Hava Durumu

Eğitim-Sen Şube Başkanı Acet’ten İlk Dönem Değerlendirmesi

Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, 2024/2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemini Batı Ekspres’e değerlendirdi. Acet, kentteki okullarda yaşanan birçok soruna dikkat çekerken; “Edirne özelinde eğitimin başarılı geçtiğini söyleyemiyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2025 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2025 19:11
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Eğitim-Sen Şube Başkanı Acet’ten İlk Dönem Değerlendirmesi

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, bugün sona eren 2024/2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi ile ilgili açıklama yaptı.

Şube Başkanı Acet, ‘www.batiekspres.com’ haber sitesine yaptığı açıklamada, Edirne’nin yeni yerleşim bölgesi ile eski yerleşim bölgesinde bulunan okullardaki öğrenci sayılarına dikkat çekti. Acet, öğrenci sayısı yüksek okullardaki temizlik görevlisi problemini de hatırlatırken; kentte çeşitli nedenlerle yıkılan okul binalarının yerine yeni binaların yapılmamasının da sorun yarattığını söyledi. Edirne’deki dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilerin sorunlarını da hatırlatan Acet, kentin eğitim öğretimdeki Türkiye genelindeki başarısının da son yıllarda düştüğünü belirtti.

“ÖĞRENCİ SAYISI YÜKSEK OKULLARDA TEMİZLİKÇİ SORUNU YAŞANIYOR”

Acet, 2024/2025 eğitim öğretim yılının başlarında sık sık dile getirilen temizlik görevlisi sorunu ile ilgili konuşurken; “İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullar açılmadan 1 hafta önce okullara temizlikçi alımıyla ilgili bir proje ortaya koydu. Fakat bu projenin içerisinde sigorta primi ödenmiyor ve aylık 6 bin 700 TL ile haftada 3, ayda 12 gün olmak üzere temizlikçi istihdamına gidildi. Edirne özelinde buna başvuru çok az oldu. Türkiye genelinde de böyle olunca Milli Eğitim Bakanlığı, tam gün, kadro güvenceli, sigorta primi de 30 gün üzerinden ödenmesi koşuluyla temizlikçi alımı açıkladı. Fakat Türkiye genelinde 62 bin kurum var ve alınacak 30 bin temizlikçiden her okula 1 tane bile temizlikçi düşmeyeceği ile ilgili eleştiriler oldu. Edirne özeline de 120 kişi düştü. Edirne’deki kurumlara baktığımızda da 3’te 1 oranında temizlikçi düştü. Çalıştığımız okullarda en büyük problem temizlik ve hijyendir. Özellikle Edirne’nin yeni yerleşim bölgesindeki okullarda öğrenci sayısının fazla olmasından dolayı temizlik anlamında büyük problemler yaşanmaktadır. Örneğin; Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu'nda bin 300 civarında öğrenci, 75 öğretmen var. Burada en az 10 tane temizlikçi olması lazım. Ortak alanların temizlenmesi lazım. Bu anlamda büyük sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“SINIF MEVCUTLARI KALABALIK”

Edirne’nin yeni yerleşim bölgesindeki okullarda yaşanan sınıf mevcudu sorununa da dikkat çeken Acet; “Edirne’nin bir bölümünde sınıf mevcudunun kalabalık olmasıyla ilgili de problemler yaşanıyor. Plevne İlkokulu, 75. Yıl İlkokulu’nda sınıf başına düşen öğrenci sayısı 40’a yakın. Kütüphaneleri bile sınıfa çeviriyorlar. Öğretmenlerde de öğrencilerde de sıkıntılara yol açıyor. Çünkü ideal sınıf mevcudu 21-22’dir. Her öğretmen sınıfa girdiği zaman 40 dakikalık ders saatinde her öğrenciye en az bir dakika ayırması lazım. Bu durum, ideal pedagojik durumun dışında bir durumdur” dedi.

“OKULLAR YIKILDI AMA YERİNE OKUL YAPILMADI”

Acet, Edirne’de son yıllarda binaları yıkılan okulları da hatırlatırken; “Edirne’de özellikle yıkılan okullar var. Trakya Birlik İlkokulu yıkıldı. Fakat yerine okul yapılmadı. Bu okul, Vali Fahri Yücel İlkokulu’na taşındı. Vali Fahri Yücel İlkokulu sabahçı, Trakya Birlik İlkokulu öğlenci olarak eğitim öğretim yapıyor. Sabahları öğrenciler erken gelip geç çıktığı ve Türkiye’de kış-yaz saatleri uygulanmadığından dolayı öğrencilerde büyük travmalar olmaktadır. Çocuklarda okulunu sahiplenme duygusu da ortadan kalkmaktadır. Dolaplar, yaşam alanları ortak kullanılıyor. Bu büyük bir problemdir. Gazi İlkokulu yıkıldı, yerine okul yapılmadı. Mimar Sinan Ortaokulu yıkıldı, yerine okul yapılmadı. Cumhuriyet Mahallesi, yeni bir mahalle ve 10 bin nüfusu var. Burada bir tane ilkokul, ortaokul yok. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Edirne’de sınıf başına düşen öğrenci sayısının 16-17 olduğunu söylüyor. Baktığınız zaman ideal ama yeni yerleşim bölgesinde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 40. Eski yerleşim bölgesine baktığınız zaman ise öğrenci sayısı çok düşük seviyelerde. Bunlar birbirlerini dengeliyorlar. Ama yeni yerleşim bölgesinde büyük problem yaşanmakta. Halkta da şöyle bir algı var; yeni yerleşimde bu kadar nüfus olmasına rağmen neden ısrarla yeni bir okul yapılmıyor? Bu çocuklar özel okullara yönlendirilmek mi isteniyor? Edirne’de özel okul sayısı, nüfusa göre normal ortalamanın çok üzerindedir. Böyle bir soru işareti var. Yıkılan okulların yerine yeni okulların yapılmasını, özellikle Cumhuriyet Mahallesi’nde ilkokul ve ortaokulların açılması talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.

“ÇOCUĞUN KARNI AÇSA EĞİTİMİ DÜŞÜNEMEZ”

Edirne’de özellikle dezavantajlı okullarda öğrencilerin okula devamı konusunda problemler olduğunu belirten Acet; “En büyük nedenleri ekonomik ve sosyal nedenlerdir. Çünkü eğitim öğretim beşinci sıradadır. İnsanlar için birincil, ikincil ihtiyaçlar vardır. Birincil ihtiyaçlar yeme, içme, barınmadır. Çocuğun karnı açsa, barınma problemini çözememişse eğitimi düşünemez” dedi.

“ÖĞRETMENEVİ YOK”

Acet, Edirne’de öğretmenevi sorununun da devam ettiğini söyleyerek; “Edirne’de öğretmenevi yok. Yıkıldı ve yerine öğretmenevi yapılmıyor. Bu da öğretmenleri cezalandırma gibi bir şey. Dışarıdan gelen arkadaşlarımız bu konuda sıkıntı yaşıyorlar. Oteller pahalı. Onları DSİ Bölge Müdürlüğü’nün tesislerine yönlendiriyoruz. Uygulama oteli var ama orada da kamudan gelen tüm misafirler kalabiliyor. Sadece eğitim camiasıyla alakalı değil. Edirne’ye ivedilikle bir öğretmenevi lazım” ifadelerine yer verdi.

“EĞİTİMİN BAŞARILI GEÇTİĞİNİ SÖYLEYEMİYORUZ”

Edirne’de son yıllarda eğitim öğretim başarısının da düştüğünü belirten Acet; “Edirne son yıllarda başarı anlamında çok düştü. LGS’de en düşük başarısı 3 sıra olan ve 3 olduğu zaman bile tartışılan Edirne, şu anda çok daha aşağılarda. Uzun yıllardır bunu göremiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürleri, eskiden üçüncü sıra olduğunda okul müdürlerini çağırarak neden 3 olduğunu sorardı. Ama şu anda bu başarının yerinde yeller esiyor. Şu anda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımızın buna yönelmesi lazım. Bununla ilgili projeler üretilmesi lazım. Bu sorunları alt alta dizdiğimiz zaman hem Türkiye genelinde hem de Edirne özelinde eğitimin başarılı geçtiğini söyleyemiyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.