Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı, Edirne Belediyesi’nin 2023 yılı Denetim Raporu’nda, kentteki toplu ulaşım amaçlı faaliyet gösteren “M” plakalı otobüslerin plakalarının süresiz olarak verilmesi ve araçların eksikliklerine yer verdi.
Raporda ayrıca taksi plakalarının da süresiz olarak verilmesi ile ilgili bulgular da açıklandı.
Edirne’de toplu ulaşım amaçlı faaliyet gösteren “M” plakalı özel otobüslerin plakalarının süresiz olarak verildiğine dikkat çekilen raporda, elektronik ücret toplama sistemi olan Kentkart konusunda eksikliklerin olduğu ve toplu taşıma sistemi içerisindeki araçlara yönelik bazı eksikliklerin bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.
Edirne merkezindeki toplu ulaşım sisteminin 3 aktörlü bir yapıda olduğuna yer verilen raporda; birinci aktörün taşıma hizmetini yapan ve kooperatif altında örgütlü 234 adet otobüs işletmecisinin, ikinci aktörün elektronik ücret toplama sistemini bilişim temelinde yöneten ve Kentkart, kredi kartı gibi araçlarla sistemin parasal kısmını organize eden firmanın, üçüncü aktörün ise ETUS sistemi üzerinden toplu taşıma sistemi üzerinde gözetim görevini yapan ve hukuken ücretsiz ve indirimli kullanımdan kaynaklanan gelir kaybını destekleyen Edirne Belediyesi’nin olduğu ifade edildi.
Raporda, belediyenin görevine giren bir hizmetin, süresiz olarak üçüncü kişilere bir hak olarak verilmesi mümkün görülmediği belirtilerek; idarenin, süresi belli olmayan bu hakları kamu yararı ve kanunilik ilkeleri gereği iptal etmesi gerektiği vurgulandı. İptal sürecinin, hak sahiplerine mağduriyet yaratmayacak öngörülebilir bir süre tanınarak başlatılması gerektiği de belirtildi.
Toplu taşıma sisteminde yer alan araç filosuna ait verilerin de açıklandığı raporda, model değişikliği gereken araçlarda değişimlerin zamanında yapılmadığı ve toplu taşımada çalışan araçların çalışma üst yaş sınırının bulunmadığına dikkat çekildi. Toplu taşıma görevinin gereğini yapamaz hale gelen araçların halen tahditli “M” plakada kayıtlı durduklarının anlaşıldığına raporda yer verildi.
Toplu ulaşım hizmeti vermek üzere ruhsat almış araçların en eskisinin 1992 model olduğu açıklanan raporda, 5 tanesinin de 2000 model öncesi araçlardan oluştuğu belirtildi. Rapora göre, araç filosunda 5 yaştan genç araç yok ve en genç araç ise 2018 model.
2023 sonu itibariyle çeşitli nedenlerle aracı olmayan ve toplu taşıma hizmeti sunamayan 11 taşımacının bulunduğu açıklanan raporda, engelli erişimine uygun olmayan 8 aracın da bulunduğuna yer verildi.
Raporda 5’inci bulgu olarak yer alan “Taksi Plakalarının Süresiz Olarak Verilmesi” konusunda da Edirne Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren taksi plakalarının il/ilçe trafik komisyon kararlarıyla süre belirtilmeksizin sahip olmalarına zımni olarak izin verildiğine dikkat çekildi. Şehir içinde çalışan tahditli (T) plaka sayısının 513 olarak sabit kaldığı açıklanan raporda, belediyenin görevine giren bir hizmetin süresiz olarak üçüncü kişilere bir hak olarak verilmesi mümkün olmadığı ifade edildi. İdarenin, süresi belli olmayan hakları kamu yararı ve kanunilik ilkeleri gereği iptal etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ