Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne'de Yunan Konsolosluğuna Siyah Çelenk

Edirne’de Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu ve federasyon üyesi dernekler tarafından Mora Katliamını unutmamak adına Yunanistan Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 11:46
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Edirne'de Yunan Konsolosluğuna Siyah Çelenk

Edirne’de Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu ve federasyon üyesi dernekler tarafından Yunanistan Konsolosluğu önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrasında grup konsolosluğun önüne siyah çelenk bırakarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

 “MORA YARIMADASI’NDA TÜRK VE MÜSLÜMAN BIRAKMADILAR”

Çelenk bırakılmasının ardından konuşan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Edirne Temsilcisi Zürfettin Hacıoğlu, “Mart 1821'de Mora yarımadasında başlayan ve Rum azınlığın yaşadığı diğer bölgelere yayılan ayaklanmalar esnasında silahlı Yunan çeteler tarafından Mora, Orta Yunanistan ve Ege Adalarında yaşayan Türklere yönelik birçok katliam gerçekleştirilmiştir. Yunan isyancılar tarafından 23 Eylül 1821 tarihinde ele geçirilen Tripoliçe'de 30 binden fazla Türk katledilmiştir. 1821 yılı öncesi su anki Yunanistan sınırlarında bulunan Mora yarımadasında 80 binden fazla Türk-Müslüman yaşamaktaydı. Philiki Eterya örgütü 1821-1829 yılları arasında bölgede çok büyük katliamlar yaparak Mora Yarımadası’nda tek Türk-Müslüman bırakmamıştır” dedi.

“TÜRKLERİ KATLEDİP AÇLIĞA MAHKUM ETTİLER”

Yunan isyancıların Türklere yaptıkları eziyetleri dile getiren Hacıoğlu, “Kan ile beslenen bu Caniler kadın, hamile, çocuk, yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu on binlerce Türk'ü hunharca, acımasızca işkence ile katletmişlerdir. Rum isyancılar intikam hissiyle Müslüman köylerini yağmalayıp Türkleri katletmiş, kuşattıkları şehir ve kalelerde Türkleri açlığa mahkûm etmişlerdir. Rumların ele geçirdikleri şehirlerde yağma ve katliam rutin hale katliamları teşvik etmiştir gelmiştir. Rum din adamları ise isyana katılan Rumlara şehitlik vaat ederek katliamları teşvik etmiştir. Amerikalı tarihçi Justin Mccarthy ‘Ölüm ve Sürgün’ adlı eserinde Türklerin öldürüldüklerini yazmaktadır. Nasıl kıyımdan geçirildiğini çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan acımasızca öldürtüldükleri yazmaktadır” diye konuştu.

“MORA KATLİAMINI UNUTMADIK”

Yapılanları unutmayacaklarını ifade eden Hacıoğlu, “Bir İngiliz tarihçi Williams St. Clair ise ele geçirilen Türk erkeklerin derhal öldürüldüğü, kadınlar ve çocukların ise köle olarak asilere dağıtıldığını, Rum çetelerinin katliam ve yağmalarında papazların önderlik ettiği ve sözde kutsal eylemlerinde isyancıları kışkırttıklarını kaleme almıştır. Yunan eşkıyalarının Çamerya'da olduğu gibi Navarinde, Tripolide, Mora da yaptığı katliamları tarihten silmek mümkün olmayacaktır 203 yıl geçse de biz Mora Katliamını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerine yer verdi.

“CİDDİ BİR KATLİAM YAŞANMIŞ”

Yaşanan katliamın çok ciddi olduğunu vurgulayan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu, “203 yıl önce yaklaşık 30-40 bin civarında insanımız Türk oldukları için katledilmiş ve o dönemin tarihçilerinin anlattığı gibi, o bölgede cesetlerin üzerinde atlar dolaşmış. O kadar ciddi bir katliam, bir soykırım yaşanmış. Bizler de Balkan Rumeli Konfederasyonu olarak, Türkiye’nin 52 ilinde olan teşkilatlarımızla anma gerçekleştiriyoruz. O dönemde hayatını kaybeden insanlarımıza Allahtan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Program konuşmaların ardından sona erdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.