Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğurlu; "EYT Talebimizi Her İlden Sesleneceğiz”

Edirne’de bir araya gelen EMADDER üyeleri, EYT yasasındaki adaletsizliklere dikkat çekerek haklarını talep etmeye devam edeceklerini belirtti. EMMADER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, hükümete davalarını anlatana kadar her ilden seslenmeye devam edeceklerini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2024 15:37
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Uğurlu; "EYT Talebimizi Her İlden Sesleneceğiz”

Edirne'nin Saraçlar Caddesi’nde Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Derneğin Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, çalışanların karşı karşıya kaldığı adaletsizliklere vurgu yaptı. Uğurlu, hükümete seslenerek EYT yasası nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamaya; EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, Edirne İl Temsilcisi Çiler Kopan ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.

“DAVAMIZDA HAKLIYIZ”

Basın açıklamasını okuyan EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, “Bugün Edirne’ den Gazi Meclisimize seslenmek için bir aradayız. Hükümetimize haklı davamızı anlatana kadar yılmadan usanmadan gerekirse her ilden seslenmeye devam edeceğiz. Çünkü davamızda çok haklıyız. Çünkü Türkiye yüzyılının en büyük adaletsizliğini yaşayan, alın terinin peşinde koşan emekçileriz bizi duyduklarını ve burada çok büyük bir adaletsizlik olduğunu tüm siyasilerin bildiğini çok net anlıyoruz Bunun en güzel açıklaması haklı kademe talebimizde şevkimizi kırmak, bizleri ümitsizliğe sevk etmek isteyen birçok üst düzey yetkiliden EYT pişmanlığı açıklamasının arka arkaya yapılıyor olmasıdır. Ama şunu bilmemizi isteriz ki; EYT sorumlusu ne muhalefet ne de bundan yaralanan çalışanlarıdır. EYT yasası mecliste oy çokluğu ile kabul edilmiş bir yasadır. Çalışan ve prim ödeyen emekçi asla bütçeye yük olamaz yük olarak görülemez. Emeklilik hakkı bedeli peşin tahsil edilmiş hakkın teslimidir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir yardım kurumu değildir, SGK bir sosyal güvenlik sistemidir. Bu nedenle çalışanların hepsine eşit adil oranda bir hakkaniyetli bir dağılım yapmak zorundadır. Bu sözler bizi asla haklı davamızdan vazgeçirmeyecektir Beklentimiz sadece evet burada büyük bir adaletsizlik var, devletin dini adalettir diyerek bu haklı davamızı anladıklarını bildiklerini söylemeleri ve hakkımızı teslim etmeleridir. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki beyanlarında yaş şartsız EYT’nin asla düzenlenmeyeceği konusundaki görüşü, tüm çalışanların emekliliğe ulaşmadaki haklarının eşit olması düşüncesi bizler için oldukça önemli bir misyondur” dedi.

“ÖYLE UYGUN GÖRDÜK DE YASA YAPTIK DENİLEMEZ”

Uğurlu, “1999 ve 2008 yıllarında yapılan SGK reformları ile gelinen 20 senelik sıkı politika 3/3/2023 tarih 7438 sayılı yasa ile bir anda bozulmuştur. 1999 ve 2008 de yapılan düzenlemeler tüm çalışanları kapsayan yasalardır. Ancak; 7438 sayılı yasa bir tarihi (8/9/99) baz alarak sadece belirli bir kesim çalışanı kapsayan yasa olmuştur. Ayrıca 23.11.2001 tarihindeki anayasa mahkemesi kararında belirtilen adil, makul, ölçülü kademe gerekçesini dikkate almadan hazırlandığından anayasanın 2,5,10 ve 60. maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum kapsam dışında kalan çalışanlar için büyük bir adaletsizlik meydana getirmiştir. Bununla beraber, iş barışı ve sosyal devlet anlayışı da bozulmuştur. Öyle istedik, öyle uygun gördük de yasa yaptık denilemez. Anayasaya maddelerine ne kadar yaklaşabilirsen hukuk düzeninde iyiye, ne kadar uzaklaşırsan da kötüye gidersin. EYT yasası dışında kalan bizler erken emeklilik hayalinde değiliz. Hatta bir çoğumuz EYT yasası ile emekli olanlardan çok daha büyük yaşlarda çok daha fazla primliyiz. Hepimiz alın terimize bizden beklenen 7000 primi çoktan doldurduk aştık. Bizden küçük ve pirimi az olan çalışanların emekli oldukları ortamda çalışma hayatına devam etmek, çalışma barışımızı bozmuş hem maddi hem manevi olarak psikolojik baskı altında olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerine yer verdi.

“SGK SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ”

SGK sisteminin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Uğurlu, “Yaşanan mağduriyeti daha net olarak gözler önüne sermek adına bazı örnekler ile konuyu özetlemek istiyorum. Kademesiz düzenleme sonucunda şu anda ülkemizde olan durum,43 yaşında 6000 gün primi olan emekli olurken, 48/50 yaşında 8500 gün primi olanlar daha 10/12 sene çalışmak zorunda kalmıştır. 43 yaşında 6000 primi olan emekli bir erkek emekli olurken, 48 yaşında 8500 gün primi olan anneler 10 sene daha çalışmak zorunda kalmıştır. Tam olarak talebimiz; SGK siteminde meydana gelen yaşı büyük ve primi fazla olanın emekli olmadığı, yaşı küçük ve primi az olanın emekli olduğu bu sistemin adil, makul ve ölçülü kademe ile tüm toplum vicdanını rahatlatacak şekilde kademeli olarak yeniden düzenlenmesidir” şeklinde konuştu.

EMADDER Edirne İl Temsilcisi Çiler Kopan’da açıklamaya katılan herkese teşekkür etti. Teşekkürün ardından basın açıklaması sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.