Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki bir otelde pazartesi gecesi sabaha karşı çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetti. Yangının çıktığı gece, otelde konaklamaktan son anda vazgeçen Edirneli Nazım Kırcı, ‘batiekspres.com’ haber sitesine konuştu.
Yangından bir gün önce sendika toplantısı sonrası Ankara’dan Edirne’ye dönüşte eşi ile birlikte Kartalkaya’ya uğrayarak konaklamayı planlayan Kırcı, otelin fiyatını yüksek bulması sonucu son anda konaklamaktan vazgeçtiklerini söyledi.
Ertesi sabah haberlerde otelde yangın çıktığını gördüğünde içinin ürperdiğini belirten Kırcı; “Biz eşim ile beraber Eğitim-İş Sendikası’nın düzenlediği tüzük çalıştayı için 2 gün Ankara’daydık. Tüzük çalıştayı sonrası eşim ile birlikte Edirne’ye dönerken Kartalkaya’yı görmek ve fiyatları uygunsa kalmak istedik. Otoyoldan Kartalkaya 39 kilometre yazıyordu. Yola girdik fakat yol çok virajlıydı. Yol üzerinde kahverengi tabelalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldığını yazıyordu. Yolun iki noktasında buzlanma vardı ve bir saat 10 dakikada oteller bölgesine vardık. Oteller bölgesi çok kalabalık bir alandı. İlk gördüğümüz otel bu yangının çıktığı oteldi. Çok ihtişamlı bir oteldi fakat orada ilk dikkatimi çeken otelin hiçbir yerinde balkon veya bir çıkıntı olmadığıydı. Otelin içerisine girdiğimizde aşağı yönde katlar daha olduğu ve buradan, otelin içerisinden pistlere çıkıldığını fark ettim. Eşim ve ben iki kişilik bir odada kalma niyetiyle gittik. Resepsiyonda bize söylenen fiyat yüksek geldiği için orada kalmadık. Otelin lobisinde bir çay içmek istedik fakat çay servisinin sadece otel müşterilerine olduğunu söylediler. Diğer otellerin de fiyatı uygun olmadığı için o gece kalmaktan vazgeçtik. Otelin içi de dışı gibi tamamen ahşaptı ve soğuktan dolayı bol miktarda minder ve döşekler vardı” dedi.
Otelin otopark kısmının tamamen dolu ve zemininin buz kaplı olduğunu, otoparkın tam otelin önünde bulunmasından dolayı itfaiyenin müdahalede geç kalmış olabileceğini söyleyen Kırcı; “Otelin otoparkı tam önünde olduğu için itfaiyenin geç müdahalesinde etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü otopark otelin tam önünde ve buz kaplıydı. Bölge tamamen otellerle kaplı. Turizm bölgesi ilan edilen bir yerde halkın faydalanabileceği hiçbir alan yok. Tamamı otellere verilmiş ve otellerin tamamı insanlardan para kazanma amacıyla hareket ediyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın halka açık bir alan yaratmadan, tamamen ticari alan yaratması pek sağlıklı değil. Otel müşterisi olmayanların sadece araçlarını yol kenarına park ederek ormanlık alanda kayak yapabilecekleri bir alan” diye konuştu.
Bölgede sadece jandarmaya ait bir birim olduğunu fakat itfaiye birimi ya da aracı bulunmadığını belirten Kırcı; “Bölgede otellerden başka önünde 6-7 tane kar aracının olduğu jandarma binasının olduğunu gördüm. Herhangi bir itfaiye binası veya aracını görmedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı o alanlara özel itfaiye birimleri kurmalıdır. Hatanın en büyük kaynağı bence budur. Jandarma gibi bir itfaiye birimi olsaydı erken müdahaleyle yangının büyümesinin önüne geçilebilirdi” ifadelerini kullandı.
Yangının yaşandığı gece o otelde kalsaydı bugün hayatını kaybetmiş olabileceğini söyleyen Kırcı; “Edirne’ye döndüğümde haberlerde gördüm ve içime ürperti geldi. Sabah saat 06.00-07.00 civarı yeğenlerim, ağabeyim aradı. Benim o gece yangın çıktığından bilgim yoktu, sabah haberlerde gördüm. Bugün ben buradayım ama otelde kalsaydım yanarak ölmüş de olabilirdim” diye konuştu.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK