Hava Durumu

“Köylerde İmar Mevzuatıyla İlgili Yeni Çalışma Yapılmalı”

Edirne İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun köy yerleşim genişleme alanları hakkındaki raporunun görüşülmesinde söz alan CHP Grup Başkanvekili ve İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mustafa Üstün, köylerde imar mevzuatıyla ilgili yeni bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirterek; “Hayvan işletmeleriyle ilgili uygulamalar boşa çıktı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2025 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2025 16:06
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Köylerde İmar Mevzuatıyla İlgili Yeni Çalışma Yapılmalı”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı toplantıları devam ediyor. Meclisin bugün düzenlenen toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun köy yerleşim genişleme alanları hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Üyesi Aladdin Öztürk tarafından sunulan raporda, Edirne’ye bağlı muhtarlıklar tarafından İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne köy yerleşim genişleme alanlarının yeniden belirlenmesi için yapılan müracaatlara yer verildi.

“HERHANGİ BİR GENİŞLEME TALEBİ OLMAMIŞTIR”

Öztürk, Edirne’de tespiti yapılmamış köy yerleşik alanı bulunmadığını açıklarken; “Tüm mevcut yerleşik alanlar geçerlidir. 1 Ocak 2024 tarihinden günümüze muhtarlıklar tarafından herhangi bir genişleme talebi olmamıştır. Hali hazırda köylerimiz incelendiğinde nüfus artışı olmaması, köy yerleşik alan sınır içerisinde boş parseller bulunması ve bazı köylerimizde alternatif konut alanlarının bulunması sebebiyle hem İl Özel İdaresi, hem de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce uygun görülmemektedir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce yürütülen arazi toplulaştırma projeleri ile hayvancılığa yönelik köy kenarlarında meraya yakın oluşturulan araziler ve İl Özel İdaresi’nce yapımına devam edilen imar planları da köy yerleşik alanının büyüme ihtiyacını azaltmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNİN BÜYÜMESİNİN ÖNÜ KAPANIYOR”

Öztürk’ün sunumunun ardından raporla ilgili konuşan Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, köylerin nüfuslarının her geçen gün azalmaya devam ettiğini belirterek, köylerin daralmak zorunda kalmamasını temenni etti. Gegeoğlu’nun konuşmasının ardından raporla ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili ve İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mustafa Üstün, köylerin imar durumlarıyla ilgili ciddi bir çalışmanın yapılması gerektiğini söyleyerek; “Kırsalda yaşayanları ayırmak lazım; dışarıdan köy nüfusuna dahil olanlar ve köyde yaşayan insanlar. Bunları ayırt edemezsek sıkıntılar büyüyecek. Örneğin; 10 tane hayvan bakan küçük hayvan işletmesi, 10 tane buzağı aldığında bunların barınabilmesi için ekstra bir yer yapması lazım. Bunu yapmaya kalktığında imar mevzuatı üzerinden barınak yapamadığım için hayvanlarımın yarısını satmak zorunda kalıyorum. Böylece küçük aile işletmelerinin büyümesinin önü kapanıyor” dedi.

“İNSANLARI BIKTIRIYOR”

Raporla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Meriç Üyesi Niyazi Yoldaş, mevzuatların köylerdeki hayatı zorlaştırdığını söyleyerek; “Köyde yaşayan insan kümes bile yapamıyor. Ondan sonra da herkes, ‘Köylü yumurtayı satın alıyor’ diyor. Elbette satın alacak. Ben bunu yaşadım. Jandarma köydeki birçok insana ceza yazdı. Köylünün duvarı yıkılmış, duvarını yapabilmek için İl Özel İdaresi’ne gelmek zorunda kalıyor. İzin alacak ki duvarını yapacak. Bunlar insanları bıktırıyor” sözlerine yer verdi.

“O ALANLAR NE OLACAK?”

 Yoldaş’ın konuşmasının ardından konuyla ilgili yeniden söz alan Üstün; “İmar mevzuatıyla ilgili kesinlikle bir düzenleme yapılması lazım. Köylerde toplulaştırma geçen yerlerde hayvancılık yapılabilmesi için çiftçilere 2,5 dönümlük kendi arazilerinden kesilerek arsa verildi. Normal şartlarda burası organize sanayi gibi bir işletme alanına döndü. Hayvancılık bu bölgelerde yapılacak. Bu bölgelerden aynı zamanda meralara çıkış yapıldı. Yaklaşık 2 ay önce mecliste köy kanunu ile ilgili yapılan değişiklikte çekme mesafeleri 5 metreye çıkartıldı. Hayvancılık için ayrılan alanların fiziki durumları dikdörtgen şeklinde, 2,5 dekar. Dar, uzun parseller olarak ayrıldı. Çekme mesafelerini uyguladığımız noktada orada nasıl bir işletme yapacağız? Hayvancılığa sadece dam olarak bakmak yanlış. Bugün büyükbaş hayvancılık yapıyorsan, 20 tane hayvanın varsa her yıl depoya 2 bin tane balya koyman lazım. Yemini koyman, süt sağım üniteni yapman lazım. Bazı şeyleri yapıyoruz ama uygulamanın içinden gelen insanların fikirlerine başvurmadığımız için uygulamalar boşa çıkıyor. Şu anda hayvan işletmeleriyle ilgili uygulamalar boşa çıktı. O alanlar ne olacak?” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.