Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

4 siyasi parti temsilcisi Batı Ekspres’e konuştu

CHP, TİP, SOL Parti ve TKP Edirne temsilcileri, 17 bin 2 TL olarak açıklanan asgari ücret ile ilgili Batı Ekspres’e açıklama yaptılar.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2023 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2023 15:46
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
4 siyasi parti temsilcisi Batı Ekspres’e konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), SOL Parti ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Edirne temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 17 bin 2 TL olacağını açıklanan asgari ücret ile ilgili Batı Ekspres’e konuştular.

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, TİP Edirne İl Başkanı Caner Soydal, SOL Parti Edirne İl Sözcüsü Nazım Türkoğlu ve TKP Edirne İl Yürütme Kurulu Üyesi Emre Gebeş, 17 bin 2 TL’lik asgari ücretle ilgili görüşlerini Batı Ekspres ile paylaştılar.

“EKONOMİNİN BATTIĞININ GÖSTERGESİ”

CHP Merkez İlçe Başkanı Balkanlı, asgari ücret görüşmelerinin tiyatro olduğunu söyleyerek; “Bu bir tiyatroydu. Bu ücret, açlık sınırının altında ve birkaç ay içerisinde de emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzakta kalacak. Bu ücretle vatandaşın günlük yaşamını sürdürmesi mümkün görünmemektedir. Oynanan tiyatro, dünkü açıklanan fiyatla kapanmış oldu. Bu rakam ayrıca 1 yıllıktır. Bu rakamla insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, evinin kirasını ödemesi, beslenmesi, çocuklarını okula göndermesi mümkün değil. Bu bir fiyaskodur, ekonominin battığının göstergesidir. Bu asgari ücret emekçilerin yanında değil. İşverenlerin lehine sonuçlanan bir durum” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYON NEDENİYLE RAKAMIN HİÇBİR ÖNEMİ YOK”

TİP İl Başkanı Soydal ise asgari ücret olarak açıklanan rakamın bir öneminin olmadığını belirterek; “Türkiye’de enflasyon şu anki gibi olacaksa hiçbir şeye yeterli değil. Enflasyon yerinde durmayacağı için açıklanan rakamın hiçbir önemi yok. Ülkede her zamanki gibi emekçiler ezilmeye devam ediyor. 20 ya da 25 bin TL yapsalar ne olacak? Enflasyonun ne olacağını bilmiyoruz. Açıklanan asgari ücretin 1 yıl geçerli olması ise felaket. Seçimlerden sonra kan ağlayacağız. Bu yapılan zam da seçim için yapılıyor. Seçim olmasa bu kadarı bile yapılmayacak” dedi.

“HALKA ASLA RAHAT VERMEYECEKLER”

SOL Parti Edirne İl Sözcüsü Nazım Türkoğlu da asgari ücretin belirlenmesini oyun olarak tanımlarken; “Yeni asgari ücret 1 defa ve onların istediği şekilde belirleniyor. Onlar enflasyonu öngörüyorlar. Örneğin; enflasyonu yüzde 15 olarak öngörüyorlar ama gerçekte yüzde 85. Asgari ücreti de yüzde 15 üzerinden belirliyorlar. Bu da asgari ücretin sürekli açlık sınırının altında olması demektir. Bu ekonomik sistemde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir şey belirtti; ‘Biz vergiyi tabana yayacağız’ dedi. Vergiyi zaten taban ödüyor. Türkiye’de şirketlerin ödediği vergi, asgari ücretlinin ödediği vergiden çok az. Dolayısıyla bu halka asla rahat vermeyecekler. Zenginleri zengin yapacaklar. Fakirler gittikçe daha da fakir olacak. En fazla para kazanan da vergileri silinenler, birçok teşvik alanlar olan finans sektörü ve yandaş şirketler. Maalesef onlar da emperyalizmin elinde. Biz tamamen sömürge bir ülke olarak yaşamımıza devam ediyoruz. Yabancılar da şunu istiyorlar; ‘Bizim borcumuzu ödeyin, halkınıza da mümkün olduğu kadar az para verin.’ Çok kötü bir yıl geçireceğiz. Çünkü dışarıdan para bulamadılar, bunu halktan alacaklar. Bir hükümet araba vergisini 2 defa aldığına göre önümüzdeki dönemde birçok şeyi 2 defa yapabilir” sözlerine yer verdi.

“VATANDAŞIN SÖMÜRÜLDÜĞÜ BİR DÜZENE DEVAM EDİYORUZ”

TKP İl Yürütme Kurulu Üyesi Emre Gebeş ise asgari ücretin belirlenmesinin ardından yapılması beklenen zamlara dikkat çekerek; “Şu anda hangi rakamı belirlerse belirlesinler hemen arkasından zamların yığılacağını biliyoruz. Ocak ayında her şeye zam gelecek. Vergilere zam gelmesi bekleniyor. Bunların sonucunun ne olacağını biliyoruz. Bununla birlikte sürekli, ‘Huzur payı, ‘Prim’ gibi sözler söylüyorlar ama onların bile bir garantisi yok. Sonuç olarak vatandaşın sömürüldüğü bir düzene devam ediyoruz. Bunun sonuçları çok ağır olur. Ne kadar zam yapılırsa yapılsın yine aynı yere döneceğimizin farkındayız ama tek zammın yapılacak olması halkta büyük bir korku yaratacak. Çünkü önümüzdeki birkaç ay içerisinde birçok ürüne zam geleceğini biliyoruz. Bu zamlarla beraber vatandaş yine sıkıntı yaşamaya devam edecek ve bu ülkede yaşayamaz hale gelecek” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.