Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Genç Feministlerden Kadın Cinayetlerine Protesto

Edirne’de Genç Feministler Federasyonu Girişimi üyesi kadınlar, Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerini protesto ettiler. Kadınlar, Saraçlar caddesinde düzenledikleri basın açıklamasında; “Kadın cinayetlerinin sebebi uyuşturucu, alkol, internet değil; toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir” dediler.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 11:54
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Edirne’de Genç Feministlerden Kadın Cinayetlerine Protesto

Edirne’de, Genç Feministler Federasyonu Girişimi üyeleri basın açıklaması düzenlediler. Saraçlar caddesinde düzenlenen basın açıklamasında kadınlar, son dönemde yaşanan kadın cinayetlerini protesto ettiler.

Genç Feministler Federasyonu Girişimi adına basın açıklamasını okuyan Selin Çatal; “Kadın cinayetlerinin sebebi uyuşturucu, alkol, internet değil; toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir” ifadelerini kullandı.

“FAİLLERE CESARET VERENLER SORUMLUDUR”

6284’e her fırsatta el uzatanların, faillere cezasızlık politikaları ile cesaret verenlerin, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca imzayı geri çekenlerin cinayetlerden sorumlu olduğunu belirten Çatal; “Bugün, ne yazık ki İstanbul'un ortasında güpegündüz öldürülen iki genç kadın İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil arkadaşımız için buluştuk. Günler geçti ama biz il il, kampüs kampüs bu ülkenin her köşesinde eylemler yapmaya devam ediyoruz. Artık bu ülkenin her şehri, her köşesi gibi o tarihi surları da kadın cinayeti ile hatırlayacağız. Kadın cinayetlerini, her gün hayatlarımıza kast eden bu eşitsizliği görmezden gelenler, gencecik bir kadının cansız bedeni surlardan atıldı. Bunu da mı görmezden geleceksiniz? Öğrendik ki fail Semih Çelik, İkbal’i 1 yıldır takip ediyormuş. Bizler her gün 6284 etkin uygulanırsa kadınlar yaşar diye anlatıyoruz, 6284’ü uygulatmak için seferber oluyoruz. Bugün, güpegündüz öldürülen 2 sıra arkadaşımızı konuşuyorsak, faillere cesaret verenler sorumludur. Yasaları etkin uygulamayanlar sorumludur. Kadınları, ailelerin içine hapsetmeye çalışanlar sorumludur. Kadın cinayetlerinin sebebi uyuşturucu, alkol, internet değil; toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Bugün güpegündüz öldürülen iki sıra arkadaşımızı konuşuyorsak 6284’e her fırsatta el uzatanlar, faillere cezasızlık politikaları ile cesaret verenler, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca imzayı geri çekenler sorumludur. 2 arkadaşımızın öldürüldüğü haberini almadan hemen önce bir kadının yine İstanbul’un merkezinde sokakta yürürken tacize uğradığı görüntüleri izledik. Failler, defalarca suç işleyip serbest bırakılmış. Yasaları etkin uygulamayanlar, görevini yapmayanlar failleri de aklıyor, kadınlar öldürüldükten sonra taziye mesajları yayımlıyor” ifadelerini kullandı.

“KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ”

Eylül ayında 34 kadının öldürüldüğünü ve 20 kadının da şüpheli ölümünün aydınlatılmadığını söyleyen Çatal; “Biz her gün bu verileri tutarken, her gün kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi verirken; bakanlıklar, siyasi iktidar ne yapıyor? Siz alenen katillere, tacizcilere cesaret verip mücadele edenlerin tam karşısındasınız. Siz, kadınlar öldürülürken seyirci kalanlarsınız. Biz ise kadınları yaşatacak 6284’ü uygulatmak için mücadele edenleriz. Geçtiğimiz günlerde başka bir sıra arkadaşımız Rojin Kabaiş’in 18 günün ardından hayatını kaybettiğini de öğrendik. Kimsenin failleri aklamasına, diğer şüpheli kadın ölümlerinde olduğu gibi intihar diyerek olayın üzerini kapatmasına izin vermeyeceğiz. Rojin ve öldürülen tüm kadınlar için intihar denileni asla şüpheli bırakmayacağız, gerçekleri açığa çıkartacağız, kadın cinayetlerini durduracağız. Genç feministler, orada katiller, tacizciler ve kadın düşmanları varsa burada da biz varız. Umudun ta kendisi biziz, yaşatacak olanlar buradayız. Eşit ve özgür yaşayacağız, kadın cinayetlerini durduracağız. Bizi hapsetmeye çalıştıkları aileler, bizi bağlamaz. Sesimizin ulaştığı her kadını mücadeleye davet ediyoruz. Genç feministlere çağrımız; gelin üniversitelerimizde birlikte mücadele edelim. Asla yalnız yürümeyeceksin” sözlerine yer verdi.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.