Edirne Belediyesi ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun iş birliğiyle yürütülen “Dirençli Bir Toplum İçin Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesi kapsamında düzenlenen Yerelde Eşitlik Çalıştayı devam ediyor.
Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu'nda düzenlenen çalıştayda kadın belediye başkanlarının katılımıyla "Toplumsal Eşitlik: Cam Tavanları Aşmanın Yolları" konulu panel gerçekleştirildi.
Panelde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Kaynarca Belediye Başkanı Neşe Çevikbaş, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş ve Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı konuşma yaptı.
Paneldeki ilk konuşmayı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce gerçekleştirdi. Ünlüce, Eskişehir olarak yerelde eşitlikle ilgili şanslı bir şehir olduklarını söyleyerek; “Uzun yıllar önce bu çalışmaları yapmış bir belediyeyiz. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin kurulmasıdır. Kurulduğu tarihte Türkiye’de tek ve ilkti. Bu merkez bugünlere daha da güçlenerek geldi. Bugün orada onlarca insan çalışıyor. Bizim bir mor haritamız var. Hem şehirdeki güvensiz noktaları biliyoruz, hem de şehirde hangi kadının ne sorunlar yaşadığını biliyoruz. Mor bir haritalandırma yaptık ve buradan kadınların kendilerini güvensiz hissettiği alanlara ulaşabiliyoruz. Kadınlarımız bu harita sayesinde güçsüz oldukları yerlerde güçlenmek için nerelere başvurabileceklerini biliyorlar. Gece otobüs seferlerinin saat 20.00’den sonra durak gözetmeksizin kadınları evlerinin en yakın noktasında bırakmasıyla ilgili çalışmayı Türkiye’de ilk biz yaptık. Bunu daha da güçlendirerek gece seferleri koyduk. Şu anda sabaha kadar toplu ulaşım seferlerimiz devam ediyor. Pek çok mahallede oyun evleri kurduk. Bu oyun evlerimize de kadınlar istedikleri saatlerde çocuklarını bırakabiliyorlar. Çalışan kadınlar için de büyük bir özgürlük alanı oldu” ifadelerini kullandı.
Ünlüce’nin ardından panelde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilk olarak kadın-erkek eşitliği şartını geçirdiklerini söyleyerek; “Bununla beraber bugüne kadar konuk evi desteğimiz var. 3 danışma merkezimiz, çeşitli kurslarımız var. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar var ama elbette bunlar yeterli değil. Çünkü kadın sorununu konuşurken Türkiye’den ayırıp konuşmak çok mümkün değil. Türkiye’de kadının yaşadığı sorunlardan, uğradığı ayrımcılıktan, doğduğu günden öldüğü güne kadar eğitimde, çalışma hayatında, siyasette, her alanda uğradığı ayrımcılığa yönelik çalışmalar yapmadan her birimizin kendi ilinde başarılı olması, kadınları eşit bir şekilde hayatın içinde var edebilmesi mümkün değil. Elbette biz de Eskişehir gibi ‘Kadınlara durak yok’ çalışmasını başlattık. Biz biliyoruz ki 3 engelimiz var. Birisi yapısal, yani ekonomi. Ekonomi olmadan kadın özgürleşemiyor. Kadınların çalışma hayatında olmasını sadece para kazanması olarak görmüyorum. Bu bizim ekonomik olarak özgürleşmemiz ama aynı zamanda çevremizdeki çocuklarımıza, kadınlarımıza rol model olabilmemizdir. Haklarımızı daha güçlü savunabilmemiz, sesimizi daha güçlü çıkarabilmemiz anlamına da geliyor. Tıpkı bizim buradaki yol arkadaşlarımızla beraber olduğumuz gibi çok önemli buluyorum. Şu anda kreşin olmaması en büyük engel. Şu anda devlet bütün kamu kurumlarındaki kreşleri kapatmış durumda. Eğitim, kreş yerel yönetimlerin görevi olmamakla beraber bence en önemli mücadele alanımız olacak. Biz de 11 ilçemizde kreş projemizi başlattık” dedi.
Yüceer’in ardından panelde Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın konuştu. Akın, çalıştaya belediye birimleri ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte karar verdiklerini söyleyerek; “Bundan sonra takibi, hem Edirne Belediye Başkanı olarak benim sorumluluğumda, hem de bu sürecin her paydaşının bu sürecin takipçisi olması gerektiğini düşünüyorum. Edirne bu anlamda çok şanslı. Edirne’de çok ciddi bir kadın dayanışması var. Özellikle kadın odaklı demokratik kitle örgütleri aktif çalışıyorlar. Kadın Aile Müdürlüğümüz bünyesinde ortak birçok çalışmaya imza atıyoruz. Türkiye genelinde senelerden beri kadın örgütlerinin verdiği mücadelenin bir ürünüyüz aslında. Emeği geçen tüm kadın örgütlerine teşekkür ediyorum. Partimizin kadın kollarına çok teşekkür ediyorum. Bu seçimi kazanmamızın en büyük sebebi öncelikle bu güçlü kadınlar, diğer taraftan gecesiyle, gündüzüyle mücadele eden gençlerimizdir. Biz de bu yönetim anlayışıyla kadınlarımızı, gençlerimizi ve kırılgan gruplarımızı öncelikliyoruz. Bunu sadece söylemle değil, eylemle de yerine getirmeye çalışıyoruz. Seçimden sonraki süreçte bununla ilgili mücadelemizi vermeye devam ediyoruz” sözlerine yer verdi.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ise panelde yaptığı konuşmada Üsküdar Belediyesi’nin kurumsal yapısında değişiklik yaptıklarını belirterek; “Özellikle karar vericiler noktasında 9 belediye başkan yardımcımız var. Sıfır olan kadın belediye başkan yardımcısı sayısını 3’e çıkardık. 26 müdürlüğümüz var, 3 tane kadın müdürümüz vardı. Bu sayıyı 8’e çıkardık. Bunu eşitleme yolunda devam ediyoruz. Aslında parkların aydınlatılmasından bizim yaptığımız tüm çabalara, kadın cinayetlerinin önüne geçmek için, roller vermek için bütün yerel yönetimler pek çok çaba veriyor. Ama en tepede anlayış değişmedikçe bu iş çok zor. Çünkü karar verici pozisyonda anlayış sahibi insanlar göreve geldiğinde bunların ne kadar kolay olduğunu gözlemlemiş insanlarız. Eğer bir kadın cinayeti konusunu çözmek istiyorsak hukukun kesinlikle devrede olması lazım. Cezalandırılması gerekiyor. Bu anlayış yerleşmedikçe biz ne kadar yerelde çaba göstersek de genelde etkisi düşük oluyor. O nedenle en tepede, merkezi yönetimde eşitlik anlayışının ve özellikle kadın cinayeti, çocuk cinayeti, çocuk istismarı gibi söylemekten utandığımız konuların gerçekten ciddiyetle hukukun devrede olduğu bir şekilde cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Böyle olursa bizim yereldeki çabalarımız da sonuç verecek” dedi.
Panel, Kaynarca Belediye Başkanı Neşe Çevikbaş, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş ve Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı’nın konuşmalarının ardından sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ