Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Bulunan Nekropole Sit Önerisi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Karaca, “Edirne Yüzey Araştırması 2024 Çalışmaları” sunumunda, Maksutoğlu Çiftliği’nin kuzeydoğusunda yaptıkları araştırmalarda Nekropol tespit ettiklerini açıklarken; “Burasını koruma amaçlı sit olması için Bakanlığımıza bilgi verildi” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2024 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2024 12:17
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne’de Bulunan Nekropole Sit Önerisi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2023-2024 yıllarında gerçekleştirilen çalışmaların programı gerçekleştirildi.

Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Karaca, Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmalarını Dekan Gürgendereli ve Bölüm Başkanı Baykan yaptı.

EDİRNE’DEKİ YÜZEY ARAŞTIRMALARINI SUNDU

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Ergün Karaca, “Edirne Yüzey Araştırması 2024 Çalışmaları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Karaca, Edirne Yüzey Araştırması’nın 2023 yılının ardından bu yıl da devam ettiğini belirterek; “Bakanlıktan gelen izin doğrultusunda 2023 yılında 19 adet noktayı ziyaret ettik. Bunların içinde 4 tane yerleşim, daha önce araştırılmamış yerleşimler olarak ortaya çıktı. Bunlar Demir Çağı’ndan başlayarak Roma dönemine kadar gelen yerleşimlerdi. 2024 çalışmalarında ilk araştırma alanımız, Yassıtepe olarak geçen Avarız köyüne 2 kilometre uzaklıktaki alanda oldu. Alanda Osmanlı dönemine ait bir taş görüldü. Burada başka bir buluntu olmadığı için bu taşın başka bir alandan getirildiğini düşündük” ifadelerini kullandı.

“SİT İLAN EDİLMİŞ BİR KÖPRÜ”

Avarız köyündeki Öksüzdere Köprüsünü de incelediklerini söyleyen Karaca; “2 yıl öncesine kadar çiftçiler tarafından ulaşımda kullanılan bu köprü, Osmanlı döneminden kalma ve sit olarak ilan edilmiş bir köprüdür. Üzeri zamanla değiştirilmiş, kemer kısmı orijinal, günümüze kadar gelmiş. Özellikle Edirne’nin kuzeyine doğru yapılan antik çağdaki yollarla ilgili bilgi vermesi açısından önemli olduğunu düşünmekteyim” dedi.

“OSMANLI VE BİZANS DÖNEMİNDEN BULUNTULAR VARDI”

Karaca, Avarız köyüne 100 metre yakınlıktaki Kuyubaşı ve Kiliseyeri adlandırılan 2 yerde araştırma yaptıklarını açıklarken; “Kuyubaşı’nda düz, kesme taştan yapılmış bir kuyu bulunmaktaydı. Onun etrafında yaptığımız taramada daha çok Osmanlı dönemine ait buluntular elimize geçti. Kiliseyeri’nde ise hem Osmanlı döneminden hem de Bizans döneminden seramikler vardı. Buradaki enteresan buluntulardan bir tanesi top güllesiydi. 1912’de bu bölgede Bulgar işgali yaşanıyor. Buradan kalmış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü çevresinde tabyalar mevcut” sözlerine yer verdi.

“NEKROPOL OLARAK TESPİT ETTİK”

Bölgedeki Maksutoğlu Çiftliği alanında da araştırma yaptıklarını açıklayan Karaca; “Alanın bir bölümünü Nekropol olarak tespit ettik. Bölgede Roma dönemi seramikleri ve Bizans cam bilezik parçaları bu bölgede çıktı. Maksutoğlu Çiftliği’nin kuzeydoğusunda toprak alımı ile ortaya çıkmış bir Nekropol alanı var. Köylüler buraya mezarlık alanı dedikleri için kullanmıyorlar ama toprak alımı yapılmış. Alanda insan kemikleri ve el, ayak, kafa tası parçaları vardı. Ayrıca köylüler tarafından söküldüğünü düşündüğümüz mezar kapakları vardı. Burasını koruma amaçlı sit olması için Bakanlığımıza bilgi verildi” dedi.

SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

Karaca, sunumunda araştırma yaptıkları diğer alanları da açıkladı. Karaca’nın sunumunun ardından program, Arkeoloji Bölümündeki akademisyenlerin 2023-2024 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili sunumlarıyla devam etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.