Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılın Ahileri Şed Kuşandı

Edirne’de bu yıl 37’ncisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında yılın Ahi’si ve ilk kadın Ahi için Şed kuşanma töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 13:45
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Yılın Ahileri Şed Kuşandı

Edirne’de 37’nci Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Şed kuşanma töreni düzenlendi. Edirne Küçük Sanayi Sitesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Şed kuşanma töreni öncesi konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bugün sadece Edirne'mizin gurur duyduğu, bir hayatı bir ile adayan hem Şükran ablamıza hem de Ali abimize buradan vefa duygularımızı belirtmek için toplanmış durumdayız. Aynı zamanda da bizi biz yapan, millet yapan ve bu millet yapma anlayışıyla bir medeniyet inşa ettiğimiz bir Ahilik geleneğini de yeniden hatırlamak için toplandık. Aslında söz olarak birbirimize çok söylediğimiz ahlak, paylaşma, dayanışma, cömertlik sözlerinin gerçekten de esnafların içerisinde ve toplum içerisinde tekrar hatırlanması ve yaşatılmasının bu toplantılar vesilesiyle çok önemli. Ahilik geleneği 1200’lü yıllardan başlamış ve halen daha devam eden bir gelenek. Bu geleneğin içerisinde aslında bir ruh var. Aynı zamanda bir denetim mekanizmasıyla da bu ruhun devam ettirilmesi ve toplumun inşa edilmesi adına da çok önemli bir anlayış ortaya koyuluyor” dedi.

Edirne Milletvekili Baran Yazgan da yaptığı konuşmada, Ahilik geleneğinin önemine değindi. Kendisinin ticaretle uğraşan bir aileden olduğunu belirten Yazgan, “Ticaretle hayatımızı kazanan bir aileyiz. Ben her zaman ticaret demektense esnaflık yapıyoruz demeyi tercih ederim. Çünkü bunun ne kadar değerli ve ne kadar insanlara dokunan önemli bir şey olduğunu çocukluğumdan beri fark ettiğim, bildiğim bir şeydir” diye konuştu.

Ahi Evran’ın kurduğu Ahi ocaklarının kurulmasıyla, bugünkü Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve birçok kurumun temelinin atıldığını belirten Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ise; “Bazı insanlar doğar ve hiçbir eser ortaya koymadan ölür ve gider. Bazı insanlar da eserleriyle, yaptıklarıyla, asırlarca anılır. Ahi Evran da yaptıklarıyla asırlarca anılan bir şahsiyet.  Ahi Evran'ın kurduğu, Ahi Ocakları yani Esnaf Sanatkarlar Odaları yüzyıllarca yaşamış. Bugünkü modern anlamda diyebileceğimiz kanunların birçoğu oradan ışık alıyor, oradan esinlenerek yapılıyor” dedi.

Edirne’de bu yıl ilk kadın Ahi seçilerek bir ilk yaşandığını belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Edirne'de kadın girişimci sayısı diğer illere göre epey yüksek. Onun için dedik ki; bir bay bir de bayan ahi seçelim. Kendilerini seçilmiş olmalarından dolayı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan yılın Ahisi Seçilen Ali Bıyık ise 71 yaşında olduğunu, küçük yaşta başladığı yorgancılık mesleğini yıllardan beri yaptığını belirterek, seçilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

İlk kadın Ahi seçilen Kuaför Şükran Çetin Almanya’da uzun yıllar kuaförlük mesleğini yaptıktan sonra Edirne’de birçok kişi yetiştirdiğini belirtti. İlk kadın Ahi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi Ali Bıyık’a ve ilk kadın Ahi seçilen Şükran Çetin’e Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Milletvekili Baran Yazgan, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ve Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından Şed kuşatıldı. Ayrıca yılın kalfa ve çıraklarına da plaketleri verildi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.