Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

600 YILLIK HAMAM HARABEYE DÖNDÜ

Edirne’de 600 yıllık Gazi Mihal Bey Hamamı, harabe görüntüsü ile restore edilmeyi bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 14:22
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
600 YILLIK HAMAM HARABEYE DÖNDÜ

Edirne’de II. Murad döneminde 1422 yılında yaptırılan Gazi Mihal Bey Hamamı, atıl bırakılmış görüntüsü ile dikkat çekmeye devam ediyor. Edirne’nin Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki 600 yıllık tarihi hamam, herhangi bir koruma önleminin alınmaması, otlarla kaplanması ve zaman zaman kimliği belirsiz kişilerce kullanılması ile her geçen gün daha fazla zarar görüyor.

Harabeye dönen tarihi hamamın, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde olması nedeniyle Türkiye’ye giriş yapan turistleri kentte ilk karşılayan tarihi yapı olması, önemini daha da artırıyor. 1829 yılında Rusların Edirne’yi işgal etmelerinden itibaren tamamen kapatılan hamam, terk edilmiş haliyle restorasyonunun yapılmasını bekliyor. Hamamın içine girildiğinde ise kubbelerinin ve duvarlarının ciddi oranda zarar gördüğü dikkat çekerken; içine girenler tarafından çeşitli atıkların bırakıldığı da göze çarpıyor.

İYİ Parti önceki dönem Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, 600 yıllık tarihi hamamın son durumunu Batı Ekspres’e değerlendirdi. Çakırlar, Balkanlar’da Osmanlı döneminden kalan birçok tarihi eserin restore edilmesi için Türkiye’nin çalışmaları olduğunu hatırlatırken; Balkan ülkelerinden gelenlerin ilk karşılaştığı tarihi eseri harabe halde görmelerinin olumsuzluğuna dikkat çekti.

“HAMAMI GÖREN BALKANLAR’DAKİ ESERLERE SAHİP ÇIKAR MI?”

Çakırlar, Balkan ülkelerinden Edirne’ye gelenlerin ilk karşılaştığı yerin Gazi Mihal Bey Hamamı olduğunu söyleyerek; “Burasının restore edilmesi gerekiyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA), Balkanlar’da birçok yeri restore ediliyor. Bu restorasyon çalışmalarını gerçekten takdir ediyorum. Fakat şehrimizin girişindeki yeri yapmıyoruz. Rica ediyorum, bu hamam artık restore edilsin. Burada gelenler, hamamın halini görünce Balkanlar’daki eserlerimize sahip çıkarlar mı? Burasını yapmadıktan sonra Balkan ülkelerindeki yetkililere gidip, ‘Bu eserleri yapın’ diye nasıl söyleyeceksin? Edirne için, ‘Paramız yok’ konusunu da kabullenemiyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL MÜLKİYETE AİTSE DE ALINMALI”

Edirne’deki tarihi yapıların bazılarının özel mülkiyete ait olduğunu söyleyen Çakırlar; “Örneğin; Edirne’deki Yeniçeriler Hamamı, özel mülkiyete aitti. Fakat devlet bunu aldı. Eğer Gazi Mihal Bey Hamamı da burası gibi özel mülkiyete aitse alınmalı. Bunların derdi, iş yapmak değil; faaliyet yapıyormuş gibi yapmak ama hiçbir şey yapmamak. Senelerdir bu konuları dile getiriyorum, yapılana kadar da dile getireceğim” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.