Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saraçlar’da Kadın Forumu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle ilgili Edirne’de gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından Saraçlar Caddesi’nde forum oluşturdu. Çok sayıda katılımcının söz aldığı forumda, kadın cinayetlerinin önlenmesi için öneriler ve tepkiler dile getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 20:24
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Saraçlar’da Kadın Forumu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, Türkiye’deki kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle ilgili Edirne’de gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından katılımcılar, Saraçlar Caddesi’nde konuyla ilgili forum oluşturdu.

Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Başkanı Gülsüm Kav, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) Başkanı Şahide Ağaoğlu, Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin ve katılımcılar, forumda yaptıkları konuşmalar ile Türkiye’deki kadın ve çocuk hakları mücadelesinin yol haritasına dikkat çektiler.

“YASA UYGULANINCA KADINLAR HAYATTA KALIYOR”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Başkanı Gülsüm Kav, Türkiye’deki kadınların, çocukların, hayvanların her gün kanının akmasına ve nefesinin kesilmesine ‘dur’ diyen milyonlarca kişiyle bir arada olduklarını söylerken; “Şunu biliyoruz; kadın cinayetleri önlenebilir. Çünkü göz göre göre gelmektedirler. Kadın örgütlerinin haklı mücadelesi olmasaydı maalesef daha fazla kayıp yaşıyor olurduk. Bizim mücadelemizin en büyük, en kıymetli kazancı 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını sağlayarak, hayatta kalmasını sağladığımız kadın kardeşlerimizin olmasıdır. Yasa uygulanınca kadınlar hayatta kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

“6284 DİYORUZ, YASAYI UYGULAYIN DİYORUZ”

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ise Türkiye’nin kapkara günlerden geçtiğini belirterek; “Kadın örgütlerimizle ve gençlerimizle burada toplanmışken bambaşka şeyler konuşmayı isterdim. Ama ne yazık ki, bize müsaade etmiyorlar. Biz, kişisel hayatımızda ne kadar mutlu hissedersek hissedelim her gün kadın cinayetler, çocuk cinayetleri ve bunun gibi o kadar büyük olumsuzluklarla karşılaşıyoruz ki artık sabredecek gücümüz kalmadı. Ben, Edirne’nin kadın belediye başkanı olarak bütün kadın örgütlerine sesleniyorum; yepyeni bir eylem, yepyeni bir söylem geliştirmemiz gerekiyor. Belki de bu ateşi buradan yakmamız gerekiyor. Benden her ne destek isterseniz, bir hukukçu olarak, kadın bir belediye başkanı olarak, kadın olmanın dışında bir insan olarak her zaman sonuna kadar yanınızdayım. Yasaların uygulanması bizler için çok önemli. Senelerce mücadele ettik, İstanbul Sözleşmesi yaşatır dedik. Bir gecede hukuksuz bir şekilde elimizden aldılar. Çok mücadele ettik ama sonra ne olduğunu hep beraber yaşadık. 6284 diyoruz, yasayı uygulayın diyoruz. Hâlâ sesimizi duymamak için direniyor. Ama biz sesimizi en güçlü şekilde yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

“ERKEKLER DESTEK VERSİNLER AMA GÖLGE ETMESİNLER”

Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin de üniversite öğrencilerinin Türkiye’deki kadın cinayetleri nedeniyle karamsarlığına dikkat çekerek; “Bugün derste öğrenci arkadaşlarımın modunu o kadar düşük gördüm ki, sorduğumda karamsar olduklarını, son derece güvensiz olduklarını söylediler. Üniversiteli arkadaşlarım Edirne’de kendilerini güvende hissetmiyorlar. Tekirdağ’da ne yazık ki vahşice ölümünü beklemek zorunda kalan bir bebek ilk değil. Ne yazık ki bu coğrafyada yıllardır bizim duyduğumuz hikayeler ve bu nedenle toplumsal olarak da çok alışılageldik tavrımızı bir daha gözden geçirmemiz gerektiğini düşünürüm. Biz çocukları nasıl seviyoruz? Bunu sorgulamak gerekiyor. Gençlerin, çocukların nefes alabileceği bir kent, bir dünya olması gerekiyor. Ama birileri buna izin vermiyor. Adalet erkek, siyaset erkek, medya erkek. Medyadan gelen arkadaşlarımız burada ama yüzde 85’i erkek. Bu, medyanın diline de yansıyor. Bunu kabul etmemiz, tartışmamız ve sorgulamamız gerekiyor. Medyadaki arkadaşlarımızın da sokaktaki vatandaşlarımızın da kendini sorgulaması gerekiyor. Narin Güran olayından beri televizyonlardaki tartışma programlarını sırayla takip ediyorum. Erkekler konuşuyor. Kadın meselesi oluyor, erkekler tartışıyor. Bir kenara çekilin. Sadece bir programda 4-5 kadının konuk olduğunu ve tartıştığını gördüm. İlk kez bir araya gelmişler ve konuşma fırsatı bulmuşlar. Erkekler destek versinler ama gölge etmesinler. Kadınların, erkekler tarafından korunmaya ihtiyacı yok” sözlerine yer verdi.

“TÜRKİYE’DE CİNS KIRIMI VAR”

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) Başkanı Şahide Ağaoğlu ise Türkiye’de cins kırımı olduğunu söyleyerek; “Narin olayına bütün ülke ağladı. 50 gün geçti hâlâ çözülemedi. Adını söylemek bile ağır geliyor, Tekirdağ’daki 2 yaşındaki çocuğa yapılan şiddet, ölümünü dün duyduk ve her gün kadın cinayeti. Kadın cinayetlerini durduracağız diyoruz ve bunun önünde en büyük engel kadın örgütleri. Bu kadar kadın öldürülürken 6284’ün uygulanmasını sağlamak için yıllardır yaptığımız mücadeleyle Edirne dahil kaç tane kadın arkadaşımızın canının kurtulduğunu biliyorum. Ama çok acı, cins kırımı dediğimiz kadar her gün bu ülkede kadın öldürülüyor ve yaşam böyle sürüyor. Buna ancak bizler itiraz ederek, yasaların uygulanmasını sağlamak amacıyla bütün bu örgütlülüğümüzü güçlendirerek yapacağız. Şiddete karşı durmak için dayanışmayı örgütlemeliyiz. Her alanda yan yana durup güçlü durmalıyız. Yoksa her gün üzerimize farklı biçimde geliniyor. Şiddeti bile tekrar bize döndürülerek kullanılıyor. Şiddetin karşılığı hadım değil; sağlıkçılar bunu çok iyi biliyor. Bir anda biri çıkıyor ‘idam’ diyor. Bunların çözümü bunlar değil. Yasaların uygulanması gerekiyor. Yasalarımız yeterince koruyucu, kollayıcı ama bugün bu ülkede yasaların hiç uygulanmadığını hepimiz biliyoruz. Bundan dolayı acımız büyük, üzüntümüz çok ama dayanışmamız bizi güçlendiriyor. Yaşasın kadın dayanışması ve örgütlülüğü” dedi.

Konuşmaların ardından forum, katılımcıların sloganları ve birlikte ‘Ünzile’ adlı şarkıyı söylemeleri ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.