Hava Durumu

Veli Der’den Bakan Tekin’in Sözlerine Tepki

Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, mevcut eğitim sisteminin uzunluğu ile ilgili ifadelerine tepki göstererek; “P zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunmayın” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2025 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2025 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
Veli Der’den Bakan Tekin’in Sözlerine Tepki

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, mevcut eğitim sisteminin uzunluğunun ele alınmasına dikkat çekerek; “Bu kadar uzun süre standart bir eğitime tabi tutmak doğru olmayabilir” ifadelerine tepki gösterdi.

Veli Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, eğitim sistemindeki son 4 yılın zorunlu olmaktan çıkarılmasının istendiğini belirtirken; parasız, zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunulmamasını talep etti.

“BU DEĞİŞİKLİKLE NE AMAÇLANIYOR?”

Demir, eğitim-öğretim yılı başında Milli Eğitim Bakan Yardımcısının 4+4+4 eğitim sisteminin değiştirileceğini açıkladığını söylerken; “Milli Eğitim Bakanı geçtiğimiz günlerde katıldığı programda eğitim süresinin değiştirilebileceğine yönelik açıklamalar yaptı. Eğitim hakkı ve zorunlu eğitim süresi; Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki çeşitli isimlerin, sermaye gruplarının, sendika, vakıf, dernek, platform adı altında çeşitli yapıların uzun dönemdir temel gündemlerinin başında geliyor. Milli Eğitim Bakanının katıldığı programla eş zamanlı Maarif Platformu, Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Medeniyet Üniversitesi ve sanayiciler adıyla sermaye grupları “Son 4 Yıl Zorunlu Olmaktan Çıkarılmalı” başlığıyla açıklama yaptı. Yine öğretmenlere, akademisyenlere, biz velilere sormadan bir değişikliğe hazırlanılıyor. Her değişim denildiğinde eğitimde büyük bir yıkım yaratıldı. Peki, bu değişiklikle ne amaçlanıyor?” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI”

20 Kasım’da düzenlenen çalıştaya dikkat çeken Demir; “Açıklamayı yapan bu yapılar, 20 Kasım 2024’te ‘Bir Problem Alanı Olarak Zorunlu Eğitim’ adıyla çalıştay gerçekleştirdi ve 28 Kasım’da ‘Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları’ adıyla çalıştay raporunu açıkladı. Yaptıkları basın toplantısıyla, çalıştay ve rapor ile ne amaçlandığını açıklıyorlar. Kamusal, parasız eğitimin devletin masraflarını artırdığını, bütçe için yük olduğu, tüm çocukların en temel hakkı olan eğitimin hak olmaktan çıkarılması, eğitimin piyasalaştırılması gerektiğini söylüyorlar. Akıl dışı, bilim dışı ifadelerle ‘Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde okula ne gerek var. Okul tamamen ortadan kalkmalı, ilk adım olarak liseler zorunlu eğitim kapsamından çıkarılmalı’ diyorlar. Basın toplantısında, raporda ana vurgu sermayenin, işgücü piyasasının ihtiyaçları. ‘Sermayenin erken yaşta ucuz iş gücüne ihtiyacı var, 12 yıllık zorunlu eğitim erken yaşta, ucuz iş gücüne engel bu yüzden lise zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır’ diyorlar. Çocuk yaşta işçiliği, eğitimi zorunlu olmaktan çıkararak nasıl yaygınlaştırmak gerektiğini anlatıyorlar. Bir buçuk milyonu aşkın çocuk okuldan kopartılırken, yalnızca son bir yılda 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybederken ‘Yetmez daha çok ve daha küçük yaşta çocuk işçi istiyoruz’ diyorlar. Yeni eğitim-öğretim yılında hayata geçirilen mesleki ve teknik eğitim politika belgesi, dört yeni okul modeli, genç girişimci ahiler projesi, 2016 yılında başlatılan MESEM (Mesleki eğitim merkezi) eğitim hakkının, okulun çocukların ellerinden alınmasının, çocuk işçiliğinin yaygınlaştırılmasının ön adımlarıydı. Zorunlu eğitim süresi azaltılarak bu adımlar hızlandırılıyor” dedi.

“KARMA EĞİTİMİN KALDIRILMASI YÖNÜNDE UYGULAMALAR BAŞLATILDI”

Açıklamadaki temel vurgulardan birinin de zorunlu eğitim süresinin evlilik yaşını yükselttiği vurgusu olduğunu belirten Demir; “Zorunlu eğitim kapsamındaki öğrenciler 18 yaş altı tüm çocuklar. ‘Zorunlu eğitim süresi evlilik yaşını yükseltiyor’ ifadesi çocuk yaşta evliliklerin artması çağrısıdır. Aynı zamanda açıklamayı yapan yapılardan olan Maarif Platformu, 19-27 Temmuz 2023’te yaptığı Karma Eğitim Çalıştayı sonrası açıkladıkları raporda, karma eğitimin kaldırılması gerektiğini açıklıyordu. Zorunlu eğitim hakkı ile eş zamanlı karma eğitim hakkı hedef alınıyor. Çocuk yaşta işçilikle birlikte çocuk yaşta evliliklerin yaygınlaştırılması çağrısı yapılıyor. 2012’de 4+4+4 kapsamında yapılan değişikliklerle karma eğitim önce imam hatip okullarında, imam hatip ortaokul ve liselerinde kaldırıldı. ‘Nişanlanan veya evlenen öğrencilerin okulla, örgün eğitimle ilişkisi kesilir’ ifadesiyle yönetmelik eliyle çocuk yaşta evliliklerin önünü açan düzenleme yapıldı. 2018’de ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tüm liselerde karma eğitimin kaldırılması yönünde uygulamalar başlatıldı. Zorunlu eğitim süresi tartışması ile bu adımlar daha da hızlandırılıyor” sözlerine yer verdi.

“YAŞADIĞIMIZ KAYGILARI DAHA DA ARTIRIYOR”

Demir, çocukların eğitim hakkı ve ülkenin geleceği açısından yaşadıkları kaygının arttığını söyleyerek; “Uzun yıllardır ve özellikle genel seçim sonrası bazı partilerin yaptığı açıklamalarda, mecliste yapılan konuşmalarda, düzenledikleri çalıştaylarda, basında yer alan ifadelerinde Cumhuriyet, laiklik, bilimsel eğitim karşıtı açıklamalar, şeriat çağrıları çocuklarımız, çocuklarımızın eğitim hakkı ve ülkemizin geleceği açısından yaşadığımız kaygıları daha da arttırıyor. Eğitimde yaşanılan sorunlar zorunlu eğitim süresinin sonucu değil eğitimin niteliği ile ilgilidir. Sorun atılan her adımla çocuklarımızın eşit, parasız, zorunlu, karma, bilimsel, kapsayıcı eğitim hakkında yaratılan tahribattır. Okul öncesi eğitimin parasız ve zorunlu olması da tüm çocuklarımızın en temel hakkıdır. Okul öncesi eğitim parasız olmalı ve zorunlu eğitim süresine dahil edilmelidir. Yapılan açıklamalar ve atılan adımlarla görüyoruz ki; çocuklarımız yüz yıl önce sahip oldukları haklarını kamusal, parasız, zorunlu eğitim hakkını, karma eğitim hakkını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Çocuklarımızın artık kırıntıları bırakılan parasız, zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunmayın” dedi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.