Yücegök, sunumunda Edirne’deki sulanabilir arazi miktarını açıklarken; yatırım programında yer alan projelere dikkat çekti. Hamzadere Barajı sulaması, Hamzadere Barajı Sulaması 2’nci kısım, Çakmak Barajı sulaması 1’inci kısım, Çakmak Barajı yaklaşım kanalı P2B pompa istasyonu ve enerji nakil hattı yüksek imalatları, Edirne Meriç sulaması, Çömlekköy Barajı, İpsala Karaağaç Barajı ve sulaması ikmali, Meriç ve Tunca Nehirleri ıslahı ve sedde tahkimatı, toplulaştırma ve küçük su işleri projeleriyle ilgili bilgi verirken; Edirne’deki barajların doluluk oranlarını da açıkladı.
DSİ’nin yaptığı çalışmalar sonucunda Edirne’de sulanabilir arazi miktarının 214 bin 799 hektar olduğunu açıklayan Yücegök; “Bunun yüzde 46’sı işletmededir. Tamamladığımız tesis de 98 bin 786 hektara denk geliyor. Yüzde 14’ü inşa aşamasında, yüzde 40’ı da planlama ve proje aşamasındadır. Bizim yatırım programımızda 71’i tarım, 3’ü hizmeti, biri kamulaştırma olmak üzere toplamda 75 adet işimiz bulunmaktadır. Bu işlerimizin de yatırım maliyeti, 28,6 milyar TL, önceki yıllar harcamamız 2,6 milyar TL’dir. Yıl ödeneğimiz 1,97 milyar TL’dir. Yıl harcamamızda 1,42 milyar TL’dir. Parasal olarak gerçekleşmemiz yüzde 72 mertebesindedir. Yıl sonuna kadar kalan ödeneğimiz hepsini harcayacağız” ifadelerini kullandı.
Yücegök, yatırım programında yer alan büyük su işlerini açıklarken; “İlk işimiz Hamzadere Barajı sulaması. Bu işimizin ihalesini 2013 yılında yapmıştık. Bu işimizin kapsamında 19 bin 157 hektar sulama şebekesi, 6 adet pompa istasyonu bulunmaktadır. 6 adet pompa istasyonu ve 119 bin 157 hektarlık sulama şebekesinin tamamını bitirdik. Bugüne kadar 10 bin 617 hektarlık kısmına su verdik ve sulama birliğine devrettik. Geriye kalan 8 bin 500 hektarı da önümüzdeki yıl testlerini tamamlayarak su vereceğiz ve önümüzdeki yıl bu işimizin tamamen bitmesini planlıyoruz. Buradaki gerçekleşmemiz de yüzde 94 mertebesindedir. Bu işimizden faydalanan 17 adet yerleşim birimi var” dedi.
Yatırım programında yer alan 2’nci işin de Hamzadere Barajı sulamasının 2’nci kısmı olduğunu açıklayan Yücegök; “Bu işimizin de kapsamında 8 bin 178 hektar sulama şebekesi, 1 adet de pompa istasyonu bulunmaktadır. Bu işimizin sözleşmesini bu yıl imzaladık. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Gerçekleşmemiz yüzde 16. Bu yıl sonuna kadar burada 2 bin 500 hektar sulama şebekesini tamamlamayı planlıyoruz. Burada bir sıkıntımız yok. İşimizi de 3 yıl içinde bitireceğiz. Bu 2’nci kısımdan faydalanan 9 adet yerimiz bulunmaktadır” sözlerine yer verdi.
Yücegök, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün 3’üncü işinin de Çakmak Barajı sulaması birinci kısım inşaatı olduğunu söyleyerek; “Bu işimizin kapsamında 16 bin 453 hektar sulama şebekesi, 2 adet pompa istasyonu bulunmaktadır. Bunların bugüne kadar 5 bin 500 hektarlık sulama şebekesini ve 1 adet pompa istasyonunu tamamladık. Bu yıl da bin 250 hektarlık kısmını şebekede tamamlayacağız. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Totaldeki gerçekleşmemiz de yüzde 45. Çakmak Barajı birinci kısım işimizden faydalanan 28 adet yerleşim yerimiz bulunmaktadır” dedi.
Yatırım programında Çakmak Barajı'nı dolduracak olan Çakmak Barajı yaklaşım kanalı P2B pompa istasyonu ve enerji nakil hattı yüksek imalatlarının tamamlanması işinin bulunduğunu açıklayan Yücegök; “Bu işimizde de çalışmalarımız hızlıca devam ediyor. Bu işimizin sözleşmesini geçen yılın sonunda imzaladık. Önümüzdeki yılın başında Çakmak Barajı'na su verecek şekilde çalışmalarımız devam edecek ve ödenekle ilgili bir sıkıntımız yok. Bunu da hızlıca tamamlayacağız” ifadelerine yer verdi.
Yücegök, yatırım programında Meriç Edirne sulaması işinin de yer aldığını söyleyerek; “Bu işimizin kapsamında 7 bin 800 hektar sulama şebekesi, 3 adet pompa istasyonu bulunmaktadır. Bugüne kadar 7 bin 800 hektarlık sulama şebekesini ve 2 adet pompa istasyonunu tamamladık. Bu yıl, 5 bin hektarlık kısımda test çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki sulama sezonunda bu 5 bin hektara su vereceğiz. P2 pompa istasyonunu da tamamlayarak önümüzdeki yıl kalan 2 bin 800 hektarı da test çalışmalarını bitirip 2026 yılında da oraya vererek bu işimizi tamamlayacağız. Bu işimiz de çok hızlı devam ediyor. Yaklaşık yüzde 90 mertebesinde ilerlememiz var. Meriç Edirne sulamasından faydalanan yerleşim birimlerimiz 8 adettir” dedi.
Bu yıl başlayan diğer büyük işin de Çömlekköy Barajı olduğunu söyleyen Yücegök; “Bu işimizin kapsamında 1 adet regülatör, 1 adet pompa istasyonu, 4 kilometre iletim hattı ve Çömlekköy Barajı bulunmaktadır. Bu işimizin faydası, 5 bin 650 hektar. Bu işimizin sulaması da yatırım programındadır. Barajımız bu yıl biraz yükseldikten sonra önümüzdeki yıl sulamasını da ihale edeceğiz. Bu işimizin süresi 3 yıl. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Gövdede ve derivasyon tüneli giriş ve çıkış portallarında çalışmalarımız devam etmektedir” sözlerine yer verdi.
Yücegök, İpsala Karaağaç Barajı ve sulaması ikmali işini de açıklarken; “Bu işimizin kapsamında bin 43 hektar sulama, 1 adet baraj bulunmaktadır. Performans hedefimiz de yıl sonuna kadar 250 hektar şebekeyi ve barajın tamamını bitirmeyi planlıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok. Baraj bitme aşamasına geldi. Bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi.
Meriç ve Tunca Nehirleri ıslahı ve sedde tahkimatı işinin de devam ettiğini söyleyen Yücegök; “Burada da Meriç Nehri'nde 12,5 kilometrelik kısımda yatak temizliği, Meriç Edirne sulamasındaki taş tahkimat işlerimiz, ayrıca Meriç'te yaklaşık 475 metrelik bir fore kazıklı duvar imalatı işlerimiz devam ediyor. Burada da bu işimizde gerçekleşmemiz yüzde 24. Ödeneği ölçüsünde çalışmalar devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yücegök, yatırım programında 12 tane toplulaştırma işinin de bulunduğunu belirterek; “Bunların 8’i devam ediyor. 2 tanesinin ihalesini yaptık. Yıl sonuna kadar sonuçlandırmayı planlıyoruz. 2 tane işimizde de ihale hazırlıklarımız devam etmektedir” dedi.
Yatırım programında küçük su işlerinde de gölet ve sulamalarda 6 adet işin bulunduğunu söyleyen Yücegök; “4 adet de gölet ve sulaması işimiz olmak üzere toplamda gölet ve sulamalarda 10 tane işimiz bulunmaktadır. 2 tanesinin ihalesini henüz yapmadık. Onların ihale hazırlıkları devam ediyor. İhalesini yaptığımız işlerde de çalışmalarımız devam etmektedir” sözlerine yer verdi.
Yücegök, yatırım programında küçük su işlerindeki taşkın korumalarda 13 adet işin bulunduğunu açıklarken; “Bunların 6 tanesinin ihalesini yaptık. Sözleşmesini imzaladık. Çalışmalar devam ediyor. 7 tanesinin de ihale hazırlıkları yapılıyor. Bunların da ihalesini gerçekleştireceğiz. Ayrıca yer üstü sulamalarında 2 adet işimiz var. Meriç Subaşı sulaması ikmali ile Edirne Bülbüldere regülatör ve sulaması işimiz var. Biri 840 hektar, diğeri 110 hektar. Bunların sözleşmelerini imzaladık. Subaşı'nda 840 hektarın tamamının şebekesini döşedik. Pompa istasyonu çalışmalara devam ediyor. Bu iş çok hızlı devam ediyor. Önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Bülbülderede de kamulaştırma ve proje çalışmaları devam etmektedir. O işimizin de sözleşmesini imzaladık. Yatırım programında ayrıca 5 tane planlama, 22 tane proje olmak üzere toplamda 27 adet proje ve planlama işimiz bulunmaktadır” dedi.
Sunumunun sonunda Edirne’deki barajların doluluk oranını da açıklayan Yücegök; “Barajlarımızdaki doluluk oranlarımız; ilimizde 2023 yılında barajlarımızdaki doluluk oranlarımız yüzde 38 iken, bu yılki barajlardaki doluluk oranlarımız yüzde 36 mertebesindedir” diye konuştu. Yücegök’ün sunumunun ardından toplantı basın mensuplarına kapatılırken; toplantının soru-cevap bölümü ile devam edeceği belirtildi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ