Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Edirne’de En Fazla Kadın İş Yeri Sahibinin Olduğu Çarşıyız”

Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve EDESOB Genel Sekreteri Özay Güngören, Ahilik Haftası kapsamında Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafını ziyaret etti. Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, ziyaretin ardından tarihi çarşıya ait bir özelliği açıklarken; “Edirne’de en fazla kadın işyeri sahibinin olduğu çarşıyız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 16:23
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
“Edirne’de En Fazla Kadın İş Yeri Sahibinin Olduğu Çarşıyız”

Edirne’de Ahilik Haftası kutlamaları devam ediyor. İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Genel Sekreteri Özay Güngören, Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafını ziyaret etti.

Ahilik Haftası kapsamında gerçekleştirilen ziyarete Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış da katıldı. Altun ve Güngören, tarihi çarşının esnafının Ahilik Haftası’nı kutlarken; hayırlı işler dilediler.

“EDİRNE’DEKİ ESNAFIMIZIN YÜZDE 21’İ KADIN”

Ziyaretin sonunda basın mensuplarına açıklama yapan İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun, Türkiye’nin 81 ilinde Ahilik Haftası kutlamalarının 23 Eylül’de başladığını belirterek; “Biz de Edirne olarak 23 Eylül’de esnafımızı davet ettik. Dün de bir radyo konuşması yaptık. Bugün de Alipaşa Çarşısı’nda esnaf ziyaretimiz var. Edirne’mizin en eski çarşılarından, 128 esnafımızın hizmet verdiği bu çarşıda esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Esnaflarımızın varsa sorunlarını not alıyoruz. Yarın da sanayi sitesi düğün salonumuzda şed kuşanma törenimiz var. Bu yıl bir değişiklik yaptık; 2 tane ahimiz var. Edirne’de 17 bin 500 civarında esnafımız var. Bunların yüzde 21’inin kadın olması dolayısıyla bir kadın esnafımızı, kadın ahi olarak seçtik. Yarın da Sayın Valimizin, protokol eşliğinde saat 11.00’de şed kuşanma töreni var. Bütün halkımızı davet ediyor, bütün esnafımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

“ESNAFIMIZIN İLGİSİ HER YIL DÜŞÜYOR”

Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış ise Ahilik Haftası’nın geleneksel olarak her yıl Eylül ayında kutlandığını söyleyerek; “Ama her sene esnaflardan inanılmaz bir şekilde ilgi düşüyor.  İlginin düşmesinin sebebi de eskiden çarşılarımızdaki esnaflarımızda çırak, kalfa, usta dediğimiz bir zincir vardı. Bu zincir yavaş yavaş kırılmaya başladığından dolayı eski esnaflar bitiyor. Gelen esnaflarımızın da Ahilik ile ilgili çok fazla bilgisi olmadığından dolayı ilgi göstermiyorlar. Aslında esnaflığın temeli Ahi Devran tarafından atılmış. Osmanlı bile şehirleri fethettiğinde çarşılara önem vermiş. Çünkü bir yeri fethettiğinizde o insanların kalıcı olması için çarşı, pazar ve panayırların kurulması gerekiyor. Bunlar, şehirlerin gelişimine yön veriyordu. Maalesef her el sanatında olduğu gibi bizde de esnafta eleman bulma ve işi devam ettirme sıkıntımız var” dedi.

“HERKES RAHATLIKLA ALIŞVERİŞ YAPABİLİYOR”

Sanış, İl Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun’a tarihi çarşı esnafını ziyaret etmesi nedeniyle teşekkür ederken; “Çarşımızın bir özelliği var. Edirne’de en fazla kadın işyeri sahibinin olduğu çarşıyız. Biz bundan gurur ve mutluyuz. Kadınlar iş hayatına atıldığı zaman çarşılar daha düzenli oluyor. Herkes gelip burada rahatlıkla alışveriş yapabiliyor. Bu konu da Edirne için ilgi çekici. Tüm esnaf arkadaşlarımızın Ahilik Haftası kutlu olsun” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.