Hava Durumu

TÜ’nün 15 Programı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nde

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Trakya Üniversitesi’nin Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı’nda 250 yeterliliği bulunduğunu açıkladı. Bu programların 15 tanesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYÇ) yerleşmiş durumda.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2025 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2025 16:09
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
TÜ’nün 15 Programı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nde

Edirne’de Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, Mikroyeterlilikler ve Europass: AB Standartlarıda Kariyer Gelişimi ve İş İmkanları” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Türkiye Yeterlilik Çerçevesi (TYÇ) onayının önemine dikkat çeken İlhan; “Trakya Üniversite’sinin şu an 250 programı Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı’nda. Ayrıca bu programların 15’i de TYÇ onayını aldı” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSURLAR”

Sunumun açılışında konuşma yapan TÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, “Günümüzün küreselleşen dünyasında, mesleki yeterlilikler ve kariyer gelişimi, bireylerin ve toplumların geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Avrupa Birliği standartlarında mesleki yeterliliklerin tanınması, yetişmiş insan gücünün niteliklerinin artırılması ve bu doğrultuda kariyer imkanlarının geliştirilmesi, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için büyük önem taşımaktadır. Bugünkü programda Türkiye Yeterlilikle Çerçevesi, mikroyeterlilikler, Europass ve mesleki yeterlilik standartları gibi konuların ele alınacak olması, bu alanda yapılacak çalışmalara önemli bir katkı sunacaktır. Sağlık, fen, mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında görev yapan akademisyenlerimizin bu oturumlardan elde edeceği bilgiler hem kendi kariyer gelişimlerine, hem de öğrencilerimizin yetiştirilmesine önemli bir rehberlik sağlayacaktır. Trakya Üniversitesi olarak bilimsel araştırmaların ve mesleki eğitimin kalitesini artırmak, uluslararası standartlara uygun bir eğitim-öğretim ortamı sunmak ve öğrencilerimizi geleceğin dünyasına en iyi şekilde hazırlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“YETERLİLİKLERİN BİR ALANDA BULUNDUĞU TEK PLATFORM”

Rektör Hatiplerin konuşmasının ardından sunuma başlayan İlhan, Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı’nın, MEB, YÖK, MYK ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan yeterliliklerin bir alanda bulunduğu tek platform olduğunu vurguladı. TYÇ hakkında da katılımcılara bilgiler veren İlhan, “Türkiye’de yetkili kurumlar tarafından verilen diplomalar, sertifikalar ve belgelerin öğrenme kazanımlarına göre tanımlandığı ve kalite güvencesi sağlanmış olanların 8 farklı seviyeye yerleştirildiği bir sınıflandırma aracıdır. 2017 yılında Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile referanslarının TYÇ, AYÇ Tavsiye Kararında yer alan tüm şartları karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.

MİKRO YETERLİLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Mikro yeterlilik konusunda da açıklamalarda bulunan İlhan, “Mikro yeterlilik tanımı farklı kurumlar tarafından farklı şekillerde yapılsa da Avrupa Komisyonu'nda 2020 yilında Debiais-Sainton tarafından yapılan tanım en kapsamlı tanım olarak kabul edilebilir. Buna göre mikro yeterlilik, bir öğrencinin kısa bir ögrenme deneyiminin ardından edindiği öğrenme çıktılarının tanınmış bir kanıtıdır. Bu öğrenme çıktıları standartlara göre şeffaf bir şekilde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda elde edilen belgede (kanıt) belge sahibinin adı, elde edilen ögrenme çıktıları, değerlendirme yöntemi, belgelendirme kurumu, yeterlilikler çerçevesi seviyesi ve kazanılan kredilere ait bilgiler bulunur” dedi.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.