Edirne Belediyesi ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun iş birliğiyle yürütülen “Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesi kapsamında düzenlenen “Yerelde Eşitlik Çalıştayı” başladı.
Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu'nda düzenlenen çalıştaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Hollanda Başkonsolos Yardımcısı Karin Jones Schaper, CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı ile Türkiye’nin çeşitli kentlerinden kadın belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Edirne Belediye Bandosu konseri ile başlayan çalıştay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Çalıştayın açılış konuşmalarını Hollanda Başkonsolos Yardımcısı Karin Jones Schaper ve Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın yaptı.
Hollanda Başkonsolos Yardımcısı Karin Jones Schaper, konuşmasında Hollanda Krallığı'nın projeyi desteklemesinden dolayı onur duyduğunu söyleyerek; "Eşitliğin geliştirilmesi ve kadın haklarının desteklenmesi uzun zamandır dış politikamızın merkezinde yer almaktadır. Üç kız çocuğu annesi olarak bu amaç bende de karşılık buluyor. Bu yıl, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bir yıl sonra imzalanan bir antlaşmanın sonucu olarak 100 yıllık dostluğumuzu kutladığımız özel bir yıl oldu. Bu vesileyle yıl boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da pek çok etkinlik düzenledik. Örneğin daha geçen hafta İstanbul'daki Hollanda Sarayında kadın sanatçıları ağırlayarak Türkiye’deki müzik endüstrisinde karşılaştıkları engelleri tartıştık ve çözümler ürettik. Elbette ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkiler çok daha eskilere dayanıyor; 400 yılı aşkın bir süredir iki ülkenin merkezi ve yerel yönetimleri ile toplumları arasında iş birlikleri söz konusu. Tüm bu düzeylerde, çeşitli ve dengeli bir temsil sağlamak için kadınların bakış açılarına ihtiyaç vardır. Yine de kadınların karar mekanizmalarında söz sahip olabilmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin norm haline gelmesi için de yapılması gereken çok şey var. Bugün sunulacak olan somut Yerel Eşitlik Eylem Planları, bu taahhütleri belediye düzeyinde bir adım öteye taşımak için değerli bir araçtır. Bu yapılacaklar listesini tamamlamakla ilgili değil; küresel olarak ve ülke içinde savunduğumuz değerleri yansıtan daha güçlü bir Bakanlık yaratmakla ilgili. Sonuçta, dünyadaki hiçbir ülke, hiçbir ekonomi, hiçbir belediye ve hiçbir Bakanlık, güvenli ve eşit bir şekilde, söz sahibi olabilecek ve rollerini oynayabilecek bir konumda olanların toplumun yalnızca yarısının olmasını göze alamaz. Son olarak, bunun sadece bir kadın meselesi olmadığını vurgulamak önemlidir. Cinsiyete dayalı tutum ve davranışlar değişmelidir. Erkeklere de önemli roller düşmektedir. Eşitliği geliştirme sorumluluğu herkes tarafından üstlenilmelidir. Umalım ki gelecek nesil için cam tavan gerçekten de kırılmış olsun. İlerlemeye devam etmek için heyecanlıyız. Birlikte başarabiliriz; birlikten güç doğar" dedi.
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da konuşmasında yerel eşitlik eylem planının eşit ve özgür toplumun yol haritası olduğunu söylerken; "Edirne’nin ilk kadın belediye başkanı olarak, ilk çalıştayımızın yerelde eşitlik konusunda olmasının ve sizlerle bu anlamlı çalıştayda bir araya gelmenin gururunu yaşıyorum. Çünkü biliyorum ki her eşit adım, hepimizin geleceğini daha aydınlık kılacak. Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi'nin temel amacı doğrultusunda, Edirne Belediyesi olarak, yerel eşitlik eylem planımızı, belediyemizdeki tüm müdürlüklerimiz ve şehirdeki paydaşlarımızla birlikte hazırladık. Yerel eşitlik eylem planımız, toplumsal eşitliği günlük yaşamda kalıcı hale getirmek adına atılacak somut adımları içermektedir. Bu planla, Edirne'deki her bireyin daha eşit fırsatlarla karşılaşabileceği bir çevre yaratmayı hedefliyoruz. Eğitimden sağlığa, ekonomiden şiddetle mücadeleye kadar geniş bir yelpazede eşitliğin her yönünü ele alıyor, bu alanda atılacak her adımın toplumsal yapıyı dönüştüreceğine inanıyoruz. Bu sürecin başarısı, sadece belediyemizin değil, tüm paydaşlarımızın iş birliğiyle mümkün olacaktır. Bu plan, sadece bir belge değil, aynı zamanda hep birlikte inşa edeceğimiz daha eşit, güvenli ve özgür bir toplumun yol haritasıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve güvenli bir toplum oluşturma yolunda hala aşmamız gereken ciddi engeller bulunmaktadır. Kadınların ve çocukların güvenliğini temin etmek, yalnızca bir yasal yükümlülük değil, aynı zamanda insani bir sorumluluktur. Hep birlikte, bu sorumluluğun bilinciyle hareket ederek, toplumsal eşitlik ve adaletin temellerini daha sağlam atmalıyız. Bugün burada attığımız adımlar, sadece bugün için değil, gelecekteki toplumumuz için de büyük anlam taşımaktadır. Eşitlik, adalet ve güvenlik her birimizin hakkıdır ve bu hakkı savunarak, daha güçlü bir toplum inşa etmeyi amaçlıyoruz. Kadınların, erkeklerin ve çocukların eşit fırsatlara sahip olduğu, fırsat eşitliğinin her alanda güçlendirilmeye çalışıldığı bir toplum inşa etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada attığımız bu adım, geleceğe dair umutlarımızı daha da güçlendiriyor. Herkesin hakkını savunacağımız bir toplum yaratana kadar durmayacağız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Edirne Belediyesi ile Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi videoları gösterilirken; Edirne Yerel Eşitlik Eylem Planı danışmanı Merve Demircan tarafından sunum yapıldı. Çalıştay, gün boyunca gerçekleştirilecek sunum ve konuşmalarla devam edecek.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ