Edirne’de gerçekleştirilen Balkan İş Birliği Platformu Selimiye’nin Gölgesinde İftar Programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin Balkanlarla olan iş birliğinin büyük önem taşıdığını sayılar üzerinden aktaran Yılmaz “Balkan ülkeleriyle Türkiye'nin ticaret hacmi 37 milyar doları bulmuş durumda. Bu çok önemli bir rakam İnşallah bunu en kısa sürede çok daha yüksek rakamlara ulaştırırız” ifadelerini kullandı.
Balkanların çatışmadan ziyade birliğe ve beraberliğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Balkanlar'ın çatışmaya ihtiyacı yok, kavgaya ihtiyacı yok. Balkanlar'ın birliğe beraberliğe İstiklal Refahiye ihtiyacı var. Geçmişte hep bunun için çalıştık, Bugün de Balkanlar'a aynı gözle bakıyoruz. Hangi dinden hangi mezhepten hangi dilden netlik gruptan olursa olsun, bu coğrafyanın tüm insanları kucaklıyoruz ve ortak bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz. Edirne'yi çok önemli görüyoruz Edirne Türkiye'nin balkanları açılan kapısı” dedi.
Edirne Valiliği’nin dezavantajlı vatandaşlar için gerçekleştirdiği çalışmaları takip ve takdir ettiğini belirten Yılmaz, “Edirne Valiliği'nin Roman vatandaşlarımızın da çok sayıda yaşadığı bu bölgemizde, vatandaşlarımıza dönük, eğitim, istihdam, sosyal hizmetler ve uyum alanlarındaki projelerini de takdir ve takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Bu çalışmalar ile hem yaşam standartları yükseliyor hem de gönül köprüleri kurulmuş oluyor. Birlik ruhumuzu güçlü tutmak ve geleceğe taşımak için toplumumuzun herkesin kucaklayan bu anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
İftar programında yaptığı konuşmada Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan İş Birliği Platformu’nun önemine ve Balkan ülkeleri arasında oluşturduğu bağa dikkat çekerken, “Geride bıraktığımız bir buçuk yılda Edirne Platformu olarak, Bulgaristan'dan, Kuzey Makedonya'ya, Kosova'dan, Gümülcine ve İskeçe'ye, Sırbistan'dan, Romanya'ya, Moldova'ya, on bir Balkan ülkesinden kesimleri bir araya getirerek; ortaklar ortak değerler etrafında buluşuldu. İş ve yatırım formlarından, gençlik kamplarına, iftar programlarından, kültürel etkinliklere pek çok alanda faaliyet gerçekleştirildi. Bu organizasyonlar sayesinde hem ülkemizde hem de Balkanlarda binlerce insan bir araya gelerek önce tanış oldu, sonra da gönüller bir araya geldi. Bugün ise sultanların şehri, şehirlerin sultanı Edirne'deyiz. Meriç, Tunca ve Arda nehirlerin birleştiği bu şehir, tarih boyunca Balkan coğrafyası için hem bir köprü olmuş hem de bütün Balkan bir araya getirmiştir. Bugün Aşçı Yahya Baba'nın gönül sofrasında bir araya gelerek dostluğu ve kardeşliği pekiştiriyoruz” dedi.
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU