semtlerde yaşayan öğrenciler, kırtasiye malzemelerine, okul kıyafetlerine ve beslenme gibi temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlanmaktadır. Veliler, sadece okul ve kırtasiye masraflarıyla değil; aynı zamanda beslenme, ulaşım ve diğer eğitim dışı giderlerle de mücadele etmektedir. Bu durum, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına nitelikli eğitim sağlama konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“MOTİVASYONU VE AİDİYET DUYGUSUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Okul ihtiyaçlarının karşılanamamasının, sadece eğitimde başarıyı değil; öğrencinin okula olan motivasyonunu ve aidiyet duygusunu da olumsuz etkilediğini söyleyen Acet; “Örneğin, yeterli beslenemeyen bir öğrenci, derslerde konsantre olmakta zorlanmakta ve öğrenme sürecinde akranlarından geri kalabilmektedir. Benzer şekilde, diğer öğrencilerle kıyaslandığında eski ya da yetersiz kıyafet ve kırtasiye malzemelerine sahip olmak, öğrenciler arasında sosyal uyumsuzluklara ve psikolojik baskılara neden olmaktadır. Bu durum öğrencilerin okul ortamındaki uyumunu ve akademik başarısını doğrudan etkileyici sonuçlar ortaya çıkarmaktadır” dedi.

“BİRÇOK EK MASRAF DA BULUNMAKTADIR”

Acet, velilerin, çocuklarının eğitimi için gerek ders kitaplarından kırtasiye malzemelerine, gerekse servis ve beslenme gibi temel ihtiyaçlara kadar birçok masrafı üstlenmek zorunda kaldığını söyleyerek; “Bir öğrencinin eğitim hayatı boyunca sadece kırtasiye değil; okul servis ücretleri, kıyafetler, ek kurslar ve sınav hazırlık malzemeleri gibi birçok ek masrafı da bulunmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan aileler için bu masraflar daha da yüksektir. Özel okulda okuyan öğrencilerin velileri ise bu masrafların yanında okul ücretleri ve servis giderleriyle baş etmek zorundadır. Her geçen yıl artan ve velilerin üzerinde ciddi bir yük haline gelen eğitim masrafları ülkede yaşanan ekonomik zorlukların ne kadar derinleştiğini ve özellikle dar gelirli ailelerin eğitim masrafları karşısında ne kadar zorlandığını göstermektedir” sözlerine yer verdi.

“TÜM ÖĞRENCİLER EŞİT ŞARTLARDA EĞİTİM ALMALI”

Eğitim hakkının, her çocuğun temel hakkı olmasına rağmen artan eğitim masraflarının bu temel hakkın kullanılabilirliğini giderek zorlaştırdığını belirten Acet; “Devlet, her bireyin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmasını sağlamakla yükümlüdür. Eğitim masraflarının devlet tarafından üstlenilmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü hafifletecek, aynı zamanda çocukların eğitime daha iyi odaklanmalarını ve nitelikli bir eğitim almalarını mümkün kılacaktır. Eğitimde giderek artan piyasalaştırma ve ticarileştirme politikaları yerine, kamusal eğitim anlayışı benimsenerek eğitime erişimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmalıdır” dedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.