Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

11 Balkan Ülkesi Gençleri Edirne’de 5 Gün Kamp Yapacak

Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu, 2’nci Gençler Buluşması Yaz Kampı Edirne’de başladı. Kamp için, Balkanlardan gelen 400 genç Edirne’de buluşuyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 14:07
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
11 Balkan Ülkesi Gençleri Edirne’de 5 Gün Kamp Yapacak

Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen, 2’nci Gençler Yaz Kampı Edirne’de başladı. Kamp için Edirne’ye 11 Balkan ülkesinden gelen yaklaşık 400 genç, 5 gün boyunca çeşitli faaliyetlerde bulunacaklar. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen yaz kampının açılışı, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Balkanlardan gelen gençleri temsilen Batı Trakya’dan gelen Ayça Hanife Peçenek ve Kosova’dan Gelen Edin Dırvar bir teşekkür konuşması yaptılar.

“EDİRNE, BALKANLARA MERKEZ KONUMDA”

Açılışta konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Osmanlı’ya 93 yıl başkentlik yapmış Edirne’nin, Balkanlar’a merkez konumda olduğunu belirterek; “Biz Balkanlar'a sınırız. Aynı zamanda da Edirne uzun yıllar Osmanlı'ya 93 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Dolayısıyla Balkanlar'da, ülkelerin ilişkisinin daha da ötesinde oradaki toplumlar arasındaki ilişkiler var, akrabalık ilişkileri var. Sık sık birbirlerine gidip geliyorlar. Edirne'de bu manada merkez konumunda. Bundan yaklaşık 8 ay önce Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu kuruldu. Platform çerçevesinde de çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinliklerden bir tanesi de gençlerimizi Edirne'de, bütün Balkan ülkelerindeki gençleri Edirne'de buluşturmak. Tabii az dünyada şiddet var, savaş var, kaos var. Bizim Balkan coğrafyası da bunlar geçmiş dönemde nasibini almış ve birçok akla hayale gelmeyecek ve hepimizi derinden üzen, sarsan hadiseler, şiddet olayları meydana gelmiş. Dolayısıyla buradaki Balkan şehirlerinin bir araya gelerek, kendi aralarında kuracakları gönül köprüsü ve geleceği inşa edecek gençlerin bir araya gelerek burada birbirlerini tanımaları, birbirleriyle ilgili dostluk kurmaları, bakın bu dostluğu, bu köprüleri ülkelerine götürmeleri çok anlamlı. İlk etapta birincisini yaptığımız yaz kampında 300’e yakın, 11 ülkeden öğrencimizi, gencimizi burada buluşturmuştuk. Şimdi ikincisini bugün 400’ün üzerinde gencimiz 11 Balkan ülkesi Türkiye'yi de katarsak 12 ülke bir araya gelmiş durumda. Bunun içerisinde Moldova da var, Arnavutluk da var, Bosna Hersek de var, bütün Balkan ülkeleri var. Dolayısıyla bizim açımızdan çok kıymetli, çok önemli. Edirne'de birçok Balkan ülkesinin ortak değerlerini, ortak kültürünü taşıyan, başkentliğinde vermiş olduğu vermiş olduğu bir kapsayıcılığa sahip. Dolayısıyla Edirne’nin de sahip olmuş olduğu her stratejik hem de tarihi misyonundan faydalanıyoruz. Bunun yanında iş formları yapıyoruz. Afetle ilgili olarak beraber birliği ve burada bir yarışma düzenlendi malumunuz. Balkanlar'da iftarlar düzenledik, sempozyumlar yapıyoruz. Şimdi Kasım ayında büyük bir iş formunu tekrar gerçekleştireceğiz. Edirne'nin bu anlamdaki misyonunu daha da ileri götürmeye çalışıyoruz ve sistematik hale getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda burada Gençlik ve Spor Bakanlığımızın çok büyük bir destekleri var. Yurt Dışı Türkler Topluluğu Başkanlığımızın çok büyük destekleri var. İçişleri Bakanlığımızın çok büyük destekleri ve burada da yerelde de paydaşlarımız; üniversiteden, belediyeye kadar herkes, esnafa kadar herkes bu işin ucundan tutmuş durumda. Bu bizim açımızdan çok önemli ve çok kıymetli” dedi.

“EDİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu’na her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ifade eden Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkan Abdullah Eren; “Tabii Edirne Serhat şehrimiz Osmanlı'ya başkent yapmış olması ve şu an Türkiye'nin de Balkanlar'a en yakın şehri olması hasebiyle; Balkan ülkeleri ve bu ülkelerde yaşayan kardeş ve soydaş topluluklarla ilişkilerde çok kritik bir öneme sahip. Sağ olsun Edirne'deki tüm kurumlarımız Edirne'nin bu öneminin farkında. Valiliğimiz özellikle son yıllarda özellikle Balkan şehirlerinin iş birliği noktasında bir çaba sarf etmektir. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu Balkanlarla Türkiye'nin Edirne özelinde her türlü için işbirliğini yapması için çalışmalar yürütüyor. Biz de bu çalışmanın heyetleri olarak katkı sunuyoruz. Elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Tabii Edirne'nin coğrafi yaşamında çok büyük avantajı var” diye konuştu.

“BALKANLARDAKİ DOSTLUĞU, KARDEŞLİĞİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Programda konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, balkanlardaki dostluğu, kardeşliği geliştirmenin önemine vurgu yaparak; “Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen etkinlikle gençlerimiz burada. Balkanlar'dan 11 ülkeden, ülkemize dahil 12 ülkeden oluşuyor aslında bu platform 12 ülkeden gençlerimiz bugün burada. Balkanlar bizim gönül coğrafyamız. Edirne Osmanlı'ya yaklaşık bir asır başkentlik yapmış. Balkanlar'daki bugün olan ülkelere başkentlik yapmış bir şehir. Tabii ki bizim Balkanlar'daki dostluğu, kardeşliği geliştirmemiz lazım. Biz eğer Balkanlar'daki dostluğu, kardeşliği geliştirirsek, hem Balkanlar'daki barışa, hem de bu vesileyle dünyadaki barışa da vesile oluruz. Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu’nun yaptığı işlerin hepsi çok önemli ama aslında en önemlisi de gençleri bir araya getirmek. Gençler arasında gönül köprüleri kurmak. Sevgilerini paylaşmak, bilgilerini paylaşmak, inşallah ülkelerine döndüklerinde gönül elçisi olarak dönerler. Ve biz tabii ki sadece bu ziyaretlerin burada bitmesini de istemiyoruz. Bu ilişkilerin geleceğe taşınmasını istiyoruz. Bu kapsamda da çalışmalar yapıyoruz. Ben tekrar yaklaşık 400 tane gencimiz öğrencimiz burada, 50 tane öğretmenimiz burada. 5 gün Türkiye'de kalacaklar. Edirne'mizde, Çanakkale'de faaliyetlerde bulunacaklar. Dostluklar geliştirecekler. İnşallah bu dostlukları geleceğe taşıyacağız diyorum” diye konuştu.

“PLATFORM, BALKANLARIN GELECEĞİ ÜZERİNE ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR”

Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu’nun, Balkanların geleceği üzerine çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler; “ Balkanların 11 ülkesinden gelerek burada bizimle olmanın gururu, süruru ve onuru yaşatan çok değerli, öğrencilerim. Sizlerle birlikte bir ilk programı gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyim. Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu, daha önce çok görmeyiş arzu ettiğimiz halde gözümüzden kaçan birçok hususu gündeme getirerek gerek Edirne’nin gerek Balkanların geleceği üzerinde çok ciddi, çok etkin, çok kalıcı çalışmalara sürekli imza atıyor. Sayın valimizin önderliğinde ortaya konan bu çalışmayı takdir etmek haddimize değil ama platformun çalışmaları ve gayretleri her türlü takdirin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü sanatçıları tarafından hazırlanan hat sanatı sergisini gezerek, birlikte fotoğraf çektirip sohbet ettiler.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.