Edirne’de Ekim ayı Koordinasyon Kurulu Toplantısı Deveci Han Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Edirne Valisi Yunus Sezer’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya kurum müdürleri, ilçe belediye başkanları ve yöneticiler katıldı.
Programda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, “Kuruluşlarımızca Valiliğimize gönderilen raporlara göre, İlimizde kamu kuruluşlarımızın 2024 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 317 proje yer almaktadır. Bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 57 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu projeler için önceki yıllarda 21 milyar TL harcanmış, 2024 yılında da 11 milyar TL ödenek kullandırılması öngörülmüştür. Üçüncü yatırım dönemi sonuna kadar yapılan çalışmalar dahilinde 6 milyar TL harcama yapılarak yüzde 53 yıllık harcama oranı sağlanmıştır” dedi.
Kamu kuruluşlarının programında yer alan 317 projenin 82 tanesinin bittiğine 172’sinin devam ettiğine değinen Sezer, “İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2024 yılının 3’üçüncü döneminde yapılan yatırım harcamalarının 5 milyar 450 milyon TL’sini merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları yıllık harcama oranı yüzde 53 ’tür. Belediyelerimiz ise 266 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak yüzde 64’lük bir yıllık harcama oranı gerçekleştirmişlerdir. Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2024 yılı Üçüncü dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 317 projenin 82 tanesi bitirilmiş, 172‘si devam etmekte olup 63’ü ise ihale ve proje aşamasındadır” şeklinde konuştu.
Sektörel bazda yatırımlar incelendiğinde yatırımların en çok tarıma olduğunu belirten Sezer, “Uygulamaya konulan projelerin ilçelere göre dağılımı; Merkez 137, Keşan 58, Uzunköprü 25, Havsa 18, İpsala 13, Enez 12, Meriç 9, Süloğlu 7, Lalapaşa 8 olup 30 proje ise muhtelif ilçelerde gerçekleştirilmiştir. Yatırımlar sektörel bazda değerlendirildiğinde; Projelerin 104’ü tarım, 78’i diğer Kamu Hizmetleri (sosyal-iktisadi) 70’i eğitim, 29’u ulaştırma-haberleşme, 18’ i sağlık, 8’i turizm, 7’si enerji, 3’ü madencilik sektörlerinde uygulamaya konulmuştur. Dönem sonu itibariyle en çok harcama 3 Milyar 390 milyon TL ile ulaştırma-haberleşme sektöründe gerçekleşmiş bunu sırasıyla, 1 Milyar 242 milyon TL ile tarım, 567 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri (sosyal-iktisadi), 222 milyon TL ile sağlık, 186 milyon TL ile eğitim ve 108 milyon TL ile turizm sektörü izlemiştir” ifadelerine yer verdi.
Kamu kurum ve kuruluşlarında birliktelik vurgusu yapan Sezer, “Bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerektiğini istirham ediyorum. Komu kaynaklarının kıt olduğu ve kamu kaynaklarının efektif kullanılması gerektiğini de hatırlatmama gerek yok. Buradaki herkes o bilinçte. Burada bizim başta ortaya koyduğumuz ana anlayış şudur; biz hizmetin bütün vatandaşların aynı anda sınır gözetmeksizin bütün hizmetlerden yararlandığı prensibiyle, hizmet sınırının olmaması gerekiyor. Dolayısıyla kamu kaynaklarının personel ve diğer kaynakların ortak bir şekilde kimin ihtiyacı varsa o ihtiyacı karşılayıp, vatandaşlara en hızlı ve iyi şekilde hizmet götürülmesi noktasında kullanılması anlayışıyla hareket ediyoruz. Birbirimizin eksiklerini ortaya çıkarmayı değil, nasıl daha hızlı bir şekilde kapatıp, birbirimize nasıl daha fazla yardımcı oluruz, bir kamu yatırımı yapılırken, diğer kamu kuruluşu uzaktan seyretme şeklinde değil, beraber tamamlayalım hususlarını tekrar hatırlatıyorum. Burada başarı birlik ve beraberlikten doğacaktır” diye konuştu.
Edirne Valisi Yunus Sezer’in konuşmasının ardından program basına kapalı devam etti.
MERT ERİŞKİN
Kaynak: MERT ERİŞKİN