Edirne’de Eğitim-İş, Eğitim-Sen, TEÇ Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun (ÖMK) geçtiğimiz yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmesine, Saraçlar Caddesi’nde düzenledikleri basın açıklamasıyla itiraz ettiler.
Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar ve Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet’in birlikte okudukları, “ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur” denilen açıklamanın devamında; “Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı ÖMK geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir. Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur. Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır. Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımız şu şekildedir; Meslek Kanunu tanımı yanıltıcıdır, anayasa mahkemesi kararları göz ardı edilmiştir, unvan ayrımı kabul edilemez, eğitim fakülteleri suçlanıyor, öğretmenlik mesleğini güçlendirmiyor, aksine zayıflatıyor, mesleki güvence yok, güvencesiz istihdam var, öğretmen yetiştirme sistemi değiştiriliyor, öğretmenlerin hakları görmezden gelinmiştir, Milli Eğitim Akademisi’ni kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamaya CHP Edirne İl Başkanlığı, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanlığı, Çömlekakpınarlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, DİSK Emekli-Sen, TMMO, ÇYDD; Edirne Diş Hekimleri Odası ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği de destek verdi.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK