Edirne yerel tarih grubu aralık ayı buluşmasını Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi küçük salonda gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın konuşmacı olduğu aralık ayı buluşması, “Edirne ve Saros Körfezindeki Arkeolojik Çalışmalar” üzerine gerçekleşti.
Konuşmasının başında M.S. 124 yılında kurulan Edirne’nin bu yıl 1900’üncü kuruluş yılı olduğunu fakat bunu pek çok kişinin bilmediğini belirten Prof. Yaraş; “Konuşmamın başlığını Edirne’de arkeoloji ve Saros Körfezi olarak belirledim ama birkaç konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu konuşmayı kabul etmemin amacı ben STK’lara çok önem veren bir akademisyenim. Aynı zamanda bir aktivistim. Ben 25 yıllık Edirneliyim. Bütün enerjimi, Trakya’ya vermeye çalıştım. Ekmeğini yediğim Trakya’ya dair bir hizmetim olsun istedim. Bu yıl Edirne’nin 1900’üncü yılı. Edirne MS 124 yılında, yani 1900 yıl önce kurulmuş. Buna dair çok güzel haberler yapılabilirdi, Edirne’nin turizmi açısından çok güzel şeyler yapılabilirdi” dedi.
44 yıl önce kurulan Trakya Üniversitesi’nin kazı anlamında Trakya’da hiçbir çalışmasının bulunmamasını eleştiren Yaraş; “Saros Körfezi’nde arkeoloji konusunu daha önceki Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın teklifi üzerine kabul ettim. Üniversitemizin desteği olacağını sanıyordum. Maalesef üniversitemden hiçbir destek göremedim. 44 yıllık Trakya Üniversitesi’nin ilk arkeolojik kazısı olabilecek bir projeydi. Böyle bir talihsizliği var. Bunu da kendi kurumuma bir sitem ederek söylemek istedim. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi bizden ayrılan bir üniversitedir fakat Çanakkale’nin merkezi ve çevresinde onlarca üniversite personelinin yaptığı kazılar var. Ama bizim Trakya Üniversitesi 44 yıllık bir üniversite olmasına rağmen, Trakya’ya dair kazı anlamında hiçbir çalışması yok. Bunu her defasında yöneticilerle de paylaşıyorum. Fakat yeteri kadar duyuramamak da benim hatam diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün Trakya bölgesindeki kazılara çok önem verdiğini ve 1925 yılında burada kazı yapmak için arif Müfid Mansel’i görevlendirdiğini söyleyen Yaraş; “Edirne’de arkeoloji başlığı altında şunu söyleyebiliriz ki; Mustafa Kemal Atatürk’ün benim hocamın da hocası olan Arif Müfid Mansel’i 1925 yılında geldiğinde doktora tezi ‘bindirme tekniğiyle yapılmış olan kubbelerle’ ilgili olduğu için çağırıyor ve kendisi özellikle 1924-25 yıllarında Edirne Müzesi’ni kuruyor. Arif Müfid Mansel’e Edirne, Kırklareli ve Vize bölgesinde çalışmasını teklif ediyor. İlk çalışmalar 1936 yılında başlıyor. Atatürk ölmeden önce o dönemde Vize tümülüsleriyle ilgili çok eser çıktığını duyuyor. Trakya’daki bu eserleri çok merak ediyor. 1938’in ağustos ayında bu eserleri görmek istiyor. Hasta yatağında tümülüsten çıkan bir yüzüğü Atatürk’ün parmağına takıyorlar” diye konuştu.
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK