Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında, Turizm Komisyonu’nun, Keşan ve Enez ilçelerinin sahillerinde İl Özel İdaresi tarafından kiralanan yerler hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Salih Akar tarafından sunulan raporda, Keşan ve Enez ilçelerinin sahillerinde, İl Özel İdaresi tarafından kiralanan yerlerin son durumları, vatandaşlara verdikleri hizmetler açıklandı.
Akar, 30 adet işletmenin kiralama ve tahsis edildiğini söylerken; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü tarafından Keşan’da 7, Enez’de 6 işyeri tahsis edilmiş; Keşan’da 3, Enez’de 5 kiralama işlemi gerçekleşmiştir. Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Keşan’da 5, Enez’de 4 adet kiralama işlemi gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
Akar, Edirne Valiliği’nin, Keşan ve Enez sahil bandında vatandaşların yoğun olarak denize girdiği bölgelerde, işletme ve siteler tarafından denize sıfır konulan şezlong, şemsiye ve locaları, uygun olan bölgelerde 10 metreye, sahili dar olan bölgelerde ise kıyı çizgisinden itibaren 5 metreye çektiği açıkladı. Belediyelerin ise hiçbir hizmet bedeli almadan kendi nüfuslarının çok üstünde bir nüfusa hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Akar; “Özellikle temizlik ve çöp toplama gibi hizmetlerde yoğunluk sebebiyle sıkıntı yaşadıkları gözlenmektedir” dedi.
Akar, Keşan ve Enez ilçelerinde Edirne İl Özel İdaresi tarafından kiralanan sahil alanlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylerken; “Ayrıca sahillerde vatandaşlarımızın kullanımına açık alanlar yer alacağı bildirilmiştir” sözlerine yer verdi.
Akar’ın sunumunun ardından toplantıda konuyla ilgili söz alan CHP Enez İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç, Saros Körfezi’nin özellikle İstanbul’dan tatil günlerinde göç aldığına dikkat çekerek; “Saros Körfezi, özellikle bayramları 1 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Ama Keşan ve Enez belediyeleri büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Milli Emlak Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, belediye mücavir alanları içerisinde yer kiralamış. Çöpünü belediyeye aldıracaksın, suyunu belediyeye verdireceksin, soyunma kabinini belediyeye yaptıracaksın, herhangi bir hizmeti belediyeye yaptıracaksın ama ‘Ben de burada varım’ diyeceksin. Bu doğru mantık mı? Oradaki belediyelerin çok ciddi anlamda maddi sıkıntıları var. Denetim mekanizması da düzgün çalışmıyor. Belediye, mevcut alanlar içerisinde gelir sağlayabilse daha iyi olur” dedi.
Saros Körfezi’ndeki çöp sorununu hatırlayan Kılıç; “Örneğin, bir bayram tatilinde orman alanından 10-15 kamyon çöp çıkartılıyor. İnsan gücü, makine gücü, ekonomik olarak yetmeleri mümkün değil. Milli Emlak Müdürlüğü orada yer kiralıyor ve parayı kendi kasasına koyuyor. Dolayısıyla Saros yine sahipsizdir. Ne olduğu belli değil. Saros’un yöneticisi kim? Bu açmazın bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” ifadelerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ