Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), teminat kapsamında olmayan bazı ürünlerdeki riskleri teminat kapsamına aldı. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek uygulama Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Meclis Üyesi, Edirne Bayrak Sigorta Acentesi Kutlu Kağan Bayrak, yeni yılda yürürlüğe girecek uygulamaları değerlendirdi. Kapsamın genişlemesinin çiftçiler için olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bayrak; “TARSİM ile ilgili bugün yayımlanan ve yeni yılda yürürlüğe girecek olan yeni bir uygulama mevcut. TARSİM, tarım sigortaları havuzu aracılığıyla tüm çiftçilerimize ulaşıyor. Burada da ana teminatları olarak dolu fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, taşıt çarpması, sel ve su baskınının ana teminatlarıyla çiftçilerimize ürünleriyle ilgili güvence veriliyor” ifadelerini kullandı.
Yılbaşında yürürlüğe girecek olan yeni kararın, Resmi Gazete’de yayımlandığını söyleyen Bayrak; “Burada da TARSİM'de uygulanan teminatlara ek olarak, dolu paketi teminatında, açık alanda yetiştirilen meyveler, yağ gülü ve enginar için don riski, meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleriyle, bu sistemlerin altında bulunan ürünler için dolu ağırlığı riski ile kiraz, incir ve üzümde yağmur riski de teminat altına alındı. TARSİM'in sunmuş olduğu hizmet, bu poliçe güvencesi dünyada çok ülkeye örnek olan bir uygulama ve bunu bizlerden ülke olarak alıp kendi çiftçilerini güvence altına almaya çalışan çok fazla ülke olduğunu biliyoruz. Bu da çiftçilerimiz için hayırlısı olsun. Bu teminatların genişletilmesi, riskin daha fazla kapsam içine alınması, çiftçilerimiz için güvence olacaktır. Umarım eksik olan yerler varsa onlar da zaman içerisinde, kapsam içerisine alınacaktır” dedi.
TARSİM sigortalarında bankaların ÇKS bilgilerinden çiftçilere otomatik olarak sigorta yapmasının haksız rekabete yol açtığını söyleyen Bayrak; “Burada bizim sigorta acenteleri olarak kapsamın genişlemesi konusunda memnuniyetimizi dile getirirken, sıkıntılarımızdan da bahsetmek isterim. Bizler devletin TARSİM aracılığıyla çiftçilerimize belirlemiş olduğu sigorta teminatları, sigorta fiyatlarını hepimiz aynı şartlarda sunmakla yükümlüyüz. Fakat bizim bireysel olarak çiftçi vatandaşlarımıza ulaşmakta rekabetle ilgili bazı sıkıntılarımız mevcut. Çoğu çiftçimizin artık özellikle kamu bankalarında kredileri olduğu için, kamu bankaları veya bazı özel bankalar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sistemi kaydını yapan çiftçilerin sigortalarını otomatik olarak yapmakta ve çiftçiye hangi ürünü ektiğini, ne kadar bir fiyat beklentisi olduğunu, hangi tohumu ektiğini hiçbir şekilde sormadan otomatik olarak sigorta yapmaktadır. Bizler profesyonel acenteler olarak bu haksız rekabete karşı elimizden gelen mücadeleyi göstermeye çalışsak da başarılı olamamaktayız. Bu da bizler için çok ciddi bir pazar kaybı oluşturmakta. Biz çiftçimize tarım sigortasını sunarken gerek tarım, gerek de hayvancılıkla ilgili tüm bilgileri doğru bir şekilde alıp, hangi ürünü, hangi tohumu ektiğini, hangi tarihte ektiğini, muhtemel kilo beklentisini, muhtemel fiyat beklentisine göre riski doğru şekilde sigortalamaya çalışıyoruz. Bankalar tarafından otomatik olarak poliçelerin yapıldığı ve bunların karşılığında otomatik olarak hesaplarından paraların çekildiğini vatandaşlarımızdan duyuyoruz. Doğru bilgilerle doğru poliçe düzenlenmediği takdirde, hasar olması durumunda çiftçilerimiz mağduriyet yaşayabilmektedir. Bizim hiçbir şekilde rekabet edebilme veya müşteriyi kendimize çekebilme şansımız kalmamaktadır. Bu konuyla ilgili bireysel acenteler, profesyonel acenteler olarak sıkıntılarımız mevcuttur” sözlerine yer verdi.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK