Edirne’de bugün Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Balkan Tıp Öğrencileri Kongresi’nin ilk konuşmacıları, Orbycra isimli sağlık ve teknolojiyi bir araya getiren firmanın kurucuları Cerrahi Planlamada XR, AI VE 3D Baskı Teknolojileri başlığı ile sunum gerçekleştirdi.
Sunumda konuşan Araştırma Görevlisi Başak Çakmak, “Biz Orbycra olarak, sadece bir şirket olmanın ötesine geçerek, küresel ölçekte bir yenilik lideri olmayı hedefliyoruz. Amacımız çok net: Tıbbi bakımı dönüştürmek. Bunu da sıradan çözümlerle değil, 3D modelleme, bilişsel tasarım ve yapay zeka gibi ileri teknolojilerle gerçekleştiriyoruz. Disiplinler arası bir anlayışla çalışıyor, her bir çözümümüzü sağlık sektörünün kendine has ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Hızlı, kişiselleştirilmiş ve maliyet etkin çözümler üreterek, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak ve kalitesini artırmak istiyoruz. Hem sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştirdiğimizde artırılmış gerçeklik diyoruz. Biz aslında bu teknolojiyi kullanmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Ahmet Tolgay Akıncı, gerçekleştirdiği sunumda, 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmiş implantların kullanılabileceği alanları aktardı. Özellikle nöroloji alanında omurgada yaşanan hasarları, ürettikleri implantlar nasıl tedavi sürecine katıldığını, vakalar üzerinden aktardı.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU