Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Öğrenci Alışverişi En Az Yüzde 50 Düştü”

Edirne’nin Tahmis Meydanı’nda takı ve aksesuar işletmeciliği yapan Gökhan Öztoy, okulların ve üniversitenin açılmasının ardından kente gelen öğrencilerin alışveriş yapamadığını söyledi. Öztoy, işletmesinde önceki yıllara göre öğrenci alışverişinin en az yüzde 50 düştüğünü belirtirken; “Bireysel olarak kullanabilecekleri ürünlere para harcamıyorlar, belki de para ayıramıyorlar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2024 14:45
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Öğrenci Alışverişi En Az Yüzde 50 Düştü”

Edirne’de esnafın, sınır komşularından alışveriş için gelen Bulgar ve Yunan turistlerin yanı sıra her yıl en çok beklediği kesimlerden biri de öğrenciler oluyor. Yeni eğitim-öğretim yılının açılmasının ardından Trakya Üniversitesi’nde de akademik yılın başlamasını dört gözle bekleyen bazı esnaf ise üniversitenin açılmasının ardından öğrenciden beklediğini bulamadı.

Tahmis Meydanı’nda takı ve aksesuar işletmeciliği yapan Gökhan Öztoy, özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, önceki yıllara göre öğrencilerin alışverişlerinde büyük oranda düşüş yaşandığını açıkladı.

“BARINMA, BESLENME GİBİ İHTİYAÇLARININ MALİYETİ ÇOK YÜKSEK”

Batı Ekspres’e konuşan Öztoy, okulların ve üniversitenin açılması ile gelen öğrencilerin beklentilerini karşılayamadığını söylerken; “Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın geri dönüşünden sonra okulların ve üniversitenin açılmasını bekliyorduk. Fakat okullar ve üniversite açıldıktan sonra gelen öğrenciler beklentilerimizi çok fazla karşılamadı. Özellikle üniversite öğrencilerinin barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarının maliyeti çok yüksek olduğu için işletmemize sadece ürünleri görmeye ve çarşıda gezmeye geliyorlar. Yani öğrencilerin bize çok fazla etkisi olmadı” ifadelerini kullandı.

“BELKİ DE PARA AYIRAMIYORLAR”

Öğrencilerin çok fazla alışveriş yapamadığına dikkat çeken Öztoy; “İşletmemizde takı ve aksesuarların yanı sıra öğrencilerin yurtlarında ihtiyaçlarını karşılayabileceği ürünler de var. Öğrenciler dükkâna geldiğinde gezip ürünlere bakıyorlar, daha sonra yemek yemeye yöneliyorlar veya yurtlarına dönüyorlar. Çok fazla alışveriş yapamıyorlar. Bireysel olarak kullanabilecekleri ürünlere para harcamıyorlar, belki de para ayıramıyorlar. Günün şartları belli. Öğrencilere pahalı geliyor” dedi.

“ÖNCEKİ YILLARA GÖRE ÇOK FAZLA DÜŞÜŞ VAR”

Öztoy, Edirne’de önceki yıllara göre bu yıl öğrencilerin alışverişlerinde çok fazla düşüş olduğunu söylerken; “Öğrenciler önceki yıllarda daha rahat alışveriş yapabiliyorken; artık her şeyi daha detaylı düşünerek kendilerini kısıtlıyorlar. Bu nedenle satışlarımız en az yüzde 50 düştü. Sadece yemek, barınma ya da en fazla bir işletmede çay veya kahve içme gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar” sözlerine yer verdi.

“AVRUPA’DA YAŞAYAN TÜRKLER DE PAHALI BULDU”

Yaz sezonunda kente gelen Avrupa’da yaşayan Türklerin de Türkiye’deki ürün fiyatlarının artmasından şikâyet ettiklerini dile getiren Öztoy; “Avrupa’da yaşayan Türkler ile yaz sezonu boyunca çok fazla iletişimimiz oldu. Hepsi de Türkiye’nin aşırı pahalı olduğu söylediler. Hatta gelecek yıl Türkiye’ye gelmeyenlerin olacağını düşünüyorum. Birçoğu gelecek yıl yaz tatillerini Yunanistan’da geçireceklerini, hatta Türkiye’deki bazı ürünlerin Almanya’dan bile daha pahalı olduğunu söyledi” dedi.

“BULGAR VE YUNANLAR ALIŞVERİŞ YAPABİLİYORLAR”

Öztoy, işletmesinde kente gelen Bulgar ve Yunan turistlerin daha çok alışveriş yapabildiğini belirtirken; “İşletmemizde Bulgar turistlere satış yapabiliyoruz. Ama daha çok Yunan turistler gelsin diye bekliyoruz. Yunan turistler alışveriş konusunda fiyatlara çok fazla takılmıyorlar ve onlara çok pahalı gelmiyor. Ama Bulgarlar da fiyatları yüksek buluyorlar. Hatta bazı Bulgarlar, yakında bizim Bulgaristan’a alışveriş yapmaya gideceğimizi düşünüyorlar” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.