Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ciravoğlu: “Grip Aşısına Talep Arttı”

Ekim ayının gelmesiyle grip aşılarına da talep arttı. Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, grip aşısına bu ay talebin arttığını, geçen yıl yaşanan sorunların olmadığını ve aşıların mevcut olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 17:01
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Ciravoğlu: “Grip Aşısına Talep Arttı”

Geçtiğimiz yıl Edirne’de ve Türkiye’de eczanelerde grip aşısı sorunu yaşanıyordu. Aşı olmak isteyenler, aşılara ulaşmakta zorluk çekiyordu. Edirneli Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Ekim ayının gelmesiyle grip aşısına talebin arttığını belirterek, şu an piyasada 3 çeşit grip aşısının bulunduğunu söyledi.

Bu 3 aşıdan ikisinin, reçeteli olarak devlet tarafından karşılandığını ifade eden Ciravoğlu; “Şu anda grip aşılarına talep geçen aylara göre artmış durumda. Talebin artmasının nedeni vatandaşın viral grip enfeksiyonlarına karşı kendisini korumaya çalışması. Diğer bir nedeni de grip aşısı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından tasfiye edilen vurulma zamanının Ekim ayı oluşu. Yani Ekim, Kasım aylarında ama yoğun olarak da Ekim ayında vurulması öngörülüyor. Dünyada gribin en çok görülen dört türüne karşı Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle üretiliyor ve 6 ay koruyor. Yine Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre gribin dünyada en çok görüldüğü aylarda Şubat ve Mart ayları. Dolayısıyla bunları bu altı aylık periyodun içinde bırakmak için Ekim ayında başlatıyoruz. Geçen yıl aşıların temininde sıkıntı yaşandı. Karekodla direkt hasta üzerinden işlem yapmak durumunda sorunlar yaşandı. Bir takım sıkıntılar yaşandı. Ama bu yıl düzeldi. Yani normal olarak reçetesi yazılan herkes aşısını alabiliyor. Ücretli almak isteyen vatandaş da 558 lira fiyatı karşılığında aşıyı temin edebiliyor. 3 marka aşı geldi, içerikleri aynı. Bunlardan ikisi geri ödeme kapsamında bir tanesi geri ödemeli değil. 65 yaş üzerinde vatandaşların hiçbir ücret ödemen bunları alma hakkı var. Bunun dışında ayrıca kronik hastalığı olanlar, bazı hastalıkların raporlarına göre ücretsiz alma hakkı oluyor” dedi.

“GRİP AŞISI VİRAL GRİP ENFEKSİYONLARINA KARŞI ETKİLİ”

Grip aşısının öncelikle 65 yaş üzerindekilerin ve kronik hastaların kullanmasında fayda olduğunu söyleyen Ciravoğlu, halk arasında grip aşısı ile diğer enfeksiyon hastalıklarının karıştırıldığını belirterek; “Tabii ki ama öncelikli olarak 65 yaş üzerindekiler ve kronik rahatsızlığı olanların vurulması gerekiyor. Kronik hastalığı olan özellikle solunum yolu kronik hastalıkları olanların kullanmasında yarar var. Grip aşısı, grip virüsüne karşı etkili. Viral grip enfeksiyonlarına karşı etkili. Bizim halk arasında bildiğimiz, boğaz enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon gibi rahatsızlıklar oluştuğunda da vatandaşlarımız grip oldum diyor. Oysa grip diye tanımlanan şey, virüsle olan. O zaten yüksek ateş ve ciddi halsizlikle semptomları daha ağır olan bir vaka. Grip aşıları buna karşı koruyor. Bakteri enfeksiyonlarına, solonum yolu enfeksiyonlarına karşı korumuyor” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.