Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal, Ömeroba, Hacıdanişment, Sarıdanişment ve Süleymandanişment köyleri ile Süloğlu ilçesine bağlı Tatarlar köylerinin sınırlarında REİS RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapımı planlanan 19 türbin ve enerji depolama tesisinden oluşan Şarköy RES projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyasının Bakanlığa sunulduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, ÇED sürecinin tamamlanmasına kadar süreç ile ilgili her türlü bilgi ve proje ile ilgili görüş, soru ve önerilerin Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile bakanlığa gönderilebileceği ifade edildi. Duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.
Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; projenin 2 bin 302,98 hektarlık santral alanında 19 adet türbin ve 1 adet Enerji Depolama Tesisi/Şalt Merkezi yer alacak. Türbinlerin her birinin 5,56 MWm/5,56 MWe kurulu gücünde olacağı belirtilen dosyaya göre, 19 adet türbinin toplam kurulu gücü 105,64 MWm/105,64 MWe olacak. Enerji Depolama Tesisi’nin de toplam kurulu gücünün 105,64 MWe olacağı belirtilen dosyada, tesisin toplam depolama kapasitesinin de 105,64 MWh olarak tesis edileceği ifade edildi.
Dosyaya göre, 19 adet rüzgâr türbininden yıllık 422.560.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek ve üretilecek elektrik enerjisi, yeni tesis edilecek Kofçaz Havza TM’ye aktarılacak. Konutlara en yakın türbinin T1 türbini olduğu belirtilen dosyada, türbinin kuş uçuşu yaklaşık 480 metre mesafede yer alacağı açıklandı. T1-T5 arası türbinler Vaysal, T6 ve T18 türbinler Ömeroba, T7 türbini Sarıdanişment, T8-T10 arası türbinler Hacıdanişment, T11-T16 arası türbinler Süleymandanişment, T17 ile T19 türbinleri Tatarlar köyü sınırlarında kalırken; Şalt Merkezi ve Enerji depolama Tesisi ise Süleymandanişment köyü sınırlarında kalıyor.
Dosyada türbinlerin mera, orman, tarla ve ham toprak alanlara kurulacağına yer verildi. Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı E17 paftasında santral alanının orman alanları, tarım arazisi, yeraltı suları beslenme alanı, içme ve kullanma suyu kısa mesafeli koruma alan sınırı ile içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alan sınırı olarak tanımlanan alan içerisinde yer aldığı da belirtildi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ