Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 Boyutlu Şehir Modelleri Dünyada İlk Olacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3 boyutlu şehir modelleri projesini hayata geçiriyor. 3 Haziran tarihinde zorunlu hale gelecek uygulama dünyada en kapsamlı ilk proje olacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 17:13
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
3 Boyutlu Şehir Modelleri Dünyada İlk Olacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3 Boyutlu Şehir Modelleri ve 3 Boyutlu Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesini hayata geçiriyor. 3 Haziran tarihinde hayata geçirilecek olan proje kapsamında yerel yönetimlerin ilgili birimlerine Edirne’de Tapu ve Kadastro 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Tapu Kadastro Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Cevdet Ekmel Hatipoğlu, projenin birçok amacının olduğunu, bu amaçlardan en önemlisinin taşınmazların kullanım şekli ve miktarı net bir şekilde belli olacağı için taşınmazın değeri ve vergilendirmesinin tam olarak belirlenecek olması olarak açıkladı.

3 boyutlu şehir modelleri veya 3 boyutlu üretim denilen bu projenin aslında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü projesi olmakla birlikte sadece kuruma değil bütün paydaşlara, ulusa hizmet edecek bir proje olduğunu belirten Hatipoğlu; “Kurumumuz tarafından geliştirilen 3 Boyutlu Şehir Modellerinin Üretim ve Üç Boyutlu Kadastro Altlıklarının Oluşturması Projesi kapsamında, Türkiye genelinde 81 ilimizi faaliyete geçiriyoruz. 2019’da Amasya'da başlayan projemiz şimdi yaygınlaştırma aşamasında, ete kemiğe bürünmüş durumda. Bu anlamda şehir üretiminde mimari projelerin süreçlerinin, programlarının nasıl yürütüleceği, programlarla ilgili paydaş kurumlarımızın birlikte çalışabilirlik ilkelerinin neler olduğu, bunun içerisinde de tapu ve kadastro birimlerimizdeki çalışma arkadaşlarımızın konuyla ilgili eğitim ve bilgilendirmeleri amaçlayarak bir araya geldik. Burada dünyada teknolojik gelişmeler ışığında dinamik bir yapı oluşturmak anlamında şimdiye kadar Medeni Kanun'da da yer alan mülkiyetin arzı dediğimiz altında veya üstündeki sistemle ilgili artık iki boyuttan üç boyuta geçiyoruz. Hizmetlerimiz şimdiye kadar 2 boyutlu olarak sunulmaktayken bu projenin bitiminde artık 3 boyutlu olarak sunuluyor. Üç boyutlu şehir modelleri dediğimiz veya üç boyutlu üretim dediğimiz bu projenin aslında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü projesi olmakla birlikte sadece bize değil bütün paydaşlarımıza, ulusumuza hizmet edecek bir proje. Projeden birçok amaçlarımız var. Bu amaçların en önemlilerinden bir tanesi de taşınmazların kullanım şekli ve miktarı net bir şekilde belirlendiği zaman taşınmazın değeri vergilendirmesi tam olarak belirlenecek. Bununla alakalı da hatalı uygulamalar veya satışlardaki usulsüzlük, vergi adaletsizliğinin önüne geçmiş olacağız. Arazinin sağdaki durumu ile tescilli durumu arasındaki farklar ortaya çıkıyor olacak. Taşınmazlık konum bilgilerinin daha şeffaf, güvenilir bir şekilde sunulması sayesinde taşınmazların mülkiyetinin daha güvenli edinim ve arazi konusundaki anlaşmazlıkların da çözümü noktasında fayda sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

“AFETLERDE BÜYÜK ÖNEM KAZANACAK”

Projenin afetlerde büyük önem kazanacağını, o anda ulaşılabilecek veriler elde edileceğini söyleyen Hatipoğlu; “En önemlisi bir afet yaşadık. Bu afette projelerin mülkiyetin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Doğal afetlere ilişkin olmak üzere tehlike haritaları, afet riskinin azaltılması ve stratejik planlarda da önemli. Proje anlamında depremde yaşadığımız olayda yatak odası neresi? Oturma odası neresi? Kişiler tarif ediyorlar. Bunların hepsini mimari projeyle ilintili olarak o anda ulaşılabilecek veri olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. En önemlisi paydaşlarımızda, kamu kurum kuruluşlarında ve belediyelerimizde kent bilgi sistemlerinin kurulmasında, kent planlamasında, çevre koruma, kriz ve afet yönetiminde de çok büyük etkileri olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“BU KADAR KAPSAMLI DÜNYADA İLK PROJE”

Projenin benzerlerinin dünyada olsa da bu kadar kapsamlı 3 boyutlu bir projenin dünyada ilk defa uygulanacağını söyleyen Hatipoğlu; “Aynı şekilde buraya baktığımızda bir model üretiliyor. Bu, yeni bir sektör demek. Bu sektörde yeni bir yatırım unsuru. Biz bunu kurum olarak aldık, yapıyoruz. Ama bunun en önemlisi diğer ülkelere de bunu kazandırmak. Böyle bir modelin Türkiye'de üretilerek varlığının teknolojik olarak verilmesini, paylaşılmasını da sağlamak en önemli unsurlardan bir tanesi. Dünyada benzerleri var ama bu kadar büyük bir model, gerçek koordinat ve gerçek geometrik ölçüleriyle olan bir örneği bulunmamakta. Çevre Şehircilik Bakanlığımızla birlikte depreme dayanıksız yapıların tespiti konusunda da bir çalışma yürütüyoruz. Tabii burada biz sadece görevsel olarak, kurumsal olarak bina modelini ortaya koymalıyız. Ama burada yapı denetim veya benzeri konularla ilgili az önce söylediğim gibi bakanlıkla ortak bir çalışma yapılabilir. Yani siz bir şey ürettikten sonra bunun üzerine diğer öğeleri koymanız kolay. Biz burada iki boyuttan üç boyuta modelleri üretip üzerine koyuyoruz. Onlarda da diğer kurumlarımızın da bu anlamdaki verilerimizin üzerine koyulmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.