Hava Durumu

Edirneli Cilt Bakım Uzmanından Soğuk Isırığı Uyarısı

Edirneli Cilt Bakım Uzmanı Dilek Kanar, aşırı soğuk nedeniyle cildin ve dokuların donması sonucu ortaya çıkan Soğuk Isırığı hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunarak; “Soğuk ısırığı ciltte kalıcı hasarlar ortaya çıkarabilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2025 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2025 17:46
Kaynak: HİLAL PEKER
Edirneli Cilt Bakım Uzmanından Soğuk Isırığı Uyarısı

Edirneli Cilt Bakım Uzmanı Dilek Kanar, aşırı soğuk havalarda cilt sağlığının korunması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle soğuk ısırığına karşı vatandaşları uyardı. Soğuk havanın etkisiyle ciltte ve dokularda donma meydana gelebileceğini belirten Kanar, gerekli önlemler alınmadığında ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini söyledi. Soğuk ısırığı sonucu, ciltte karıncalanma, uyuşma ve hatta renk değişimleri gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyleyen Kanar, özellikle eller, ayaklar, burun ve kulak gibi vücudun uç bölgelerinin daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Kanar, soğuk havaya uzun süre maruz kalan kişilerde, ciltte soluk beyaz veya maviye dönüşen lekeler, hissizlik ve sertleşme gibi belirtiler görülebileceğini de vurgulayarak soğuk ısırığına karşı alınabilecek önlemleri de anlattı.

SOĞUK ISIRIĞI BELİRTİLERİ

Kanar, “Soğuk ısırığının en erken evresinde ‘Buz yanığı nedir?’ veya ‘Soğuk ısırığı ne demek?’ soruları, soğuk ısırığı belirtileri gösteren kişiler için önemli olabilir. Soğuk ısırığı diğer bir adı ile buz yanığı, derinin ve alttaki dokuların donmasından kaynaklanan bir yaralanmadır. Soğuk ısırığı en erken evresinde ciltte kalıcı bir hasar oluşturmayabilir. Semptomlar arasında cilt soğuması, karıncalanma hissi, uyuşukluk, iltihaplı veya rengi solmuş cilt bulunur. Soğuk hava, cildin yüzeyine zarar verirken, özellikle kişilerin elleri, ayakları, burun ve kulaklar gibi uzuvları daha sık ve çabuk etkilenmektedir. Soğuk ısırığı sonucu, ciltte karıncalanma, uyuşma ve hatta renk değişimleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir.  Daha şiddetli donma vakalarında, cilt yüzeyinde kabarcıklar veya yaralar oluşabilir. Soğuk ısırığı, temelde kişinin düşük sıcaklığa maruz kalan vücut bölgesindeki cilt dokusunda meydana gelen hasarı ifade eder.  Bu nedenle, soğuk havalarda koruyucu önlemler almak ve vücudu sıcak tutmak önemlidir. Ayrıca, uzun süreli soğuğa maruz kaldıktan sonra oluşan bu etkileri hafife almamak ve hemen doktora başvurmak gerekir” dedi.

SOĞUK ISIRIĞINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Soğuk ısırığına karşı alınması gereken önemler hakkında konuşan Kanar; “Buz yanığının nasıl geçeceği sorusu soğuk ısırığı belirtileri görülen kişilerin tedavi arayışlarında sıklıkla karşılaştıkları sorulardandır. Soğuk ısırığı tedavisi için öncelikle soğuk kaynağını ortadan kaldırmakla başlar. Hafif vakalarda, etkilenen bölgeyi ısıtmak ve sıcak suyla nazikçe yıkamak, kan dolaşımını artırarak iyileşmeye yardımcı olabilir. İlk müdahalenin ardından doktor kontrolünde tedaviye başlanır. Hafif vakalarda, etkilenen bölgeyi ısıtmak ve sıcak suyla nazikçe yıkamak, kan dolaşımını artırarak iyileşmeye yardımcı olabilir. Sıcak içecekler içmek, vücut sıcaklığını korumak ve genel olarak ısınmak da önemlidir. Orta seviyedeki soğuk ısırıklarında, ılık suyla yavaşça ısıtılmış bir bez kullanmak, iltihaplı bölgelere soğuk kompres uygulamak ve ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanmak önerilebilir. Ancak, soğuk ısırığı ciddi bir durumda ise veya derin dokular etkilenmişse acil tıbbi müdahale gerekir” diye konuştu.

HİLAL PEKER

Kaynak: HİLAL PEKER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.