Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne ile Sofya’yı Buluşturan Sergi

Edirne’de Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Sofya Ulusal Sanat Akademisi iş birliğiyle metal heykel, madalyon ve takı sergisi açıldı. Sofya Ulusal Sanat Akademisi Metal Bölümü’nden 30 öğrenci ve öğretim üyesinin 42 adet eseri gösterime girdiği sergide Edirne ve Sofya’dan akademisyenler bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 16:24
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne ile Sofya’yı Buluşturan Sergi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Sofya Ulusal Sanat Akademisi iş birliğiyle Edirne’de metal heykel, madalyon ve takı sergisi açıldı.

Sofya Ulusal Sanat Akademisi Metal Bölümü öğrenci ve öğretim üyelerinin eserlerinden oluşan serginin açılış töreni, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimar Kemaleddin Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Tan ve Prof. Dr. Eylem Bayır, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baybora Temel, Bulgaristan eski Kültür Bakanı ve akademisyen Prof. Velislav Minekov, Sofya Ulusal Sanat Akademisi Dekanı Prof. Arsen Minkov, Bulgaristan Edirne Başkonsolos Vekili Radoslava Kafedzhiyska, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“BU SERGİ İŞ BİRLİĞİMİZİN MEYVESİDİR”

Serginin açılış konuşmasının yapan Dekan Baybora Temel, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Sofya Ulusal Sanat Akademisi’nin 10 yıldır iş birliği içerisinde çalışmalar yürüttüğünü belirterek; “Bu sergi de onların meyvelerinden bir tanesidir. Umuyoruz ki 100 yılı aşkın süredir sanata hizmet veren Sofya Ulusal Sanat Akademisi’nin deneyimlerinden faydalanıp biz de ortaya bir değer koyarak birlikte nice iş birlikleri içerisine gireceğiz” ifadelerini kullandı.

“DAHA SIK YAPILMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”

Temel’in konuşmasının ardından törende bir konuşma da Sofya Ulusal Sanat Akademisi Dekanı Prof. Arsen Minkov yaptı. Minkov, Trakya Üniversitesi’ne misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederken; “Bu inanılmaz güzel binada sergi düzenleme fırsatı tanıdıkları için çok teşekkür ederiz. Bundan sonraki ilişkilerimizin çok daha sıcak devam etmesini ve bu türden etkinliklerin daha sık yapılması için biz de elimizden geldiğince çaba göstereceğiz” dedi.

“BURADA HOCALIK YAPTIĞIM HER GÜNÜM MUTLULUK GÜNLERİMDİ”

Minkov’un konuşmasının ardından törende bir konuşma da Bulgaristan eski Kültür Bakanı ve akademisyen Prof. Velislav Minekov yaptı. Minekov, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde olmaktan dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek; “İlk olarak fakültenin sergisi Sofya’da gerçekleştirildi. Şimdi biz sergi ile geldik. Bu da bizim iş birliğimizin bir meyvesi olarak yansımaktadır. Burada hocalık yaptığım her günüm mutluluk günlerimdi. Daima çok sevgiyle karşılaştım ve her zaman bundan dolayı mutlu oldum. Bir anımı anlatmak istiyorum. Bakanlığım sırasında Edirne’ye gelmek istedim. Bu ziyaretin neden olduğuna dair bilgi vermem gerekiyordu. Özellikle Cumhurbaşkanı tarafından neden Edirne’ye gittiğim soruldu. Ben sadece, ‘Çünkü beni seviyorlar’ dedim” sözlerine yer verdi.

“2 ŞEHRİN SANATÇILARI BİR ARADA BULUNUYOR”

Törende son olarak Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler konuşma yaptı. Hatipler, konuşmasında şehirlerin insanlar gibi hafızası, dili, kulağı ve kalbi olduğuna inandığını söyleyerek; “Bugün burada gerçekten dili, gözü, kalbi olan 2 şehrin sanatçıları bir arada bulunuyor; Edirne ve Sofya. Birisi Vitoşa’ya sırtını dayanarak tarihe, geçmişe, düne ve bugüne meydan okuyarak hayatını sürdürüyor. Diğeri de Meriç, Tunca ve Arda’nın o güzel akıntısından güç alarak düne, bugüne ve yarına meydan okuyarak varlığını sürdürüyor. Şairler, ‘İnsan yaşadığı şehre benzer’ derler. Onun havasına, suyuna, toprağına, taşına benzerler. Bugün 2 konuşan şehrin, 2 yaşayan şehrin, 2 dinleyen ve kalbi olan şehrin içinde yaşayan ve o şehirlere benzeyen insanların ortaya koyduğu eserlerin sergisi açmak üzere buradayız. Bu sergiyi, diğer sergilerden farklı kılan husus da 1872’den bu tarafa her şeyiyle ayakta duran ve konuşan, son derece orijinal, Mimar Kemaleddin’in eseri olan bu yapının içinde açılmasıdır” dedi.

42 ESER GÖSTERİME GİRDİ

Hatipler’in konuşmasının ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergide, Sofya Ulusal Sanat Akademisi Metal Bölümü’nden 30 öğrenci ve öğretim üyesinin 42 adet eseri gösterime girdi. Sergi, 28 Ekim Pazartesi gününe kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.