Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İspanya’dan Edirne’ye Sanat Köprüsü Kuran Sergi

Edirne’de Osman İnci Müzesi, 50’nci sergisinde İspanya’nın Murcia Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden akademisyenler ve sanatçılar ile Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden akademisyen ve sanatçı Doç. Ercan Yılmaz’ın eserlerinden oluşan ‘Karşılaşmalar’ adlı sergiyi açtı. Prof. Pedro Alonso Urena, serginin, sanatı bir köprü olarak yeniden inşa ettiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 12:21
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
İspanya’dan Edirne’ye Sanat Köprüsü Kuran Sergi

Edirne’de Osman İnci Müzesi, 2025 yılının ilk sergisinde, sanat dünyasının 4 farklı vizyonunu tek çatı altında buluşturdu. Müze, ‘Karşılaşmalar’ adlı sergide, uluslararası sanatçılar Prof. Pedro Alonso Urena, Prof. Lorena Amoros Blasco, Prof. Gerardo Robles Reinaldos ve Doç. Ercan Yılmaz’ın eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

Serginin açılış törenine Trakya Üniversitesi önceki dönem Rektörü ve Müze Kurucusu Prof. Dr. Osman İnci, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baybora Temel, Murcia Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyeni ve sanatçı Prof. Pedro Alonso Urena, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden akademisyen ve sanatçı Doç. Ercan Yılmaz, akademisyenler, sanatseverler ve öğrenciler katıldı.

“YAŞAM BİR YÖNÜYLE KARŞILAŞMALARDAN İBARET”

Resim, heykel ve fotoğraf eserlerinin yer aldığı karma serginin açılış konuşmasını yapan Ercan Yılmaz, 2023 yılında Murcia Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Pedro Alonso Urena’nın, Edirne’ye Erasmus programı ile geldiğini belirterek; “Fakültemizin Heykel Bölümü’nü ziyaret etti. Böylece kendisiyle akademik tanışmamızın yanında, aynı zamanda artistik ve kültürel bir diyaloğun da başlamasına vesile oldu. Bir sonraki yıl tekrar geldiler ve kurumlar arası Erasmus anlaşması yaptık. İkinci gelişinden sonra ilişkileri artırmak için neler yapabileceğimizi düşünürken beraber İspanya’da benim heykellerimden bir kişisel sergi yapma fikri doğdu. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Murcia Üniversitesi’nin galerisinde kişisel sergim oldu. Prof. Pedro Alonso Urena’nın tekrar buraya geleceği belli olduğu için de burada hem Pedro Alonso Urena, hem de orada tanıştığım diğer sanatçı akademisyenlerle bir sergi yapma düşüncesini kendilerine sundum. Onlar da çok beğendiler ve desteklediler. Kendileri Osman İnci Müzesi’ni tercih ettiler. Serginin adı ‘Karşılaşmalar’ oldu. Çünkü yaşam bir yönüyle karşılaşmalardan ibaret diyebiliriz. Bu tanışıklık ve artistik diyalog için tanımlayıcı bir kavram olabileceğini düşündük” ifadelerini kullandı.

‘KARŞILAŞMALAR’IN ANLAMINA DİKKAT ÇEKTİ

Yılmaz’ın ardından açılış töreninde konuşan Prof. Pedro Alonso Urena ise Prof. Dr. Osman İnci’ye teşekkür ederken; “Edirne’de olmak ve bu şekilde karşılanmak benim için bir onurdur. Katılan herkese çok teşekkür ederim. Sergimizin adı ‘Karşılaşmalar’ oldu. İspanyolcası ‘Encontrarse’ olan bu kelime; izleyiciyi kültürel tepkiler ve sanatsal karşılaşmalar yoluyla kimliğin nasıl inşa edildiğini, dönüştürüldüğünü ve yeniden tanımlandığını keşfetmeye davet ediyor” dedi.

“SANATI BİR KÖPRÜ OLARAK YENİDEN İNŞA EDİYOR”

Urena, sergideki sanatçıların eserleri ile ilgili bilgi verirken; “Prof. Lorena Amoros Blasco’nun çalışmaları, bilimkurgunun çağdaş kültür üzerindeki etkisi araştıran bir dizi çizim. Aynı zamanda o çizimlerinden oluşan ve çalışma sürecini gösteren bir video eseri de sergide görebileceksiniz. Prof. Gerardo Robles Reinaldos de görsel parçalanma yoluyla öznenin temsilini ve kamusal ile özel arasındaki gerilimi sorgulayan bir çalışmayla katkıda bulunuyor. Benim çalışmalarım ise Meksika’da antik bir kültür olan ama hâlâ etnik bir grup olarak yaşamaya devam ‘Huichol’ etkileşimleri ile oluşan eserlerdir. ‘Huichol’ sanatından ve onun ruhani sembolizminden etkilenen Meksika zanaat geleneklerini araştırıyorum. Geleneksel ve atalara ait olanla çağdaş olanı kaynaştırıyorum. ‘Huichol’ sanatı aslında Meksika’da geleneksel bir sanat. O grup tarafından hâlâ sürdürülüyor ve kutsal bir yönü var. Ben de Meksika ziyaretlerimde bu etkileşimi yaşadığım için o geleneksel ifade biçimini, çağdaş yorumlarımla birleştirmeye çalışıyorum. Doç. Ercan Yılmaz ise heykellerinde geometri ve yaşamın kadim unsurları arasındaki etkileşimi araştırarak, kimlik ve çevremizdeki dünya hakkında yeni algılar yaratıyor ‘Encontrarse’, Osman İnci Müzesi’nde sanatsal ve kültürel alışveriş için bir alan olarak konumlanıyor. Sanatı bir köprü olarak yeniden inşa ediyor” sözlerine yer verdi.

9 ŞUBAT’A KADAR AÇIK KALACAK

Urena’nın ardından sergide konuşan Prof. Dr. Osman İnci de müzedeki 50’nci sergiyi gerçekleştirdiklerini söyleyerek; “Tanıtımda Pedro’nun söylediği kültür köprüsü kelimesi çok güzel bir tanımdır. Sanat, kendi içerisinde birçok alanıyla kültürün birleşimi, gelişimi ve en büyük katkıyı sağlayan bilim dalıdır. Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadıdır. Kuşun bir kanadı olmazsa uçamaz. Sanat aynı zamanda bir bilimdir. Bizim gibi bilimler de, tıp, aynı zamanda bir sanattır. Biz de doğanın en mükemmel varlığı üzerinde işlem yapma, müdahale etme şansı olan bir mesleğin mensupları olarak Hipokrat’tan beri kendimizi sanatçı olarak tanımlıyoruz. Müzemizin 50’nci sergisine eserleriyle katkı sağlayan Doç. Ercan Yılmaz’a, Prof. Pedro Alonso Urena’ya, Prof. Lorena Amoros Blasco’ya, Prof. Gerardo Robles Reinaldos’a teşekkür ediyorum. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim. Bundan sonraki sergimiz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde olacak. Kadın sanatçılarımızın eserlerinin olacağı sergide birlikte olmak dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi, 9 Şubat Pazar gününe kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.