Edirne Eczacı Odası, 2024 yılı Olağan Mali Genel Kurulu’nu, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü’nde gerçekleştirdi. Edirne Eczacı Odası toplantı salonunda düzenlenen genel kurula, Oda Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, yönetim kurulu üyeleri, denetleme kurulu üyeleri, büyük kongre delegeleri ve oda üyeleri katıldı.
Mali Genel Kurulda divan başkanlığına Şükrü Ciravoğlu, başkan yardımcılığına Özlem Dinçer, kâtip üyeliklere Nermin Ö. Ergin ve Songül Taşkın seçilirken; açılış konuşmasını oda başkanı Kılıçcıgil yaptı.
Kılıçcıgil, konuşmasında Türk Eczacılar Birliği’nin, eczacıların sağlık alanındaki etkin rolünü vurgulamak ve mesleki gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2009 yılı Dünya Eczacılık Kongresi’nde 25 Eylül tarihinin tüm dünyada ortak olarak Dünya Eczacılar Günü olarak kutlanmasını önerdiğini belirterek; “Bu öneri, Uluslararası Eczacılık Federasyonu tarafından oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu tarihten itibaren 25 Eylül, ülkemizde ve tüm dünyada Dünya Eczacılar Günü olarak kutlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
2024 yılında bugün kutlanan Dünya Eczacılar Günü’nün temasında, küresel sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında eczacıların üstlendikleri rollere odaklanıldığını söyleyen Kılıçcıgil; “Bu tema ile eczacıların farklı alanlarda sağlık ihtiyaçlarını karşılamadaki rolünün, daha sağlıklı toplumlar inşa etmek için ne denli önemli olduğunu vurguluyor. Kronik hastalıkların görülme sıklığındaki artış, bulaşıcı hastalıkların küresel ölçekteki engellenemeyen yayılımı, antibiyotik direnci, ilaçlara ve diğer sağlık ürünlerine erişimde yaşanan sıkıntılar, sağlıktaki eşitsizlikler ve güçlü ve sürdürülebilir sağlık sistemlerinin geliştirilmesi, tüm ülkelerin en önemli gündemleri arasında yer almaktadır. Bu gündemlere yönelik stratejilerin temelinde ise birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi, sağlık risklerinin önlenmesi ve sağlıkta olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olunması bulunuyor” dedi.
Kılıçcıgil, Türkiye’de TÜİK’in 2030 yılı projeksiyonuna dikkat çekerek; “2023-2030 yaşlı nüfusun artışının yüzde 26,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Yaşam süresinin artmasına paralel olarak ülke nüfusunun da hızla yaşlanması, hastalık yükü, hastalık yoğunluğu, ilaç ihtiyaçlarının artışı ve tedavi maliyetlerinin yükselmesine yol açmaktadır. İlaç, stratejik bir üründür. Bu ürünün de acilen, tüm diğer ülkelerde olduğu gibi yerli ve milli olarak üretilmesi gerekmektedir. Bu alanda da akademimize, ilaç sanayimize büyük bir sorumluluk düşmektedir. AB ülkeleri bu konuda harekete geçmiştir ve tedarik zincirlerini Asya’dan Avrupa’ya kaydırmaktadırlar” sözlerine yer verdi.
Eczacıların görevleri ile ilgili de konuşan Kılıçcıgil; “Eczacılar, ilaçların üretiminden hastalıklara güvenli bir şekilde sunulması ve takibine kadar birçok yerde görev almaktadır. Eczacılar, bilgileri, uzmanlıkları, kolay erişilebilirlikleriyle yetkin sağlık çalışanlarıdır. Eczacılar, sahip oldukları bu yetkinliklerle kamuda, akademide, hastanelerde, serbest eczanelerde ve ilaç sanayinde gece gündüz demeden ülke yararına, toplum yararına bu bilgilerini kullanmaktadırlar. Bu nedenle kamuda görev yapan meslektaşlarımızın çalışma koşullarında iyileştirmeler hayata geçirilmeli, özlük haklarında yapısal sorunlar acilen çözülmelidir. Kamudan emekli meslektaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Serbest eczanelerde hizmet sunan meslektaşlarımızın, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri, akılcı ilaç kullanımı, kronik hastalıkların takibi ve yönetimindeki rol ve sorumlulukları hem finansal açıdan, hem de mevzuatsal açıdan artırılmalıdır. Serbest eczanelerin içinde bulundukları ekonomik darboğazdan kurtulmaları ve hizmet sürekliliklerinin sağlanması ivedilikle sağlanmalıdır. Yardımcı eczacılık uygulamalarında hem meslektaşlarımız, hem de kamu ve toplum yararına daha iyi koşullara getirilmesi adına gerekli adımlar atılmalıdır. Kamuda, ilaç sanayinde ve akademide eczacı istihdamı artırılmalıdır. Kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin yarattığı niteliksel ve niceliksel sorunlar gözetilerek artık yeni eczacılık fakültesi açılmamalı, mevcut fakültelerin akreditasyon gerekliliklerinin tamamlanması sağlanmalıdır. Akademik kadrolardaki eczacı sayısı artırılmalı ve acilen önleri açılmalıdır. Kamuda, serbest eczanelerde, akademide, ilaç sanayinde ve diğer çalışma alanlarında hizmet sunan 50 bini aşkın meslektaşımızla birlikte hayata değer katan bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Toplum sağlığı için özveriyle çalışan ve bu onurlu mesleğe katkı koyan tüm meslektaşlarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kutlu olsun. Eczacı varsa hayat var” diye konuştu. Kılıçcıgil’in konuşmasının ardından mali kongre gerçekleştirilirken; kongrenin ardından 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kutlandı.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ