Edirne'de 29 Ağustos 2024 günü sabah saatlerinde Atatürk Bulvarı'nda bisikletiyle seyir halindeyken alkollü sürücünün kullandığı otomobilin kendisine çarpması sonucu ağır yaralanan ve 33 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden Dr. Barçın Barı’nın karar davası bugün görüldü.
Barı'nın ölümüne neden olan alkollü sürücü B. K. hakkında 'Taksirle Ölüme Neden Olma' suçundan açılan ve Edirne 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık B. K. ve avukatlarının yanı sıra Barı’nın annesi, babası, eşi, avukatları katıldı.
Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın görevsizlik kararı sonrası yeniden 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti kararı açıkladı. Barı’nın ölümüne sebep olan B. K.’nin 9 yıl hapis, yurt dışı yasağı, adli kontrol kararı ve 3 yıl ehliyetinin alınması ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, sanığın hapiste kaldığı süreyi de değerlendirerek tahliyesine karar verdi. Kararın açıklamasının ardından sonra Barı’nın yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.
Karar duruşmasının sona ermesinin ardından Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, basın mensuplarına konuyla ilgili açıklama yaptı. Dr. Barçın Barı’nın 8 ay önce trafik terörü kurbanı olduğunu söyleyerek; “Bugün son duruşması oldu. Yapılan yargılama neticesinde Barçın Barı’yı öldüren sanığa 9 yıl hapis cezası verildi. Ancak tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek tahliyesine karar verildi. Bu anlamda verilen ceza, miktar itibariyle asliye ceza yargılamasında üst hadden verilmiş bir cezadır ama acılı ailenin ve bizlerin adalet duygusunu bu anlamda sarsmıştır. Olası kastla işlenen bir suç olduğu inancıyla bütün savunmalarımızı, argümanlarımızı bunun üzerine temellendirmiştik. Lakin aşamalarda ağır cezada görevsizliğe itirazla beraber asliye cezalık oldu ve bu mahkeme de bitti” ifadelerini kullandı.
Karakoç, sanığın tahliyesini hatırlatırken; “Sanık hakkında verilen 9 yıl hapis cezasının şu an itibariyle tahliyeyle beraber bugün cezaevinden çıkacak olması, bizi derinden üzmektedir. Ama konuyu üst mahkemeye taşıyacağız. Bu kararın değişme ihtimali olduğunu değerlendiriyorum. Türkiye’deki infaz hukuku kapsamında 9 yıl hapis cezasının yatarı 9 yıl değil. Az yatarı var. Dolayısıyla bu trafik terörünün sonlanması adına, acılar yaşanmaması adına belki de mevzuatta bir değişiklik yapılması lazım. Bu konuda da Adalet Bakanlığı’na gereken müracaatları yapacağız” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ