AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Kayalı Barajı'ndaki su seviyesinin her geçen gün azaldığına vurgu yaparak, Edirne Belediyesi'nin yıllardır aldığı suyun bedelini ödemediğini ve bunun Kırklareli çiftçilerini mağdur ettiği yönünde açıklamalarda bulundu. Meclis toplantısı sonrası basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Akın, bu sözlere yanıt verdi. Suyun temel ihtiyaç olduğunu ve su üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirten Akın, yanlış bilgiler ile Edirne Belediyesi ve çiftçinin karşı karşıya getirilmek istendiğini belirtti.
Edirne Belediyesi’nin, Kayalı Barajı’ndan 2045 yılına kadar su tahsisi olduğuna dikkat çeken Akın, “2045’e kadar Edirne Belediyesi’nin Kayalı Barajı’ndan su alması ile ilgili olarak bir tahsis var. Mevzuat neye izin veriyorsa onu gerçekleştiriyoruz. Ancak ben sayın vekilin, Edirne Belediyesi’ne ve Edirneli hemşerilerimize parmak sallayarak, bu kadar süreniz kaldı. Üstelik orada Bakan Bey’in de adını kullanarak bu açıklama yapıldı. Süloğlu Barajı ile ilgili de bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızı tamamlamamıza rağmen başkan yardımcımızın rahatsızlık geçirmesinden dolayı önümüzdeki hafta itibariyle oradaki eksikliğimizi tamamlayacağız. Edirne Belediyesi’nin zaten 2045’e kadar böyle bir izni var. Biz de daha fazlasını kullanıyor değiliz” ifadelerini kullandı.
Edirne Belediyesi’nin her zaman üreticinin yanında olduğunu belirten Akın, belediyenin çiftçiler ile karşı karşıya getirilmek istendiğini söyledi. Akın, açıklamasına şu ifadeler ile devam etti:
“Burada sulama kooperatifleri ile ilgili bir durum söz konusu onların bir şikayeti var. Ben her zaman çiftçinin yanındayım. Bu anlamda zaten belediyemiz rüştünü ispatlamış durumda. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurmuşuz, komisyonumuzu kurmuşuz. Önümüzdeki günlerde ayçiçeği ve gübre desteği de sağlayacağız çiftçilerimize. Ama ben inanıyorum, çiftçilerimizde durumun farkında. Böyle yanlış bilgilendirmeler ile Edirne Belediyesi ve çiftçiyi karşı karşıya getirmek doğru bir şey değil. Su çok temel bir ihtiyaç. Bunun üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum, özellikle üslup itibariyle. Bu sadece Edirne Belediyesi’ne değil, bütün Edirneli hemşerilerime geliyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Böyle bir çatışma yaratmaya gerek yok, Trakya bir bütündür. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ, bir sorunumuz varsa bir masa başına otururuz, bunun içerisine bakanlık valilerimiz girer, alternatifleri hep birlikte konuşuruz. İklim koşulları itibariyle barajlarda doluluk oranları kötüye gidiyor. Ama bu üslup ile olmaz. Bu durumu vekilin anlık bir refleksi olarak düşünüyorum. Ancak bazı meseleler siyaset üstüdür ve su meselesi de bunlardan biridir.”
Edirne’nin her ne kadar deprem bölgesi olmasa da Bulgaristan üzerinden gelen hatta bir deprem tehlikesinin söz konusu olduğunu ve bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Akın; “Kentsel dönüşümle ilgili imar komisyonumuz bir alt komisyon oluşturdu ve bununla ilgili çalışmaları devam ettiriyoruz. Edirne belki birinci derece deprem bölgesi değil ama Bulgaristan üzerinden gelen fay hattında da bizim için bir tehlike var. Yapı stoklarımız özellikle eski yerleşimde iyi değil. Yeni yerleşimde de tehlike içeren yerler var. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzle eş güdümlü olarak çalışıyoruz. Biz karar vericilerin biraz daha radikal kararlar alması gerekiyor. Yapılarla ilgili tek başına Edirne Belediyesi’nin değil aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dolayısıyla müdürlüğünü de ilgilendiren bir konu. Bu konuda her iki kurumun birbiriyle iş birliği içerisinde olması, Edirne’yle ilgili çok büyük bir kazanım. Burada yetki sınırlarımızı biliyoruz. İşbirliğiyle işi büyütme noktasında ve dönüştürme noktasında da ciddi çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.
Edirne Belediyesi İtfaiye Birimi’nin hem personel hem de araç bakımından yeterli olan itfaiyelerden birisi olduğunu belirten Akın, personelin yeniden bir eğitime tabi tutulduğunu söyledi.
Geçtiğimiz hafta Edirne Belediyesi’ne ait kedi köpek evinde yaşanan olayla ilgili oradaki personele el çektirildiğini ve soruşturmanın sürdüğünü söyleyen Başkan Akın; “Kedi köpek evinde çok üzüntü verici bir olay gerçekleşti. Oradaki personelimize el çektirdik ve gerekli disiplin soruşturmaları devam ediyor. Bu yasa ilk gündeme geldiği zaman bu yasaya karşı haklı bir duruş sergiledik. O haklı duruşu ve yaptığımızın doğru olduğunu uygulamada karşılaştığımız sıkıntılarla görüyoruz. Dolayısıyla artık burada doğal yaşam alanı kurulmasıyla ilgili bir zaruret var. Bununla ilgili göreve gelir gelmez bir meclis kararı aldık ancak bu yerle ilgili bir problem yaşadık. Tespit ettiğimiz yerdeki vatandaşlar bu konuda bir direnç gösterdiler. Bakanlığın onayı aşamasında bu süreç kesilmiş oldu. Biz de yeni yerlerle ilgili görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Bir-iki yer üzerinde artık konu kesinleşmiş gibi gözüküyor. Biz tabi ki bu yasanın karşısındayız ama elimizde bu yasa olduğuna göre bu hamleleri de yapmak zorundayız. Çünkü idari olarak sorumluluk altındayız. Burada can dostlarımıza güvenli ortamları temin etmek de bizim sorumluluğumuzda” ifadelerini kullandı.
Doğal yaşam alanıyla ilgili hayvanseverlerle ortak bir çalışma yapılacağını, ortak karar verileceğini söyleyen Balkan Akın, Edirne Belediyesi Kedi Köpek Evi’nin önceki dönemlerde sürgün yeri olarak adlandırıldığı sorusu üzerine, “Edirne Belediyesi’nin hiçbir birimi sürgün yeri olamaz. Her birimi çok kıymetli, çok değerli” dedi.
ŞENER ŞENTÜRK
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK