Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin İlk Kadın Ahisi Edirne’den

Edirne’de 37’nci Ahilik Haftası etkinlikleri törenle başladı. Bu yıl Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Ahi Evran’ın Eşi Fatma Bacı’dan esinlenerek kadın ahi de seçildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 13:07
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Türkiye’nin İlk Kadın Ahisi Edirne’den

Ahilik Haftası etkinlikleri Edirne’de törenle başladı. 25 Kasım Stadyumu’nun önünden belediye bandosu eşliğinde Atatürk anıtına yürüyüşle başlayan etkinlikler, Atatürk anıtına Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz’ün çelenk sunması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve Edirne’de faaliyet gösteren Esnaf Odaları’nın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen törende bu yıl Türkiye’de ilk olarak bir kadın Ahi de seçildi. Yorgancılık mesleğini yapan Ali Bıyık’ın yanında, bu yıl 51 yıllık kuaförlük yapan 72 yaşındaki Şükran Çetin de kadın Ahi oldu.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve erkek Ahi’nin yanında bir de kadın Ahi seçtiklerini belirten Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun; “13’üncü yüzyılda ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulduğunda Fatma Bacı yani Ahi Evran'ın eşi de kadınları örgütlemiş, Kayseri'de kurulan bir sanayi sitesinde bir taraftan Ahi Evran deri işletmeciliğiyle uğraşırken bir taraftan da o derilerden çıkan yünleri kadınlar ayrı bir bölümde işlemişler. Halı dokumuşlar, pamuklu giysiler dokumuşlar, kilim dokumuşlar ve bunları değerlendirmişler. Yani dünyada belki ilk defa kadınların kurdukları bir teşkilat. Ahi Evren 32 sanat teşkilatını bir araya getirmiş o dönemde. Yani bugünkü Esnaf ve Sanatkarlar Teşkilatı'nın ana gövdesi 13’üncü yüzyılda Ahi Evran'ın kurduğu ahi birliklerinden meydana gelmiş. Bugün, modern anlamda da birçok kanun oradan esinlenmiş. İSO kalite belgesi, tüketici kanunu ve birçok kanun da o dönemin kurallarını esas alarak yapılmış. Edirne'de 17 bin 500 civarında esnaf var, 34 tane de oda var birliğe bağlı. Bu esnafın yüzde 21'i kadın. Bu yıl dedik ki; bir kadın ahi de olsun, kadınları temsilen olsun. İnşallah devamı gelecek” dedi.

Kadın ahi olarak seçilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Şükran Çetin; “Çok sayıda kuaför yetiştirdim. Böyle bir yılda Ahi seçilmem beni çok mutlu etti. Bunun büyük gururunu duyuyorum. Yüzlerce çırak ve kalfa yetiştirdim. 25 yıldır Çıraklık Eğitim ve Halk Eğitim'de birçok bay ve bayan kuaför yetiştirdim. Bu yıl ilk kez bir kadın ahi seçildi, bu bana çok büyük gurur verdi. Başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Bunu bir kadına layık görmeleri ayrı gurur verdi” diye konuştu.

Çıraklıktan yetişerek, şu an tükenmekte olan yorgancılık mesleğini yaptığını belirten bu yılın erkek Ahisi Ali Bıyık; “Ben de çıraktan yetiştim ama yorgancılık mesleğimiz şu anda bitmek üzere. Bu yıl beni seçtikleri için, buna layık gördükleri için hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yılın Ahileri, kalfa ve çırak şu isimlerden seçildi; Ahi Ali Bıyık, kadın Ahi Şükran Çetin, kalfa Muhammed Turan, çırak Seyfettin Tut.

ŞENER ŞENTÜRK

 

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.