Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EGD’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Açıklaması

EGD Yönetim Kurulu'ndan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, ‘’2025 yılında da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü basın özgürlüğü açısından istenilen seviyeye ulaşılamamış bir ortamda kutladıkları’’ diye ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
EGD’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Açıklaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) Yönetim Kurulu adına Genel Sekreter Yeşim Dramalı yaptığı açıklamada, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer aldığı hatırlatılarak, şöyle ifade etti:

‘’Gazetecilerin cezaevinde olmadığı, basın özgürlüğüne sınır getiren yasa ve tasarıların gündeme gelmediği, fikir, yorum ve eleştiri özgürlüğünün Avrupa standartlarında olduğu Türkiye umut ediyoruz. Dezenformasyon Yasası’nın ardından gündeme gelen ve şimdilik geri çekilen Etki Ajanlığı Tasarısı ile gazetecilik yapmanın gitgide zorlaştığına inanıyoruz.

YEREL BASINA SAHİP ÇIKILMALI

Yerel basının içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar gün geçtikçe artarken, bu kuruluşlarda büyük bir özveri ile görev yapan meslektaşlarımızın aldıkları ücretler, sosyal haklarda yerinde sayıyor. Edirne’de yayın hayatını sahiplerinin maddi fedakarlıkları ile sürdüren yerel basına herkesin destek vermesi, çok seslilik ve demokrasi için çok önemlidir. Yerel gazete, radyo ve televizyonlara mutlaka sahip çıkılmalı, alınıp okunmalı, dinlenmeli be izlenmelidir. Unutmayalım, yerel basın kentimizde, mahallemizde, sokağımızda olan her şeyi gündeme getirir, sesimiz olur.

HER GAZETECİNİN HAKKI ‘YEŞİL’ PASAPORT

Gazeteciler için gündeme getirilen Yeşil Pasaport önerisi ne yazık ki sonuçsuz kaldı. Yeşil pasaport önerisine öylesine ilave meslekler koydular ki öneri Dış İşleri Bakanlığı’nca uygun görülmedi. İktidarı, muhalefeti bu kadarlık bir jesti bile gazetecilere sağlayamadı. Gazeteciler (Özellikle Edirne gibi sınırda yaşayan gazeteciler) sınır bölgelerinde sık sık haber amaçlı yurt dışına çıkış yapmak zorunda kalmaktadır. Halen kullanılan hizmet pasaportlarının süresi 1 yıldır. Yeşil pasaportun temini, kullanımı ve sınır kapıların geçişi daha kolay olmaktadır. Bu konunun tekrardan içine başka meslek gurupları katılmadan TBMM’ne sunulmalıdır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen gazeteciler görevlerini en doğru, tarafsız ve ilkeli şekilde yapmayı sürdürecektir. Sahada gece/gündüz demeden, 7/24 saat esasına göre görev yapan tüm meslektaşlarımıza sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz. Aileleriyle birlikte başarı, mutluluk ve sağlıklı günler diliyoruz.’’

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.